TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 16.6.2022.

Recepti sa slatko – kiselkastim voćem su uvijek dobra ideja za ljetne dane.


Bez slastica je teško zamisliti bilo koje doba godine, a na visokim temperaturama se budi želja za osvježavajućim okusima. Jedan takav recept smo pronašli na profilu @mrvice_zdravlja, a riječ je o piti od trešanja. Za neke je riječ o novoj slastici, dok su mnogi uživali u ovoj slatkoj piti još u djetinjstvu. Baš poput Asje koju ovaj recept vraća u djetinjstvo jer joj je ovu slasticu pripremala nana. 

 

Foto: @mrvice_zdravlja



Trešnja je voćka u čijim plodovima uživamo u ljetnom periodu zbog osvježavajućeg okusa koji pružaju. Međutim trešnje su i odlične za naše zdravlje s obzirom na to da obiluju vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C i K. Odličan su antioksidans, smanjuju razinu šećera u krvi, te se smatra da smanjuju osjećaj iscrpljenosti kako umne tako i fizičke. S toga ne čudi da je ovo savršena slastica za ljeto. U nastavku donosimo recept koji smo preuzeli od Asje. 

Recept za pitu od trešanja 

Sastojci za tijesto: 

  •  100 grama brašna od spelte
  •   30 grama bazne kaše za doručak @dm_bih (ili svih 130 grama brašna)
  •     30 grama maslinovog ulja
  •     2- 3 supene kašike soka od limuna
  •     2 -3 supene kašike vode
  •     zaslađivač po želji 



Foto: Pexels.com 

Sastojci za fil: 

  • 200 grama kisele pavlake 20% mliječne masti
  • 2 jajeta
  • malo arome vanilije
  • sok od pola limuna
  • pola kilograma trešanja (izvaditi košpice)
  • cimet
  • zaslađivač po želji
     

Priprema: 

Prvo zamijesiti tijesto – pomiješati suhe sastojke, dodati mokre i sve pomiješati kašikom, nema potrebe da palite mikser, formirati kuglicu rukama, staviti u providnu foliju i na pola sata u frižider.
Dok tijesto stoji u frižideru napraviti fil. Umutiti odvojeno bjelanca i žumanca sa zaslađivačem. Pomiješati pavlaku, snijeg od bjelanjaka i žumanca, lagano miješajući mikserom dok se ne dobije fina žuta krema, dodati malo vanilije i sok od limuna (probati da li je dovoljno slatko i po potrebi dodati još stevije).
Nakon što tijesto odleži, kuglicu staviti na papir za pečenje i razviti preko providne folije. Sredinu premazati kremom (ostaviti prazno par centimetara od ruba), preko dodati trešnje pomiješane sa stevijom i cimetom. Rubove tijesta saviti prema sredini i zajedno sa papirom za pečenje prebaciti u tepsiju. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

 

* * * 
Fotografije: @mrvice_zdravlja


Bonjour

Opušten, nosiv i s dozom bunta – pogodite ko već nosi ovaj kombinezon?

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Opušten, nosiv i s dozom bunta – pogodite ko već nosi ovaj kombinezon? Opušten, nosiv i s dozom bunta – pogodite ko već nosi ovaj kombinezon?

Znamo, i vi ste mislili da je zauvijek ostao u ladici s discmanima, sjajilima u roleru i onim “butterfly” ukosnicama, ali jeans/traper/denim (kako god željeli) kombinezon je doživio comeback veći nego što smo mogli zamisliti i to ne bilo kakav, već s high street pečatom koji ga čini i udobnim i stylish.

Kada smo ga ugledali među new in komadima ZARE, nismo ni trepnuli, znali smo da se sprema modna oluja, a kad smo vidjeli da djevojke iz BiH ga nose svakodnevno… na kafi s prijateljicama uz starke i oversized blejzer… e, tad je bilo jasno hype je stvaran.

 

 

Ovaj TRF model od trapera ima sve što tražimo za proljetni "cool girl" look u smislu opušteni kroj, kratke rukave i retro energiju. To što je od punog, čvrstog denima znači da ne izgleda kao pidžama s džepovima već kao ozbiljan modni izbor.

 

 

Ne treba vam ni mnogo stilskih akrobacija: bijela majica ispod, sandale s platformom ili patike i spremni ste za sve, od festivala do vikend šetnji sa prijateljicama. Bonus? Skrivene kopče i lagano sužene nogavice daju mu baš onaj chic momenat koji razlikuje “trend” od “kostima”.

Ako ste do sada preskakali kombinezon jer niste znali kako ga iznijeti, vrijeme je da mu date novu šansu jer očito kombinacija nostalgije i praktičnosti nikada nije bila ovako poželjna.

I da, ako ste se pitali dostupan je i u BiH.

 

zara_kombinezon
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!