TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 22.1.2021.
Polako odbrojavamo sate do početka vikenda, najljepšeg dijela tjedna kad se potpuno opuštamo uz pripremu omiljenih delicija.
Upravo zbog toga odlučili smo u čast vikenda potražiti recept koji će biti savršena uvertira, a čija pomalo neobična kombinacija okusa naprosto osvaja čak i one odane tradicionalnim receptima.
Sve zajedno, recept za tjesteninu smo pronašli kod Luke Kraljevića, koji se krije iza profila @cocinero.84, dobitna je kombinacija za obrok koji će vašim nepcima, vrlo brzo postati prava opsesija.
Foto: @cocinero.84
Luka nam je otkrio da je ideju za ovo jelo dobio gledajući emisiju na 24kitchen, ali ju je odlučio prilagoditi birajući drugačije sastojke što svakako možete uraditi i vi. U nastavku donosimo detalje i upute koje će vam se već nakon prve pripreme, sigurni smo, naći na jelovniku svaki put kad pomislite na tjesteninu.
TJESTENINA SA HRENOVKAMA by @cocinero.84
SASTOJCI:
Foto: @cocinero.84
Foto: @cocinero.84
PRIPREMA:
Skinite i nasjeckajte cvjetove brokule, stabljike prepolovite uzdužno i stavite u posudu s kipućom slanom vodom te dodajte kobasice/hrenovke i čili papričice. Kuhajte poklopljeno pet minuta, zatim uklonite, a vodu ostavite na laganoj vatri. Kad se ohlade, kobasice/hrenovke, stabljiku brokule i čili sitno narežite i stavite u tavu na srednje jaku vatru sa malo maslinovog ulja, prstohvatom morske soli i crnog papra. Za par minuta dodajte nasjeckani češnjak, minutu kasnije luk te listove svježeg origana. Kuhajte desetak minuta uz povremeno mješanje. Dodajte ocat i rajčicu te po potrebi malo vode u kojoj smo kuhali kobasice/hrenovke. Pirjajte još petnaest minuta ili dok se ne zgusne, po želji možete dodati još malo soli i papra. U međuvremenu vratite posudu sa vodom da zavrije i kuhajte tjesteninu u skladu s uputama za pakiranje dodajući cvjetiće brokule posljednje četiri minute. Ocijedite tjesteninu i brokulu te sve prelijte sa umakom iz tave. Po želji možete naribati parmezan. Uživajte!
Foto: @cocinero.84
Nakon što isprobate ovaj recept, za mnoštvo drugih, ukusnih jela zavirite na instagram profil @cocinero.84. Dobar tek!
***
Naslovna fotografija: @cocinero.84
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Kraj ljeta u Mostaru već četvrtu godinu zaredom znači samo jedno, a to je da ulice mirišu na svjetske kuhinje, trgovi postaju koncertne pozornice, a grad diše u ritmu zajedničkog druženja.
Moba Street Food Festival i ove godine opravdao je titulu najdražeg gastro susreta u gradu na Neretvi.
Gastro put oko svijeta
Tokom 12 dana Mostar se pretvorio u malu svjetsku mapu okusa. Posjetitelji su mogli probati sve: od meksičkih zalogaja i azijskih wokova, do talijanske paste, burgera i slatkih francuskih palačinaka. Svaka večer donosila je novo iskustvo, a dilema je bila jedino: šta probati prvo?
Mi smo, naravno, zavirili u festivalske štandove i prepustili se kušanju: od začinjenih burgera do hrskavih palačinaka i moramo priznati da je izbor bio sve samo ne lagan.
Muzika pod zvijezdama
Osim hrane, Moba je i mjesto na kojem muzika gradi jednako važne uspomene. Festival su otvorili uvijek vedri Zoster, a u narednim danima publiku su rasplesali i Matija Cvek & The Funkensteins, Vesna Pisarović, TBF, kao i tribute bendovi posvećeni Oliveru, Gibonniju, Bijelom dugmetu i Indexima.
Zona za sve generacije
Moba nije bila samo za gurmane i ljubitelje muzike. Posebno su uživala djeca u Kids Zoni s napuhancima, klaunovima i radionicama. Kreativne ruke okušale su se u Wala Concept kutku oslikavanja cekera i šeširića, dok su Tinker Labs radionice inspirisale najmlađe da istražuju i eksperimentišu.
Festival zajedništva
Iako su u centru pažnje bili zalogaji i muzika, atmosfera Mobe uvijek podsjeća da je ključ svega - druženje. Bilo da ste došli s prijateljima ili porodicom, ili ste se jednostavno prepustili šetnji kroz mirise i zvuke, festival je ponovo pokazao da je najljepši začin svakog jela dobra energija ljudi koji ga dijele.
Foto: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!