TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 16.6.2022.

Recepti sa slatko – kiselkastim voćem su uvijek dobra ideja za ljetne dane.


Bez slastica je teško zamisliti bilo koje doba godine, a na visokim temperaturama se budi želja za osvježavajućim okusima. Jedan takav recept smo pronašli na profilu @mrvice_zdravlja, a riječ je o piti od trešanja. Za neke je riječ o novoj slastici, dok su mnogi uživali u ovoj slatkoj piti još u djetinjstvu. Baš poput Asje koju ovaj recept vraća u djetinjstvo jer joj je ovu slasticu pripremala nana. 

 

Foto: @mrvice_zdravlja



Trešnja je voćka u čijim plodovima uživamo u ljetnom periodu zbog osvježavajućeg okusa koji pružaju. Međutim trešnje su i odlične za naše zdravlje s obzirom na to da obiluju vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C i K. Odličan su antioksidans, smanjuju razinu šećera u krvi, te se smatra da smanjuju osjećaj iscrpljenosti kako umne tako i fizičke. S toga ne čudi da je ovo savršena slastica za ljeto. U nastavku donosimo recept koji smo preuzeli od Asje. 

Recept za pitu od trešanja 

Sastojci za tijesto: 

  •  100 grama brašna od spelte
  •   30 grama bazne kaše za doručak @dm_bih (ili svih 130 grama brašna)
  •     30 grama maslinovog ulja
  •     2- 3 supene kašike soka od limuna
  •     2 -3 supene kašike vode
  •     zaslađivač po želji 



Foto: Pexels.com 

Sastojci za fil: 

  • 200 grama kisele pavlake 20% mliječne masti
  • 2 jajeta
  • malo arome vanilije
  • sok od pola limuna
  • pola kilograma trešanja (izvaditi košpice)
  • cimet
  • zaslađivač po želji
     

Priprema: 

Prvo zamijesiti tijesto – pomiješati suhe sastojke, dodati mokre i sve pomiješati kašikom, nema potrebe da palite mikser, formirati kuglicu rukama, staviti u providnu foliju i na pola sata u frižider.
Dok tijesto stoji u frižideru napraviti fil. Umutiti odvojeno bjelanca i žumanca sa zaslađivačem. Pomiješati pavlaku, snijeg od bjelanjaka i žumanca, lagano miješajući mikserom dok se ne dobije fina žuta krema, dodati malo vanilije i sok od limuna (probati da li je dovoljno slatko i po potrebi dodati još stevije).
Nakon što tijesto odleži, kuglicu staviti na papir za pečenje i razviti preko providne folije. Sredinu premazati kremom (ostaviti prazno par centimetara od ruba), preko dodati trešnje pomiješane sa stevijom i cimetom. Rubove tijesta saviti prema sredini i zajedno sa papirom za pečenje prebaciti u tepsiju. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

 

* * * 
Fotografije: @mrvice_zdravlja


Bonjour

Rezervišite ovu nedjelju jer Sarajevo dobija brunch mjesto koje će biti nezaobilazno

TEKST: Bonjour.ba

Rezervišite ovu nedjelju jer Sarajevo dobija brunch mjesto koje će biti nezaobilazno Rezervišite ovu nedjelju jer Sarajevo dobija brunch mjesto koje će biti nezaobilazno

Postoje mjesta koja su kulise malih gradskih rituala. Mjesta gdje tempo grada na trenutak uspori. Amber Fine Dining, na adresi Hadžiristića 1, upravo je jedno od takvih mjesta, prostor u kojem se doživljaj servira u atmosferi, muzici i okusima koji ostaju u sjećanju.

Od 12. oktobra 2025. svaka druga nedjelja u Sarajevu rezervisana je za novi koncept, a to je Amber brunch. 

amber_sarajevo_brunch_bonjour_ba1
amber_sarajevo_brunch_bonjour_ba2

Zamišljen kao pažljivo režiran spoj sezonskih delicija, modernih kombinacija i savršeno uparenih pića, Amber brunch donosi upravo ono čega često nedostaje mješavinu hedonizma, spontanosti i malih luksuza koji čine da svaka nedjelja ima svoj poseban tempo.

amber_sarajevo_brunch_bonjour_ba7

Ambijent Ambera, prepoznatljiv po sofisticiranoj jednostavnosti i toplom minimalizmu, pretvara se u pozornicu za duge razgovore, nazdravljanja i smijeh. Onaj osjećaj kada vrijeme stane, a sve što ostaje je trenutak, to je ono što Amber brunch obećava.

amber_sarajevo_brunch_bonjour_ba6
amber_sarajevo_brunch_bonjour_ba3
amber_sarajevo_brunch_bonjour_ba4

Zato, ako ste mislili da znate kako izgleda savršen nedjeljni brunch, vrijeme je da se razuvjerite. Sarajevo je upravo dobilo adresu koja će svake druge nedjelje diktirati ritam gradskog uživanja.

amber_sarajevo_brunch_bonjour_ba5

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto:Amber/ PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!