Recept za vjerovatno najukusniji pečeni krompir koji ste probali - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Recept za vjerovatno najukusniji pečeni krompir koji ste probali

Tekst:

Emina Smaka

GOURMET
18.6.2022.

Krompir, zeljasta biljka koja je zvijezda naših recepata, bilo da ga koristimo kao prilog, glavno jelo, u salatama ili kao dodatak ukusnim varivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ako ste zaljubljenice u pripremu jela sigurno ste do sada krompir iskoristili u svojim jelima na najrazličitije načine – pečeni, kuhani ili prženi. Recepata za jela sa krompirom su ona za kojim najčešće tragamo sa spoznajom da uvijek možemo otkriti neki novi način za pripremu. Jedan takav recept smo pronašli kod food bloggerice @h_belma_, a riječ je o hrskavom pečenom krompiru. 

 Istina, priprema kreče s kuhanjem, a potom slijedi pečenje koje za rezultat daje hrskav krompir u savršenoj zlatnoj boji. Za ovaj jednostavan recept koji daje sjajne rezultate potrebno vam je sasvim nekoliko sastojaka. Pored krompira kreirat ćemo i sos za pečenje za koji će vam trebati maslac, vegeta, peršun, bosiljak, ruzmarin, mljevena crvena paprika i bijeli luk u granulama. Način pripreme donosimo u nastavku. 

 

Priprema pečenog krompira 

Krompir ćete prvo  u slanoj vodi skuhati do 70% jer je potrebno da ne bude prekuhan, nakon toga ga je potrebno ocijediti i rasporediti na pleh obložen papirom za pečenje. Nakon što ste napravili razmak između svakog krompira, zgnječit ćete ga šoljom ili čašom. Na red dolazi sos za pečenje koji kreirate tako da rastopite maslac zajedno sa vegetom, crvenom paprikom i lukom te prelijete svaki od krompira. Zatim dodajete peršun, bosiljak i ruzmarin i pečete u zagrijanoj pećnici na 220C dok ne postane hrskav i zlatne boje. Dobar tek! 

 

* * * 
Fotografije: @h_belma_ 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno