TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 2.10.2023.

Kava s okusom tikve?! Ako vam ovo na prvu i ne zvuči baš primamljivo, razmislite još jednom, jer vjerujemo da je s razlogom ovo napitak zbog kojeg mnogi željno iščekuju početak jeseni, iz godine u godinu.


Ovo je sezona koja nam budi posebnu toplinu i želju za cozy ugođajem koji se provlači kroz mirise, boje i okuse koji nas okružuju. Kada je gourmet scena u pitanju, možemo reći da je vladar sezone uvijek tikva od koje se može napraviti mnoštvo inovativnih, ali i tradicionalnih, kulinarskih delicija. Vole ju i slatka i slana jela, a možda najmanje očekivana kombinacija je ona u kojoj se (vjerovali ili ne) idilično spaja s kavom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Netta (@ma.ma.netta)



Znamo da ovakve odvažne kombinacije okusa nisu za svakoga, ali danas donosimo jednostavan recept za one koji su posebno znatiželjni i žele otkriti u čemu je tolika čar, da ovakva kava izaziva hype na društvenim mrežama s početkom svake jeseni.

Pumpkin spice latte napravit ćete u trenu uz par osnovnih sastojaka:

  • Kava
  • Šećer
  • Mlijeko (može i vegansko)
  • Pire od tikvice (ispod donosimo recept kako ga napraviti)
  • Vanilija ekstrakt
  • Cimet



Pogledajte jednostavan Tik Tok recept

 

@qvc Skip the drive-thru! We're making a pumpkin spice latte from scratch from the comfort of our homes ?☕️ #diy#pumpkinspicelatte#pumpkinspicerecipe #psl ♬ original sound - QVC



Recepti za sirup i pire od tikvice

 

@frommybowl Homemade Pumpkin Purée — did you know it was this EASY?! ? Get the full recipe at https://frommybowl.com/homemade-pumpkin-puree/ ?#vegan #pumpkin ♬ original sound - Caitlin | From My Bowl
@claudia.harrington it only took me 20 min to make & it made my house smell delicious ?✨? #fallrecipes #pumpkinseason #pumpkinspicelatte #pumpkinspicesyrup ♬ we fell in love in october - girl in red

* * *
Naslovna fotografija: @jemmaloi


Bonjour

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

TEKST: Bonjour.ba

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve. Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.

To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju. 

 



Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.


crvena_jabuka_buonetti5bonjour_ba

Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…  

Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez? 

 



Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.

 



Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim. 

U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.


crvena_jabuka_buonetti2bonjour_ba

Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 


crvena_jabuka_buonetti12bonjour_ba

Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.

 



Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna  

Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…

 



Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.


crvena_jabuka_buonetti14bonjour_ba

Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.

U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.


crvena_jabuka_buonetti3bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti6bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti13bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti16bonjour_ba

Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.


crvena_jabuka_buonetti19bonjour_ba

Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.


crvena_jabuka_buonetti18bonjour_ba

Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo. 

Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Crvena jabuka market.
Foto: PR  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!