TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 16.6.2022.
Recepti sa slatko – kiselkastim voćem su uvijek dobra ideja za ljetne dane.
Bez slastica je teško zamisliti bilo koje doba godine, a na visokim temperaturama se budi želja za osvježavajućim okusima. Jedan takav recept smo pronašli na profilu @mrvice_zdravlja, a riječ je o piti od trešanja. Za neke je riječ o novoj slastici, dok su mnogi uživali u ovoj slatkoj piti još u djetinjstvu. Baš poput Asje koju ovaj recept vraća u djetinjstvo jer joj je ovu slasticu pripremala nana.

Foto: @mrvice_zdravlja
Trešnja je voćka u čijim plodovima uživamo u ljetnom periodu zbog osvježavajućeg okusa koji pružaju. Međutim trešnje su i odlične za naše zdravlje s obzirom na to da obiluju vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C i K. Odličan su antioksidans, smanjuju razinu šećera u krvi, te se smatra da smanjuju osjećaj iscrpljenosti kako umne tako i fizičke. S toga ne čudi da je ovo savršena slastica za ljeto. U nastavku donosimo recept koji smo preuzeli od Asje.
Recept za pitu od trešanja
Sastojci za tijesto:

Foto: Pexels.com
Sastojci za fil:
Priprema:
Prvo zamijesiti tijesto – pomiješati suhe sastojke, dodati mokre i sve pomiješati kašikom, nema potrebe da palite mikser, formirati kuglicu rukama, staviti u providnu foliju i na pola sata u frižider.
Dok tijesto stoji u frižideru napraviti fil. Umutiti odvojeno bjelanca i žumanca sa zaslađivačem. Pomiješati pavlaku, snijeg od bjelanjaka i žumanca, lagano miješajući mikserom dok se ne dobije fina žuta krema, dodati malo vanilije i sok od limuna (probati da li je dovoljno slatko i po potrebi dodati još stevije).
Nakon što tijesto odleži, kuglicu staviti na papir za pečenje i razviti preko providne folije. Sredinu premazati kremom (ostaviti prazno par centimetara od ruba), preko dodati trešnje pomiješane sa stevijom i cimetom. Rubove tijesta saviti prema sredini i zajedno sa papirom za pečenje prebaciti u tepsiju. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
* * *
Fotografije: @mrvice_zdravlja
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje restorani u koje dolazimo zbog pogleda i oni u koje se vraćamo zbog hrane. City View Sarajevo uspijeva spojiti oboje, ali ono što ga zaista izdvaja je osjećaj s kojim gost odlazi.
Osjećaj zbog kojeg ne gledate na sat i shvatite da vam je zapravo bilo jako lijepo.
Od prvog koraka na ulazu, preko pažljivo osmišljenog menija, pa sve do pogleda koji se otvara prema Sarajevu, ovaj restoran je zamišljen kao kompletno iskustvo, a ne samo kao mjesto za obrok.
Kako nam u razgovoru otkriva chef Antonio Radoš, filozofija restorana od početka je jasna: gost nije potrošač, već osoba kojoj se želi biti dobar domaćin.
„Kada sjednu za sto, želimo da osjete opuštenost, toplinu i sigurnost da su na mjestu gdje se svaki detalj radi s namjerom, pažnjom i ljubavlju“, objašnjava Radoš.
Od bruncha koji je nedostajao gradu do cjelodnevne kuhinje
City View, koji se nalazi na adresi Podcarina 1, je u startu zamišljen kao brunch mjesto kakvo je Sarajevu dugo nedostajalo. Fokus je bio na inovativnim jelima, lokalnim namirnicama te kvaliteti i prezentaciji, uz lagane obroke koji su jasno profilirani i lako prepoznatljivi.
„City View je primarno bio fokusiran na brunch, kakav nedostaje u gradu, s inovativnim jelima i hranom pripremljenom na unikatan način, uz fokus na lokalne namirnice, kvalitet i prezentaciju“, objašnjava chef Antonio Radoš.
S vremenom su, sasvim prirodno, počeli dolaziti i upiti za večeru. Gosti su željeli ostati duže i vratiti se i nakon radnog vremena koje je u početku bilo rezervisano za jutarnje i dnevne obroke. 
„Vremenom smo dobili dosta upita za služenje hrane i poslije našeg tadašnjeg radnog vremena, pa je prirodno došao sljedeći korak, a to je da služimo hranu cijeli dan“, dodaje Radoš.
Danas City View nudi hranu tokom cijelog dana, ali uz jasnu podjelu ritma:
„Jutro i rano popodne su posvećeni laganijim jelima koja se spremaju brzo, dok navečer pripremamo ozbiljnija i kompleksnija jela“, ističe Radoš, opisujući prelazak u večernji tempo u kojem, kako kaže, „nakon užurbanog dana sve pomalo usporava i nastupa čisti hedonizam“.


Pogled privuče, ali hrana zadrži
Iako sam naziv restorana često prvo privuče pažnju, reakcije gostiju su, kako kaže chef, gotovo uvijek iste: dođu zbog pogleda, a vraćaju se zbog hrane.
Turisti posebno cijene priliku da uz prelijep panoramski pogled na Sarajevo probaju jela koja nisu generična, dok domaći gosti brzo prepoznaju kvalitet i dosljednost. Upravo ta kombinacija, doživljaj prostora i ozbiljna kuhinja, čini City View mjestom koje se pamti.
Mali meni, jasna priča
Meni u City Viewu nije opširan i to je svjesna odluka. Devet jela za brunch i devet za večeru osmišljeni su tako da svako jelo nosi svoju priču i predstavlja restoran na poseban način.
Ako se mora izdvojiti favorit chefa, to je Meat the Chef, jelo koje okuplja njegove omiljene elemente i jasno se obraća ljubiteljima mesa. Kao apsolutni best seller, s druge strane, ističe se Eggsciting sataraš, jelo po kojem je City View već postao prepoznatljiv.
Gostoprimstvo kao suština koncepta
Osim hrane, poseban naglasak stavljen je na ono što tim City Viewa smatra pravom razlikom između dobrog restorana i mjesta kojem se gosti vraćaju, a to je gostoprimstvo.
Za njih to nije samo korektan servis, već iskrena pažnja, toplina i energija koja se osjeti, ali se ne nameće. Kroz stalne treninge i rad s timom, gradi se kultura u kojoj svi razumiju da gost najduže pamti kako se osjećao.
„Upravo taj ljudski faktor, odnos osoblja prema gostima i energija prostora, uz prepoznatljive ukuse, razlog su zbog kojeg nam se ljudi vraćaju“, ističe Radoš.
Bez žurbe, bez pretencioznosti
Kada je riječ o budućnosti, planovi su svjesno odmjereni. Širenje trenutno nije prioritet, jer je fokus na onome što se gradi ovdje i sada: kuhinji, iskustvu gosta i jasnom identitetu koji je smiren, dosljedan i iskren.
Kako ističe chef Antonio Radoš, City View ne teži buci ni velikim gestama. „Dobra večera ne mora biti bučna ni pretenciozna, nego smirena, topla i iskrena. Mjesto u koje se gosti vraćaju jer znaju šta mogu očekivati i jer im to prija.“
Ako ikada dođe do širenja, to je, prema njegovim riječima, nešto što može doći isključivo kao rezultat tog rada, a ne kao cilj sam po sebi.
Foto: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!