TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 18.5.2020.

Bilo da planirate jelo za sebe i svoju obitelj ili drage prijatelje, donosimo vam recept za ukusni desert s kojim ćete proširite svoj kulinarski repertoar i obogatiti trpezu.

Ako volite kremaste slastice, ovaj kolač će biti vaš novi favorit.

Recept za sultanovu sarmu tradicionalno nam dolazi iz turske kuhinje.

Sama priprema ne oduzima puno vremena, a obradovat će vas i činjenica da se ovaj kolač ne peče.

 



Nakon dugog dana, vrijeme je da razmazite nepce i razveselite ukućane i prijatelje s ovim slatkim zalogajima.

Recept donosimo u nastavku.

SASTOJCI:

  • 100 g kokosa
  • 1 l mlijeka
  • 120 g šećera
  • 60 g oštrog brašna
  • 60 g gustina
  • 2 žlice kakaa
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g margarina
  • 200 ml slatke pavlake

PRIPREMA:

U pleh dimenzija 40 cm×34 cm pospite ravnomjerno kokos. U 200 ml mlijeka dodajte brašno, gustin, kakao i promiješajte tako da ne bude grudica, a ostatak mlijeka sa šećerom zagrijte u posudi da provrije. Postepeno dodajite smjesu s brašnom i kakaom u provrelo mlijeko i sve vrijeme miješajte. Kuhajte par minuta na blagoj vatri dok se ne zgusne, a onda dodajte izlomljenu čokoladu i isjeckan margarin te miješajte dok se sve ne rastopi i poveže u glatku kremu.
Kremu nanesite ravnomjerno po plehu posutom kokosom i pažljivo, da vam se krema ne pomiješa s kokosom. 

Stavite pleh s kremom u frižider da se dobro ohladi najmanje tri sata. Provjerite prstom, ako vam puding bude djelovao stegnuto, spreman je za premazivanje slatkom pavlakom. 

Prije toga, umutite slatku pavlaku u šlag i špatulom nanesite preko cijele površine kreme. Uzmite tanak oštar nož i presijecite kolač prvo na pola po dužoj strani pleha. Potom sijecite trake po kraćoj strani pleha na željenu širinu. Uz pomoć špatule pažljivo odvajajte traku po traku i zarolajte u rolnicu. Lokume posložite na tacnu i stavite u hladnjak. 

Da li ste spremni za novi kulinarski izazov i pripremu sultanove sarme?

***

Naslovna fotografija: @majamanborg
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Grand kafa izgleda drugačije, ali ukus koji volimo ostaje nepromijenjen.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Grand kafa izgleda drugačije, ali ukus koji volimo ostaje nepromijenjen. Grand kafa izgleda drugačije, ali ukus koji volimo ostaje nepromijenjen.

Skoro tri decenije nakon prvog dizajna pakovanja i nekoliko različitih adaptacija kroz godine, Grand kafa stiže u potpuno novom, osvježenom ruhu!

Iako se vizuelni identitet promijenio, ono što ostaje isto su vrhunski kvalitet i nezamjenjivi miris i ukus koji su godinama sinonim za uživanje u šoljici omiljene kafe.

Sve ove karakteristike mogu se predstaviti kroz njen cjelokupan proces – od uzgoja do šoljice. Grand kafa oduvijek bira samo najbolja zrna sa plantaža Brazila, Ugande, Ruande, Perua, Indije i Vijetnama. Kvalitet počinje već na poljima, gdje se beru ručno kako bi se osigurala njihova besprijekorna punoća ukusa. Nakon toga, dolazi proces pečenja – ključni trenutak u nastanku savršenog ukusa jer se tada pod toplotom oslobađa čak 800 različitih aroma, koje oblikuju prepoznatljivi miris i pun ukus.

 

grand_kafa_4_bonjour_ba
 

Da bi se ta savršena aroma sačuvala u kesici, posebna pažnja posvećena je pakovanju. Pored modernog izgleda i dizajna, Grand kafa postavlja i kvalitet ambalaže kao imperativ, jer troslojno pakovanje štiti od spoljašnjih uticaja koji su najveći „neprijatelji“ kafe – kiseonika, vlage i sunčevih zraka, čime se omogućava dugotrajnost svježine i mirisa.

Za konačan, pun ukus prave domaće kafe od najveće važnosti je proces mljevenja. Ono što posebno izdvaja Grand kafu Gold je mljevenje na tradicionalnim kamenim mlinovima, a dugogodišnje iskustvo pržioničara jedan je od ključnih faktora u ovom procesu. Ova metoda zaslužna je za gustu i kremastu kafu sa bogatim ukusom, a u okviru iste oslobađaju se i eterična ulja koja daju punoću ukusa i bogatu pjenu Grand Gold-u, čije slatkaste note čokolade i pečenog kestena u kombinaciji sa voćnim notama kajsije kreiraju savršenu ravnotežu ukusa. 

 

grand_kafa_5_bonjour_ba
 

I proces blendinga kafe predstavlja svojevrsnu umjetnost, jer one različitog porijekla nose različite аrome i drugačiju ravnotežu gorkih, slatkih  i tjelesnih karakteristika zrna. Za stvaranje harmonične cjeline potrebna je komplementarnost visokog kvaliteta zrna i vještina majstora blendovanja, uz razumijevanje kako se svako od zrna idealno uklapa. Zato bogati portfolio Grand kafe čine jedinstveni ukusi poput Grand Arome koja donosi savršen balans srednje i jače uprženih zrna za pitak i senzualno aromatičan ukus, sa kombinacijom slatkastih nota pečenog lješnaka i muškatnog oraščića, uz osvježavajuću aromu jabuke. 

Za one koji vole „jači doživljaj“ ispijanja kafe, Grand Strong, zahvaljujući specijalnoj mješavini jače prženih zrna i intrigantnoj kombinaciji ukusa u kojoj dominiraju arome pečenog oraha i meda, pruža intenzivan i autentičan užitak u svakoj šoljici. Grand DeLuxe oduševljava sve ljubitelje istančanog nepca svojim premium ukusom, sa autentičnim notama crvene ruže i kakaoa.

Ukoliko do sada niste isprobali sve kafe iz raznovrsne ponude brenda, možda je novo pakovanje, kao još jedan u nizu Grand noviteta, pravi povod da izaberete još nekog favorita koji će svaki vaš dan obojiti svježinom i toplinom.

 

Naslovna fotografija: pexels.com


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!