Ako često peglate kosu, ovo je 6 navika kojih se trebate pridržavati - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Ako često peglate kosu, ovo je 6 navika kojih se trebate pridržavati

Tekst:

KOSA
16.6.2021.

Za glatku, ravnu ili uvijenu kosu više ne morate svakodnevno odlaziti u frizerski salon. Svima su danas dostupna različita elektronska pomagala koja našu kosu u trenu pretvaraju u željeli oblik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od njih je i pegla koja doista čini čuda na kosi, no tu je i onaj negativni aspekt koji, ukoliko ju prečesto koristimo može dovesti do oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako biste izbjegli neželjene scenarije i uništili kosu, donosimo nekoliko smjernica kojih biste se trebali pridržavati.

IZBJEGAVAJTE SVAKODNEVNO KORIŠTENJE PEGLE ZA KOSU

Za početak, peglu za kosu ne biste trebali korisititi svaki dan. Osim što će vlasima uništiti sjaj, peglanje na visokim temperaturama će istopiti keratin što će dovesti do slabljenja i oštećenja kose.

Foto: unsplash.com

NA KOSU NANESITE ADEKVATNU TERMO ZAŠTITU

Prije svakog peglanja kose istu je potrebno dodatno zaštiti. Osim preparata za termo zaštitu, imajte na umu i prirodna biljna ulja kojima trebate nahraniti vlasi.

PRIJE PEGLANJA DETALJNO POČEŠLJAJTE KOSU

Veoma je važno prije samog čina peglanja kosu razdijeliti na pramenove i raščešljati ih. Tako nećete nekoliko puta morati prelaziti peglom preko pramena, a i brže ćete završiti započeti posao.

NABAVITE PEGLU S KERAMIČKIM PLOČICAMA

Prednost ovakvih pegla je da podjednako raspoređuju toplinu i na taj način manje oštećuju kosu.

PODESITE IDEALNU TEMPERATURU PEGLE

Često u žurbi, kako bismo što brže obavile tretman, peglu pojačavamo na najjaču temperaturu čime dodatno pogoršavamo oštećenje kose. Optimalna temperature bi bila 180 stupnjeva.

NIKAD NE PEGLAJTE VLAŽNU KOSU

Kad peglate kosu koja u potpunosti nije osušena tada se u njenoj strukturi stvaraju mjehurići koji dovode do toga da kosa brže puca. Stoga, prije peglanja budite sigurni da je kosa suha te ju pustite da se kratko “odmori”, a potom započnite s peglanjem.

Foto: unsplash.com 

***

Naslovna fotografija: @sarahangius
Tekst: Ana Bošnjak 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno