TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 16.6.2022.
Recepti sa slatko – kiselkastim voćem su uvijek dobra ideja za ljetne dane.
Bez slastica je teško zamisliti bilo koje doba godine, a na visokim temperaturama se budi želja za osvježavajućim okusima. Jedan takav recept smo pronašli na profilu @mrvice_zdravlja, a riječ je o piti od trešanja. Za neke je riječ o novoj slastici, dok su mnogi uživali u ovoj slatkoj piti još u djetinjstvu. Baš poput Asje koju ovaj recept vraća u djetinjstvo jer joj je ovu slasticu pripremala nana.
Foto: @mrvice_zdravlja
Trešnja je voćka u čijim plodovima uživamo u ljetnom periodu zbog osvježavajućeg okusa koji pružaju. Međutim trešnje su i odlične za naše zdravlje s obzirom na to da obiluju vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C i K. Odličan su antioksidans, smanjuju razinu šećera u krvi, te se smatra da smanjuju osjećaj iscrpljenosti kako umne tako i fizičke. S toga ne čudi da je ovo savršena slastica za ljeto. U nastavku donosimo recept koji smo preuzeli od Asje.
Recept za pitu od trešanja
Sastojci za tijesto:
Foto: Pexels.com
Sastojci za fil:
Priprema:
Prvo zamijesiti tijesto – pomiješati suhe sastojke, dodati mokre i sve pomiješati kašikom, nema potrebe da palite mikser, formirati kuglicu rukama, staviti u providnu foliju i na pola sata u frižider.
Dok tijesto stoji u frižideru napraviti fil. Umutiti odvojeno bjelanca i žumanca sa zaslađivačem. Pomiješati pavlaku, snijeg od bjelanjaka i žumanca, lagano miješajući mikserom dok se ne dobije fina žuta krema, dodati malo vanilije i sok od limuna (probati da li je dovoljno slatko i po potrebi dodati još stevije).
Nakon što tijesto odleži, kuglicu staviti na papir za pečenje i razviti preko providne folije. Sredinu premazati kremom (ostaviti prazno par centimetara od ruba), preko dodati trešnje pomiješane sa stevijom i cimetom. Rubove tijesta saviti prema sredini i zajedno sa papirom za pečenje prebaciti u tepsiju. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
* * *
Fotografije: @mrvice_zdravlja
TEKST: Bonjour.ba
Postoje mjesta koja su kulise malih gradskih rituala. Mjesta gdje tempo grada na trenutak uspori. Amber Fine Dining, na adresi Hadžiristića 1, upravo je jedno od takvih mjesta, prostor u kojem se doživljaj servira u atmosferi, muzici i okusima koji ostaju u sjećanju.
Od 12. oktobra 2025. svaka druga nedjelja u Sarajevu rezervisana je za novi koncept, a to je Amber brunch.
Zamišljen kao pažljivo režiran spoj sezonskih delicija, modernih kombinacija i savršeno uparenih pića, Amber brunch donosi upravo ono čega često nedostaje mješavinu hedonizma, spontanosti i malih luksuza koji čine da svaka nedjelja ima svoj poseban tempo.
Ambijent Ambera, prepoznatljiv po sofisticiranoj jednostavnosti i toplom minimalizmu, pretvara se u pozornicu za duge razgovore, nazdravljanja i smijeh. Onaj osjećaj kada vrijeme stane, a sve što ostaje je trenutak, to je ono što Amber brunch obećava.
Zato, ako ste mislili da znate kako izgleda savršen nedjeljni brunch, vrijeme je da se razuvjerite. Sarajevo je upravo dobilo adresu koja će svake druge nedjelje diktirati ritam gradskog uživanja.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!