TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 10.11.2021.

Mjesto za koje fanovi kažu da je dnevna doza najboljeg toza u Banja Luci je Picola caffetteria.

Kako i sam naziv otkriva radi se o malom kafiću koji je nezaobilazno mjesto svih ljubitelja dobre kafe i simpatičnih interijera.

Bašta ispred samog kafića idealna je za duga, ljetna ispijanja kafe, a atraktivan interijer uređen u industrijskom, vintage stilu osigurava ušuškan prostor koji rado posjećuju ovo mjesto i tokom hladnijih mjeseci.

Ako ipak želite prvu jutarnju kafu provesti ovdje društvo će vam praviti i mačak Draško po čemu je ovaj kafić i poznat.

Drveni stolovi, mnoštvo šarenih jastuka i naslonjača razmješteni po cijelom lokalu daju prostoru poseban šarm i atmosferu.

Pored svojih signature kafa, u ponudi imaju i super ponudu cijeđenih sokova i limunade sa kojima će svako druženje postati upravo – savršeno.

Piccola caffetteria možete posjetiti svaki dan od 7 do 22h u ulici Pave Radana 2, Banja Luka.

***

Naslovna fotografija: @piccolacaffetteria.bl
Tekst: Ilda Lihić-Isović 


Bonjour

Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću.

TEKST: Adelisa Mašić

Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću. Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću.

Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.

Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.

 



Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 


backyard_sarajevo4bonjour_ba

Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja. 

No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 


backyard_sarajevo12bonjour_ba

backyard_sarajevo7bonjour_ba

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.

 



Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 


backyard_sarajevo13bonjour_ba

Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.


backyard_sarajevo15bonjour_ba

Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.

 



Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.

Foto: Bonjour


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!