Pegasos je mjesto na kojem ćete naučiti novu vještinu jahanja, ali i uživati u prirodi i divnom pogledu na Sarajevo

PUTOVANJA
29.4.2021.

Provođenje vikenda ili godišnjeg odmora u istraživanju prirode i novih aktivnosti poput jahanja konja može se činiti neobičnim načinom odmaranja, ali upravo ovaj vid relaksacije sve je popularniji kao jedinstveni i alternativni način da upoznate ljepotu Bosne i Hercegovine i način da se nauči nešto novo na vašem putovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, jahanje vas približava prirodi i nudi uzbudljivu kombinaciju razvoja novih vještina, razgledavanja i avanture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je jahanje ugodnije ako imate iskustva, sada postoji mnogo opcija koje su idealne za početnike, nudeći kombinaciju satova u zatvorenom i vođenim stazama sa profesionalnim instruktorima.

Upravo zbog toga odlučili smo potražiti savršenu opciju koja uključuje oboje, časove za početnike, ali i priliku za samostalno jahanje u prirodi.

Istraživanje nas je odvelo do nove adrese, Konjičko rekreativnog centra Pegasos koji se nalazi dvadeset minuta od Sarajeva, a gdje smo saznali da: „Jahanje opušta i pomaže u borbi protiv stresa te pozitivno utiče na sveukupnu dobrobit organizma."

Foto: tripadvisor.com 

Prostor okružen jednim od najljepših krajolika i #wow pogledom na Sarajevo, na raspolaganju ima pješčanu arenu za jahanje (40x20m)  u središtu Centra i najčešće je mjesto boravka svih jahača. Pogodna je za odvijanje časova, dresurne ili preponske treninge i održavanje takmičenja dok manja, kružna arena, prečnika 16 m se nalazi u pozadini i služi za trening konja, terapijsko jahanje, početne časove za odrasle i dječije časove.

Foto: @Konjičko rekreativni centar Pegasos, Sarajevo

Moramo priznati da sva pitanja koja su nas zanimala ekipa iza centra Pegasos je podijelila sa posjetiteljima na svojoj web stranici i u nastavku donosimo neke odgovore na njih.

Koliko traje čas jahanja i kakve konje koristite?

Jedan čas traje 45 minuta - 1 sat. Za početnike koristimo provjerene konje koji imaju dugi staž u radu sa jahačima svih profila. Apsolutno su sigurni i odgojeni, sposobni osloboditi od straha i najvećeg skeptika!

Kako se obući i da li se može jahati u običnim jeans hlačama ili trenerci?

Odjeća i obuća trebaju biti prilagođei vremenskim uslovima. Profesionalne jahačke hlače su uske sa puno elastina, bilo koje druge “na taj fazon” su dobar izbor. Farmerke sa elastinom ili one malo šire su najčešći odabir rekreativnih jahača. Cipele moraju biti zatvorene i po mogućnosti na vezanje. U trenerci se također može jahati, ali i obične, šire ili hlače sa elastinom su sasvim ok.

Da li su dozvoljene tene i treba li neka dodatna oprema?

Tene su najčešći izbor svih jahača koji tek počinju. Iako propisane jahačkim pravilima, cipele za jahanje moraju imati petu od 1 cm, kada dolazite u Pegasos to nije neophodno jer smo se mi dodatno osigurali posebnim uzengijama (dijelom sedla u koji jahač postavi nogu tj. stopalo) koje na sebi imaju "korpice" koje sprečavaju prolazak stopala kroz uzengiju i time stopostotno poništavaju potrebu za jahačkim cipelama. Jedino neophodno jeste imati zaštitnu kacigu koju ćete dobiti u Centru. Na raspolaganju su i zaštitini prsluci za djecu i odrasle.

Foto: @pegasos_center

Na njihovoj web stranici također smo saznali za Program terapijskog jahanja Jahača nade koji je jedini profesionalni program terapijskog jahanja sa certificiranim instruktorima u našoj zemlji, a koji nudi ovu jedinstvenu i ključnu uslugu zajednici građana sa poteškoćama u razvoju.

Ova divna oaza nalazi se na brdu okruženom fantastičnim pogledom na grad Sarajevo sa jedne i zelenom šumom sa druge strane što je još jedna motivacija da što prije posjetite ovaj centar i iskoristite trenutke da se povežete sa prirodom.

Foto: @pegasos_center

Pojedinačni, grupni, privatni časovi ili časovi škole jahanja sa blokom od deset trening sati izbor je na vama, a više detalja saznajte na njihovoj web stranici,Facebook profilu i Instagram profilu.

Druženje sa životinjama i boravak u prirodi dokazano imaju pozitivan učinak na čovjeka stoga vam u nastavku donosimo još nekoliko divnih kadrova simbioze prirode, čovjeka i životinja, a ako se odlučite da posjetite ovo divno mjesto sigurni smo da kako budete ovladavali vještinom, uživat ćete u svakom koraku provedenom iznad tla.

***

Naslovna fotografija: @vjecita_putnica
Tekst: Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA , 29.4.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@vjecita_putnica

Podijeli:

Posljednje objavljeno