TEKST:

DATUM OBJAVE: 29.3.2021.

Osim primamljivog izgleda, crvene boje i neodoljivog mirisa i okusa, jagode su zdravo bobičasto voće bogato mikronutrijantima.

Iako postoji niz načina na koje možete konzumirati ovo slatko voće, neki od vas zadovoljiti će se i solo, svježim jagodama. Odlična su tema i za ukusne slastice, poput voćnih kolača, slodoleda ili kao dodatak nekim pićima.

Ukoliko volite eksperimantiranje s mikserom, voćem i šlagom, ovaj recept stavite u svoju gourmet bilježnicu jer smo sigurni da ćete ga praviti više puta. Blogerica Belma na svom Instagram profilu h_belma_ je podijelila odličan recept za krempitu s jagodama. U nastavku donosimo njezin recept kako pripremiti ovu nježnu i preukusnu slasticu, koja će zasigurno oduševiti nepca vaših ukućana i gostiju.

Sastojci:

  • Lisnato tijesto

Krema:

  • 4 jaja
  • 160 grama šećera
  • 1 žlica gustina
  • 50 grama brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 500 ml mlijeka
  • jagode
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • sol

Za dekoraciju:

  • Šećer u prahu

Foto: @h_belma_

Način pripreme:

Jedan komad lisnatog tijesta razvaljajte na veličinu pleha, pa podijeliti na pola. Ukoliko ćete praviti duplu količinu, jedan list razvaljajte za podlogu, a jedan list za vrh. Pola lista izbockajte vilicom, a drugu polovinu lagano nožem izrežite na osam dijelova (ne zarezujući do kraja, već samo na površini). Peći na 200 stupnjeva 10 minuta.

Foto: @h_belma_

U međuvremenu, napravite kremu koristeći 4 jaja. Odvojite žumanca od bjelanaca. U žumanca dodajte 80 grama šećera te umutite pjenasto. Dodajte jednu jušnu žlicu gustina, 50 grama oštrog brašna i jedan vanilin šećer. Od pola litre mlijeka odvojite malo i dodajte u žumanca, a ostatak stavite da vrije. Izmiješajte smjesu sa žumancima i dodajte u vrelo mlijeko. Kuhajte na srednjoj temperaturi, dok se fino ne zgusne.

Foto: @h_belma_

Umutite bjelanca s prstohvatom soli i dodajte 80 grama šećera. Miksajte u fini snijeg dok se sav šećer ne istopi. Lagano dodajte bjelanca u vruću kremu i miješajte dok se sve ne sjedini. Vruću kremu prelijte preko donje kore i ostavite da se ohladi. Jagode isjeckajte na sitno I posložite ih preko kreme. Umutite 150 ml slatkog vrhnja i premažite preko jagoda. Gornju koru izrežite pa posložite preko bijele kreme. Na kraju, obilno pospite šećerom u prahu i dekorirajte jagodama.

Foto : @h_belma_

 

Foto: @h_belma_

***

Naslovna fotografija: @h_belma_

Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

Zašto ova doktorica kaže ne “Instagram osmijehu” – i kako vam to čuva zdravlje?

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Zašto ova doktorica kaže ne “Instagram osmijehu” – i kako vam to čuva zdravlje? Zašto ova doktorica kaže ne “Instagram osmijehu” – i kako vam to čuva zdravlje?

Sa skoro dvije decenije iskustva u ortodonciji, prim. dr. Jasmina Grabus jedna je od onih doktorica koje ćete prepoznati po odmjerenim riječima, dubokom znanju i potpunoj posvećenosti svakom pacijentu.

Iako se dosad rijetko oglašavala javno, sve veći broj netačnih informacija na internetu potakao ju je da počne dijeliti svoje znanje i iskustvo – ne iz želje za popularnošću, već iz potrebe da zaštiti zdravlje pacijenata i ukaže na važnost kvalitetne, sigurne ortodontske prakse.

 

jasmina-grabus_stomatolog_3_bonjour_ba

prim. dr. Jasmina Grabus  
 

U intervjuu za Bonjour.ba, govori o estetici i funkciji zuba, zašto zagriz dolazi prije osmijeha, kako pogrešne navike u disanju i gutanju utiču na zdravlje, ali i zašto nikada ne objavljuje slike svojih pacijenata.

 

Doktorice, dugi niz godina ste prisutni u svojoj struci, ali vas šira javnost tek sada upoznaje. Šta vas je potaknulo da se više oglasite javno, kroz društvene mreže i intervjue?

Internet je slobodna zona gdje bilo ko ko ima neko mišljenje može to podijeliti. I to je apsolutno uredu za veliki broj tema, tako i treba biti, to je ljepota današnjeg doba. Ali kada se radi o zdravlju, ne treba baš svakoga slušati. Evidentan je porast netačnih, štetnih informacija na internetu u vezi sa stomatologijom, a posebno ortodoncijom. 

 

jasmina-grabus_stomatolog_2_bonjour_ba
Foto: @suvorovaannya


Kroz rad sa svojim pacijentima i kroz pitanja koja mi postavljaju, a i kroz ono što sama čitam i gledam na internetu, primijetila sam dosta pogrešnih navoda i uputa. Sve to je meni, kao ortodontu sa skoro dvije decenije iskustva lako prepoznati, ali neko ko tek razmišlja o terapiji ne može i takve informacije mogu izazvati više štete nego koristi.

Iz svega toga sam odlučila da podijelim svoje znanje sa širom publikom, kako bi se skrenula pažnja na ono što je zaista važno, a što se često zanemaruje u moru površnih i senzacionalnih sadržaja.

Ortodontske terapije često se percipiraju kroz prizmu estetike – “ravni zubi = lijep osmijeh”. Koliko je, iz vašeg iskustva, važnija funkcija zuba od same estetike?

Smatram da pacijenti često nisu svjesni koliko su pravilna funkcija zuba i pravilan zagriz važni za cijeli organizam i da oni utiču na naš govor, disanje, gutanje, i sve ostale sisteme u organizmu. 

Često se bježi u brza rješenja, koja na prvu izgledaju fantastično, pravi “instagramski osmijeh” kako to mnogi vole nazvati, ali niko ne razmišlja o tome šta se dešava nekoliko godina, ili u nekim slučajevima čak i nekoliko mjeseci poslije, i kako ti brzi tretmani mogu uzrokovati veliku štetu. Ortodontska terapija u prosjeku traje oko dvije godine i to je period koji se ne može ubrzati bez posljedica. 

 

 

Poznato je da ste “old school” doktorica – ne prihvatate odmah svaku novu tehniku. Zašto je to važno za pacijente?

Jesam, ja sam ta “stara škola” kako je mnogi nazivaju. To ne znači da ne pratim sve novosti u svijetu ortodoncije i nove tehnologije koje se pojavljuju brže nego ikad. Ja nikada ne gledam pacijente kao “eksperimente”, za mene su njihovo zdravlje i sigurnost na prvom mjestu. 

Upravo zato u svojoj praksi ne koristim ništa za šta ne postoje opsežna klinička ispitivanja i validacija od uvaženih kolega sa dugogodišnjom praksom. 

 

 

Zašto nikada ne objavljujete slike usta svojih pacijenata, čak ni anonimno?

Slike ne objavljujem zato što smatram da je privatnost pacijenata svetinja. Ne objavljujem čak ni kad mi pacijenti sami pošalju poređenja svog novog osmijeha sa starim. 

U moru before/after slika koje možemo vidjeti na internetu danas, stotine pacijenata sa kojima sam radila cijene upravo to što proces nastanka njihovog novog osmijeha ostaje samo njihova privatna informacija. Po završetku pregleda često znam reći pacijentima da uživaju u svom novom osmijehu i da i ne gledaju kako je to prije bilo, nego da se fokusiraju na ono kako je sada. 

 

 

Mnogi ne znaju koliko su zubi povezani s našom psihom. Možete li nam pojasniti na koji način stres, emocije i psihičko stanje utiču na zdravlje usta?

Najčešća prva posljedica hroničnog stresa bude primijećena upravo na zubima. Dobila sam dosta pitanja i govorila o škripanju zuba, pojavi koja dovodi do oštećenja gleđi, zubnog mesa, abrazije zuba. Stres se manifestuje i na mišiće glave i vrata, često budu bolni i napregnuti. Posljedično to postaje problem koji se prenosi i na ostatak organizma. 

 

 

Šta biste poručili svima koji biraju ortodonta ili razmišljaju o nekoj intervenciji – kako da pravilno odaberu kome će povjeriti svoje zube?

Mislim da je najvažnije da potražite doktora koji postavlja prava pitanja, koji vas sluša i posvećuje dovoljno vremena. Doktor koji se drži ortodontskog protokola koji podrazumijeva pregled, potrebna snimanja, otiske vilica i temeljitu analizu.

 

 

Brzina i ortodoncija teško idu zajedno. Provjerite kakva rješenja vam doktor nudi. Povjerenje, komunikacija i dobra saradnja su temelj dobrog odnosa između ortodonta i pacijenta. 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!