TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 16.6.2022.

Recepti sa slatko – kiselkastim voćem su uvijek dobra ideja za ljetne dane.


Bez slastica je teško zamisliti bilo koje doba godine, a na visokim temperaturama se budi želja za osvježavajućim okusima. Jedan takav recept smo pronašli na profilu @mrvice_zdravlja, a riječ je o piti od trešanja. Za neke je riječ o novoj slastici, dok su mnogi uživali u ovoj slatkoj piti još u djetinjstvu. Baš poput Asje koju ovaj recept vraća u djetinjstvo jer joj je ovu slasticu pripremala nana. 

 

Foto: @mrvice_zdravlja



Trešnja je voćka u čijim plodovima uživamo u ljetnom periodu zbog osvježavajućeg okusa koji pružaju. Međutim trešnje su i odlične za naše zdravlje s obzirom na to da obiluju vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C i K. Odličan su antioksidans, smanjuju razinu šećera u krvi, te se smatra da smanjuju osjećaj iscrpljenosti kako umne tako i fizičke. S toga ne čudi da je ovo savršena slastica za ljeto. U nastavku donosimo recept koji smo preuzeli od Asje. 

Recept za pitu od trešanja 

Sastojci za tijesto: 

  •  100 grama brašna od spelte
  •   30 grama bazne kaše za doručak @dm_bih (ili svih 130 grama brašna)
  •     30 grama maslinovog ulja
  •     2- 3 supene kašike soka od limuna
  •     2 -3 supene kašike vode
  •     zaslađivač po želji 



Foto: Pexels.com 

Sastojci za fil: 

  • 200 grama kisele pavlake 20% mliječne masti
  • 2 jajeta
  • malo arome vanilije
  • sok od pola limuna
  • pola kilograma trešanja (izvaditi košpice)
  • cimet
  • zaslađivač po želji
     

Priprema: 

Prvo zamijesiti tijesto – pomiješati suhe sastojke, dodati mokre i sve pomiješati kašikom, nema potrebe da palite mikser, formirati kuglicu rukama, staviti u providnu foliju i na pola sata u frižider.
Dok tijesto stoji u frižideru napraviti fil. Umutiti odvojeno bjelanca i žumanca sa zaslađivačem. Pomiješati pavlaku, snijeg od bjelanjaka i žumanca, lagano miješajući mikserom dok se ne dobije fina žuta krema, dodati malo vanilije i sok od limuna (probati da li je dovoljno slatko i po potrebi dodati još stevije).
Nakon što tijesto odleži, kuglicu staviti na papir za pečenje i razviti preko providne folije. Sredinu premazati kremom (ostaviti prazno par centimetara od ruba), preko dodati trešnje pomiješane sa stevijom i cimetom. Rubove tijesta saviti prema sredini i zajedno sa papirom za pečenje prebaciti u tepsiju. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

 

* * * 
Fotografije: @mrvice_zdravlja


Bonjour

Umorna si – možda ti samo treba “delete”.

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Umorna si – možda ti samo treba “delete”. Umorna si – možda ti samo treba “delete”.

Otvaraš telefon samo da brzo pročitaš poruku. Sekundu kasnije – već si na TikToku. Još jedan video psa koji svira klavir. Smiješno, slatko… i tako poznato.

Stižu notifikacije. Podsjetnici iskaču. Screenshot koji si poslala sebi – za svaki slučaj. Screenshot koji si htjela poslati najboljoj prijateljici – ali nisi. Novi e-mail s naslovom „Posljednja prilika“, koji nikada nećeš otvoriti. A tu je i ona aplikacija koju nisi koristila od 2022. godine. I dalje tiho troši bateriju, prostor, energiju.

 

nestle-kampanja-cista-umjetnost-detoks2_bonjour_ba
 

Ne znaš kad je sve to postalo normalno – ali znaš da si umorna. Tvoj um je preopterećen. Tvoj telefon je preopterećen. I – planeta je preopterećena.

Digitalni otpad: Nevidljiv, ali stvaran

Digitalni otpad je stvaran. Tih. Tvrdoglav. I uporan. To su stare poruke, nepročitani mailovi, zaboravljeni dokumenti i fotografije koje si čuvala „za svaki slučaj“.

Ali sve to ne živi samo u tvom telefonu. Živi na serverima širom svijeta koji gutaju energiju, zagrijavaju atmosferu i ostavljaju trag.

 

nestle-kampanja-cista-umjetnost-detoks4_bonjour_ba
 

Evo nekoliko primjera koje ne možemo samo „izbrisati“:

  • Svaki mail s privitkom godišnje proizvede oko 10 grama CO₂.

  • 1.000 suvišnih fotografija u cloudu? Kao da mjesec dana gori sijalica 24/7.

  • Automatska ažuriranja aplikacija koje ne koristiš? Troše energiju, bateriju, stvaraju emisije.

Zato, ne radi se samo o uređenom telefonu. Radi se o stvarnom utjecaju na svijet oko nas.

 

nestle-kampanja-cista-umjetnost-detoks3_bonjour_ba
 

Čista umjetnost – ali ne ona iz galerija

Nestlé i ove godine podsjeća da briga o planeti ne mora izgledati spektakularno. Ponekad je dovoljno samo... obrisati.

Znaš ono kad konačno obrišeš stotine nepotrebnih fotki iz galerije, sredite inbox ili izbaciš aplikacije koje ne koristiš? Nema vatrometa. Nema aplauza. Ali osjećaš se lakše. Zrak je čistiji. Glava tiša. Fokus – napokon tvoj.


bonjour_ba_office_01
 


Kako početi? Evo nekoliko digitalnih rituala koje možeš ubaciti u svoju sedmičnu rutinu:

  • Očisti ono što ti više ništa ne znači
    Pet fotki istog outfita. Jelovnik iz dostave. Boarding karta iz 2019. Screenshot tuđeg storyja. Obrisano = oslobođeno.

  • Otkaži ono što te više ne zanima
    Newsletter koji nikad ne otvaraš. Aplikacija koju si skinula iz znatiželje. Push notifikacije koje ti prekidaju misli. Više ti ne trebaju.

  • Daj smisao svom brisanju
    Ne moraš to raditi svaki dan. Ali jednom sedmično? Obavezno. Kao što mijenjaš posteljinu ili stavljaš masku na kosu. Kratko traje, a daje mnogo.

To postaje tvoj mali otpor digitalnom haosu. I tvoj doprinos planeti.


bonjour_ba_office_02
 

Na jesen, kao simboličnu zahvalu svima koji su odlučili da naprave prostor za sebe i planetu, planirana je nova akcija sadnje drveća. U posljednje četiri godine, kroz inicijativu Čista umjetnost, Nestlé je posadio više od 12.500 sadnica. Divno, zar ne?

Zato samo počni. Jedan dan. Jedna mala promjena.  Čista umjetnost počinje brisanjem

I najvažnije – daj sebi 15 minuta bez ekrana.

Samo ti.
Tvoja kava.
Pogled kroz prozor.
Bez skrolanja. Bez zvukova. Bez zahtjeva.

Tih 15 minuta može biti najzdraviji poklon koji si sebi dala ove sedmice.
Bolji nego bilo koja mindfulness aplikacija.

I mnogo, mnogo tiši.


nestle-kampanja-cista-umjetnost-detoks5_bonjour_ba

Foto: pexels.com


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!