TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 22.1.2021.

Polako odbrojavamo sate do početka vikenda, najljepšeg dijela tjedna kad se potpuno opuštamo uz pripremu omiljenih delicija.

Upravo zbog toga odlučili smo u čast vikenda potražiti recept koji će biti savršena uvertira, a čija pomalo neobična kombinacija okusa naprosto osvaja čak i one odane tradicionalnim receptima.

Sve zajedno, recept za tjesteninu smo pronašli kod Luke Kraljevića, koji se krije iza profila @cocinero.84, dobitna je kombinacija za obrok koji će vašim nepcima, vrlo brzo postati prava opsesija.

Foto: @cocinero.84

Luka nam je otkrio da je ideju za ovo jelo dobio gledajući emisiju na 24kitchen, ali ju je odlučio prilagoditi birajući drugačije sastojke što svakako možete uraditi i vi. U nastavku donosimo detalje i upute koje će vam se već nakon prve pripreme, sigurni smo, naći na jelovniku svaki put kad pomislite na tjesteninu. 

TJESTENINA SA HRENOVKAMA by @cocinero.84

SASTOJCI:

  • 200 g brokule
  • 3 kobasice (pivski mix) ili hrenovke
  • 1-2 svježa crvena čilija
  • maslinovo ulje
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 ljubičasti luk
  • svježi origano
  • 2 žlice vinkog octa
  • 400 g rajčice (limenka)
  • 300 g tjestenine (tagliatelle)
  • parmezan (za dekoraciju)

Foto: @cocinero.84

Foto: @cocinero.84

PRIPREMA:

Skinite i nasjeckajte cvjetove brokule, stabljike prepolovite uzdužno i stavite u posudu s kipućom slanom vodom te dodajte kobasice/hrenovke i čili papričice. Kuhajte poklopljeno pet minuta, zatim uklonite, a vodu ostavite na laganoj vatri. Kad se ohlade, kobasice/hrenovke, stabljiku brokule i čili sitno narežite i stavite u tavu na srednje jaku vatru sa malo maslinovog ulja, prstohvatom morske soli i crnog papra. Za par minuta dodajte nasjeckani češnjak, minutu kasnije luk te listove svježeg origana. Kuhajte desetak minuta uz povremeno mješanje. Dodajte ocat i rajčicu te po potrebi malo vode u kojoj smo kuhali kobasice/hrenovke. Pirjajte još petnaest minuta ili dok se ne zgusne, po želji možete dodati još malo soli i papra. U međuvremenu vratite posudu sa vodom da zavrije i kuhajte tjesteninu u skladu s uputama za pakiranje dodajući cvjetiće brokule posljednje četiri minute. Ocijedite tjesteninu i brokulu te sve prelijte sa umakom iz tave. Po želji možete naribati parmezan. Uživajte!

Foto: @cocinero.84

Nakon što isprobate ovaj recept, za mnoštvo drugih, ukusnih jela zavirite na instagram profil @cocinero.84. Dobar tek!

***

Naslovna fotografija: @cocinero.84
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Posjetili smo Moba Street Food: Evo zašto je Mostar 12 dana živio u ritmu okusa i muzike

TEKST: Adelisa Mašić

Posjetili smo Moba Street Food: Evo zašto je Mostar 12 dana živio u ritmu okusa i muzike Posjetili smo Moba Street Food: Evo zašto je Mostar 12 dana živio u ritmu okusa i muzike

Kraj ljeta u Mostaru već četvrtu godinu zaredom znači samo jedno, a to je da ulice mirišu na svjetske kuhinje, trgovi postaju koncertne pozornice, a grad diše u ritmu zajedničkog druženja.

Moba Street Food Festival i ove godine opravdao je titulu najdražeg gastro susreta u gradu na Neretvi.


bonjour_ba35moba
 

Gastro put oko svijeta

Tokom 12 dana Mostar se pretvorio u malu svjetsku mapu okusa. Posjetitelji su mogli probati sve: od meksičkih zalogaja i azijskih wokova, do talijanske paste, burgera i slatkih francuskih palačinaka. Svaka večer donosila je novo iskustvo, a dilema je bila jedino: šta probati prvo?


bonjour_ba17moba

Mi smo, naravno, zavirili u festivalske štandove i prepustili se kušanju: od začinjenih burgera do hrskavih palačinaka i moramo priznati da je izbor bio sve samo ne lagan.


bonjour_ba22moba


bonjour_ba08moba
 

bonjour_ba38moba
 

Muzika pod zvijezdama

Osim hrane, Moba je i mjesto na kojem muzika gradi jednako važne uspomene. Festival su otvorili uvijek vedri Zoster, a u narednim danima publiku su rasplesali i Matija Cvek & The Funkensteins, Vesna Pisarović, TBF, kao i tribute bendovi posvećeni Oliveru, Gibonniju, Bijelom dugmetu i Indexima.

 



Zona za sve generacije

Moba nije bila samo za gurmane i ljubitelje muzike. Posebno su uživala djeca u Kids Zoni s napuhancima, klaunovima i radionicama. Kreativne ruke okušale su se u Wala Concept kutku oslikavanja cekera i šeširića, dok su Tinker Labs radionice inspirisale najmlađe da istražuju i eksperimentišu.

 



Festival zajedništva

Iako su u centru pažnje bili zalogaji i muzika, atmosfera Mobe uvijek podsjeća da je ključ svega - druženje. Bilo da ste došli s prijateljima ili porodicom, ili ste se jednostavno prepustili šetnji kroz mirise i zvuke, festival je ponovo pokazao da je najljepši začin svakog jela dobra energija ljudi koji ga dijele.


bonjour_ba36moba

Foto: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!