TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 16.6.2022.
Krompir, zeljasta biljka koja je zvijezda naših recepata, bilo da ga koristimo kao prilog, glavno jelo, u salatama ili kao dodatak ukusnim varivima.
Ako ste zaljubljenice u pripremu jela sigurno ste do sada krompir iskoristili u svojim jelima na najrazličitije načine – pečeni, kuhani ili prženi. Recepata za jela sa krompirom su ona za kojim najčešće tragamo sa spoznajom da uvijek možemo otkriti neki novi način za pripremu. Jedan takav recept smo pronašli kod food bloggerice @h_belma_, a riječ je o hrskavom pečenom krompiru.

Istina, priprema kreče s kuhanjem, a potom slijedi pečenje koje za rezultat daje hrskav krompir u savršenoj zlatnoj boji. Za ovaj jednostavan recept koji daje sjajne rezultate potrebno vam je sasvim nekoliko sastojaka. Pored krompira kreirat ćemo i sos za pečenje za koji će vam trebati maslac, vegeta, peršun, bosiljak, ruzmarin, mljevena crvena paprika i bijeli luk u granulama. Način pripreme donosimo u nastavku.
Priprema pečenog krompira
Krompir ćete prvo u slanoj vodi skuhati do 70% jer je potrebno da ne bude prekuhan, nakon toga ga je potrebno ocijediti i rasporediti na pleh obložen papirom za pečenje. Nakon što ste napravili razmak između svakog krompira, zgnječit ćete ga šoljom ili čašom. Na red dolazi sos za pečenje koji kreirate tako da rastopite maslac zajedno sa vegetom, crvenom paprikom i lukom te prelijete svaki od krompira. Zatim dodajete peršun, bosiljak i ruzmarin i pečete u zagrijanoj pećnici na 220C dok ne postane hrskav i zlatne boje. Dobar tek!





* * *
Fotografije: @h_belma_
TEKST: Bonjour.ba
Ako je ljeto bilo sezona svjetla i pokreta, jesen u Tuzli donosi novi ritam onaj sporiji, ali dublji. Svjetla kafića presijavaju se na mokrim pločnicima, mirisi toplog espresa miješaju se s muzikom iznutra, a razgovori traju duže.
U sklopu formata Tour de Bonjour donosimo vam priče o gradovima i jedinstvenim lokacijama pružajući novo viđenje onoga što nas svakodnevno okružuje.
Ovog puta, našu pažnju zadržala je Tuzla, grad poznat po svom suncu, ali i atmosferi koja i u oktobru nosi toplinu i mjestima koja tek čekaju da budu otkrivena.

Tri adrese. Tri potpuno različite atmosfere. Jedna zajednička crta: prostor u kojem se može uživati bez pepela, bez klasičnog dima i s više prostora za misao i znatiželju.
U suradnji s IQOS Curious X, slavili smo istraživanje novih perspektiva, koje dočaravaju puls ovog grada. Neke od ovih lokacija već znate, neke će vas možda iznenaditi, ali sve tri pozivaju na istraživanje, opuštanje i onaj osjećaj da upravo sada živite trenutak koji vrijedi zapamtiti.
Jesen miriše na sushi i jazz u Don Papa
Don Papa donosi večernji luksuz bez prenemaganja. U mračnijem interijeru, s profinjenim osvjetljenjem i pažljivo posloženim koktelima, osjećat ćete se kao da ste negdje između filmske scene i privatnog eventa.
To je onaj tip prostora koji ne traži pažnju on je jednostavno ima.

Na stolu: Wagyu sushi, pizza s kozicama, nekoliko različitih vrsta sushija i naravno, Don Papa koktel koji je zaokružio priču večeri.
Ambijent, profinjen i topao, dokazuje da je luksuz u iskustvu, u pažnji s kojom se sve priprema i u osjećaju da se nalazite tačno tamo gdje treba.


Trenutak mira u Wint Lounge
Na Stupinama, Wint Lounge otvara panoramu grada kroz velike staklene stijene koje hvataju posljednje zrake sunca. Boje su sada mirnije, ali pogled još uvijek zadivljuje.
Mi smo uživali u Strawberry Basil Martini koktelu i cafe latteu, dok su se kroz prozor presijavale svjetiljke s ulice.

Wint je mjesto koje podsjeća da se jesen ne mora skrivati unutra da i dalje može biti sezona izlazaka, smijeha i dugih večeri uz dobar ritam.
Udobni kauči, ili visoke stolice, sunce i lagani povjetarac savršen recept za bezbrižan cozy trenutak.
Puls grada uz jesenju svjetlost u Slobodi
Na Trgu Slobode sve ostaje poznato, a opet svaka sezona donese novi ton. Jutarnja gužva oko šankova, miris svježe kafe i sok od cijeđene narandže uz pogled na trg stvaraju prizor koji lako postane ritual.
Ovaj kafić, simbol centra grada, i dalje spaja generacije od ranih sastanaka do kasnih razgovora uz lagane lounge tonove.

Mi smo ovdje započeli dan uz cijeđenu narandžu i latte i ostali duže nego planirano. Jer Sloboda ima tu moć da običan trenutak učini posebnim, bez buke, bez dima samo ritam grada i vi.
Mi smo ih posjetili. Sada je red na vas. Stay curious.
*IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost. Samo za punoljetne.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!