Kremasta, hrskava krempita s jagodama bh. foodie blogerice oduševila je sve na Instagramu. Donosimo recept!
Tekst:GOURMET
Osim primamljivog izgleda, crvene boje i neodoljivog mirisa i okusa, jagode su zdravo bobičasto voće bogato mikronutrijantima.
Iako postoji niz načina na koje možete konzumirati ovo slatko voće, neki od vas zadovoljiti će se i solo, svježim jagodama. Odlična su tema i za ukusne slastice, poput voćnih kolača, slodoleda ili kao dodatak nekim pićima.
Ukoliko volite eksperimantiranje s mikserom, voćem i šlagom, ovaj recept stavite u svoju gourmet bilježnicu jer smo sigurni da ćete ga praviti više puta. Blogerica Belma na svom Instagram profilu h_belma_ je podijelila odličan recept za krempitu s jagodama. U nastavku donosimo njezin recept kako pripremiti ovu nježnu i preukusnu slasticu, koja će zasigurno oduševiti nepca vaših ukućana i gostiju.
Sastojci:
- Lisnato tijesto
Krema:
- 4 jaja
- 160 grama šećera
- 1 žlica gustina
- 50 grama brašna
- 1 vanilin šećer
- 500 ml mlijeka
- jagode
- 150 ml slatkog vrhnja
- sol
Za dekoraciju:
- Šećer u prahu
Foto: @h_belma_
Način pripreme:
Jedan komad lisnatog tijesta razvaljajte na veličinu pleha, pa podijeliti na pola. Ukoliko ćete praviti duplu količinu, jedan list razvaljajte za podlogu, a jedan list za vrh. Pola lista izbockajte vilicom, a drugu polovinu lagano nožem izrežite na osam dijelova (ne zarezujući do kraja, već samo na površini). Peći na 200 stupnjeva 10 minuta.
Foto: @h_belma_
U međuvremenu, napravite kremu koristeći 4 jaja. Odvojite žumanca od bjelanaca. U žumanca dodajte 80 grama šećera te umutite pjenasto. Dodajte jednu jušnu žlicu gustina, 50 grama oštrog brašna i jedan vanilin šećer. Od pola litre mlijeka odvojite malo i dodajte u žumanca, a ostatak stavite da vrije. Izmiješajte smjesu sa žumancima i dodajte u vrelo mlijeko. Kuhajte na srednjoj temperaturi, dok se fino ne zgusne.
Foto: @h_belma_
Umutite bjelanca s prstohvatom soli i dodajte 80 grama šećera. Miksajte u fini snijeg dok se sav šećer ne istopi. Lagano dodajte bjelanca u vruću kremu i miješajte dok se sve ne sjedini. Vruću kremu prelijte preko donje kore i ostavite da se ohladi. Jagode isjeckajte na sitno I posložite ih preko kreme. Umutite 150 ml slatkog vrhnja i premažite preko jagoda. Gornju koru izrežite pa posložite preko bijele kreme. Na kraju, obilno pospite šećerom u prahu i dekorirajte jagodama.
Foto : @h_belma_
Foto: @h_belma_
***
Naslovna fotografija: @h_belma_
Tekst: Ana Bošnjak