TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 22.1.2021.
Polako odbrojavamo sate do početka vikenda, najljepšeg dijela tjedna kad se potpuno opuštamo uz pripremu omiljenih delicija.
Upravo zbog toga odlučili smo u čast vikenda potražiti recept koji će biti savršena uvertira, a čija pomalo neobična kombinacija okusa naprosto osvaja čak i one odane tradicionalnim receptima.
Sve zajedno, recept za tjesteninu smo pronašli kod Luke Kraljevića, koji se krije iza profila @cocinero.84, dobitna je kombinacija za obrok koji će vašim nepcima, vrlo brzo postati prava opsesija.
Foto: @cocinero.84
Luka nam je otkrio da je ideju za ovo jelo dobio gledajući emisiju na 24kitchen, ali ju je odlučio prilagoditi birajući drugačije sastojke što svakako možete uraditi i vi. U nastavku donosimo detalje i upute koje će vam se već nakon prve pripreme, sigurni smo, naći na jelovniku svaki put kad pomislite na tjesteninu.
TJESTENINA SA HRENOVKAMA by @cocinero.84
SASTOJCI:
Foto: @cocinero.84
Foto: @cocinero.84
PRIPREMA:
Skinite i nasjeckajte cvjetove brokule, stabljike prepolovite uzdužno i stavite u posudu s kipućom slanom vodom te dodajte kobasice/hrenovke i čili papričice. Kuhajte poklopljeno pet minuta, zatim uklonite, a vodu ostavite na laganoj vatri. Kad se ohlade, kobasice/hrenovke, stabljiku brokule i čili sitno narežite i stavite u tavu na srednje jaku vatru sa malo maslinovog ulja, prstohvatom morske soli i crnog papra. Za par minuta dodajte nasjeckani češnjak, minutu kasnije luk te listove svježeg origana. Kuhajte desetak minuta uz povremeno mješanje. Dodajte ocat i rajčicu te po potrebi malo vode u kojoj smo kuhali kobasice/hrenovke. Pirjajte još petnaest minuta ili dok se ne zgusne, po želji možete dodati još malo soli i papra. U međuvremenu vratite posudu sa vodom da zavrije i kuhajte tjesteninu u skladu s uputama za pakiranje dodajući cvjetiće brokule posljednje četiri minute. Ocijedite tjesteninu i brokulu te sve prelijte sa umakom iz tave. Po želji možete naribati parmezan. Uživajte!
Foto: @cocinero.84
Nakon što isprobate ovaj recept, za mnoštvo drugih, ukusnih jela zavirite na instagram profil @cocinero.84. Dobar tek!
***
Naslovna fotografija: @cocinero.84
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!