Pogledali smo prvu epizodu dokumentarne serije "Bad Vegan" i ovo su naši dojmovi - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Pogledali smo prvu epizodu dokumentarne serije "Bad Vegan" i ovo su naši dojmovi

Tekst:

Anđela Sabranović

FILMOVI & SERIJE
23.3.2022.

Znate onaj osjećaj kada vas neka serija doslovno od prvog trenutka gledanja zalijepi za fotelju i ne da vam da se pomjerite? Upravo to mi se dogodilo odmah na početku gledanja serije "Bad Vegan" o kojoj bruji cijeli svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste po naslovu zaključilili kako ću pisati o još jednom dokumentarcu o veganskoj prehrani, moram vas upozoriti kako se ovdje na prvi pogled radi o vjerojatno jednoj od bizarnijih priča koju je Netflix do sada ispričao.
Naime, neke životne priče su toliko nevjerojatne da kažemo kako bi se po njima mogla snimiti serija. 

Upravo takva je priča Sarme Melngailis, koja je 1990-tih bila vlasnica elitnog veganskog restorana u srcu Manhattana. Naizgled njezin život je izgledao kao san mnogih.
 

Tko je Sarma Melngailis?
 

 

Iako je završila ekonomski fakultet i dobila posao u investicijskom bankarstvu osjećala je kako nije na svom istinskom putu. 
Kada ju je kolega upitao voli li doista to što radi u njezinoj glavi se pali alarm i shvaća kako dok njezine kolege imaju pretplate na časopise o financijama, ona ima pretplate na Gourmet časopise.  Hrana je bila njezina strast i ljubav te je skupila hrabrost, dala otkaz i krenula u svijet kulinarstva.

 

 

Znanje je prikupljala iz različitih izvora, a između ostalog i na jednoj od najboljih svjetskih kulinarskih akademija u Francuskoj. Popularnost je stekla kroz rad s jednim od najbriljantnijih chefova u New Yorku s kojim se upustila u vezu te malo poslije i otvorila veganski restoran sa sirovom hranom.
Restoran se zvao "Pure Food and Wine" i preko noći je postao jedno od najpopularnijih mjesta u New Yorku te su ga posjećivali i slavni.
Iako je veza s poznatim chefom uskoro završena te je on izašao iz posla Sarma nastavlja uspješno voditi posao.


Kako jedna priča o uspjehu može krenuti tako krivo?


Sve do ovog dijela serija ima jednu pozitivnu vibraciju i budi optimizam kako je moguće postići velike stvari kada srcem radite svoj posao. Pozitivna energija isijava i u svakom kadru u kojem je Sarma koja je svojim dobrim raspoloženjem osvajala goste, ali i nas gledatelje.

Već u drugom trenutku cijela atmosfera se mijenja te u Sarmin život ulazi tajanstveni muškarac Shane Fox (barem se tako predstavlja) kojeg je upoznala putem Twittera.
Cijela priča oko njega je pomalo jeziva jer se predstavlja kao vladin tajni zaposlenik te skriva svoj život, ali polako počinje od Sarme tražiti novac iako se također predstavlja i kao multimilijunaš. Ona taj novac uzima iz restorana i često kroz seriju vidimo kadrove njezinih zaposlenika koji prosvjedom traže svoj novac.

U prvoj epizodi saznajemo kako je on jako loše utjecao na njezin privatni i poslovni život te kako je od osobe koju su zaposlenici, ali i američka javnost doslovno obožavali postala jedna od omraženih ličnosti koja bježi od zakona. Znamo i kako su u cijelu priče upletne i neke neobične činjenice jer se spominje kako je Shane Sarmi obećavao besmrtnost njezinog psa i upravo je ovo dio koji je posebno privukao moju pozornost.

Iz svega što je Sarma postigla, zaključila sam kako je samosvjesna i ostvarena žena te nikako nisam mogla povezati ovaj gotovo bizaran scenarij s njom. Ipak u jednom dijelu epizode ona ističe kako nije sve kako izgleda te kako ljudi kada je vide, misle da je ona sretna, dok se ona ipak prečesto osjeća neshvaćeno. To mi je zanimljivo jer sam se i sama zapitala koliko puta sam o nekome donijela sud na temelju plasiranih činjenica. Možda je Sarma zapravo čeznula za nekim pred kime neće morati konstantno biti nasmješena, uspješna dama i pred kime će se istinski ogoliti te je utočište pronašla u pogrešnoj osobi kojoj je potpuno i slijepo vjerovala. Ostaje nam da zajedno to i otkrijemo...

Nećemo vas spoilati s više detalja nego ćemo vam jednostavno preporučiti da već danas krenete s binganjem ovog dokumentarca.
Znamo da mi već jedva čekamo večer da saznamo kako je uspješna žena poput Sarme postala ličnost koja bježi od zakona. 
 

 

 

***

Naslovna fotografija: @whattowatchonnetflix

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno