TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 16.6.2022.
Krompir, zeljasta biljka koja je zvijezda naših recepata, bilo da ga koristimo kao prilog, glavno jelo, u salatama ili kao dodatak ukusnim varivima.
Ako ste zaljubljenice u pripremu jela sigurno ste do sada krompir iskoristili u svojim jelima na najrazličitije načine – pečeni, kuhani ili prženi. Recepata za jela sa krompirom su ona za kojim najčešće tragamo sa spoznajom da uvijek možemo otkriti neki novi način za pripremu. Jedan takav recept smo pronašli kod food bloggerice @h_belma_, a riječ je o hrskavom pečenom krompiru.

Istina, priprema kreče s kuhanjem, a potom slijedi pečenje koje za rezultat daje hrskav krompir u savršenoj zlatnoj boji. Za ovaj jednostavan recept koji daje sjajne rezultate potrebno vam je sasvim nekoliko sastojaka. Pored krompira kreirat ćemo i sos za pečenje za koji će vam trebati maslac, vegeta, peršun, bosiljak, ruzmarin, mljevena crvena paprika i bijeli luk u granulama. Način pripreme donosimo u nastavku.
Priprema pečenog krompira
Krompir ćete prvo u slanoj vodi skuhati do 70% jer je potrebno da ne bude prekuhan, nakon toga ga je potrebno ocijediti i rasporediti na pleh obložen papirom za pečenje. Nakon što ste napravili razmak između svakog krompira, zgnječit ćete ga šoljom ili čašom. Na red dolazi sos za pečenje koji kreirate tako da rastopite maslac zajedno sa vegetom, crvenom paprikom i lukom te prelijete svaki od krompira. Zatim dodajete peršun, bosiljak i ruzmarin i pečete u zagrijanoj pećnici na 220C dok ne postane hrskav i zlatne boje. Dobar tek!





* * *
Fotografije: @h_belma_
TEKST: Bonjour.ba - PR
Sarajevo polako postaje nezaobilazna destinacija za ljubitelje fine kuhinje, a restoran Amber novi je dokaz tome.
Ovaj restoran, koji se nalazi u sklopu luksuznog Apeiro hotela, nakon pažljivo osmišljenog rebrandinga ulazi u potpuno novo poglavlje svoje priče i to pod vodstvom renomiranog kuhara Maria Mandarića, nosioca prestižne Michelinove zvjezdice.
Od 15. novembra 2025., ljubitelji vrhunske gastronomije imat će priliku doživjeti prvo ekskluzivno degustacijsko veče novog jelovnika koji potpisuje upravo Mandarić. 
Očekuje se jedinstveno iskustvo u kojem se spajaju tradicija i savremena kulinarska filozofija, autentični lokalni sastojci, sofisticirane tehnike i umjetnički pristup svakom tanjiru.
"Sarajevo ima nevjerovatan potencijal, bogatu gastronomsku tradiciju i publiku koja zna prepoznati kvalitet. Moj cilj je da kroz Amber donesem svježinu, kreativnost i da zajedno pomjerimo granice gastronomije u Sarajevu“, istakao je Mario Mandarić povodom svog dolaska.
Rebranding restorana Amber rezultat je želje da se ovaj gastronomski prostor izdvoji kao nova kulinarska destinacija u Bosni i Hercegovini, mjesto elegancije i inovacije. 
Novi vizuelni identitet, profinjena atmosfera i autorski meni najavljuju da će svaki detalj biti pažljivo promišljen i usmjeren ka potpunom užitku gosta.
Pored restorana Amber, Mandarić će biti zadužen i za kreiranje menija u Sans Cesse Bistrou, novom konceptu koji će u opuštenijem, ali podjednako kvalitetnom duhu, ponuditi moderan pristup svakodnevnoj gastronomiji.
Za Sarajevo, ovo je više od dolaska jednog kuhara, to je korak ka novim kulinarskim standardima i potvrda da grad sve više zauzima mjesto na gastronomskoj karti regije.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!