TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 18.5.2020.

Bilo da planirate jelo za sebe i svoju obitelj ili drage prijatelje, donosimo vam recept za ukusni desert s kojim ćete proširite svoj kulinarski repertoar i obogatiti trpezu.

Ako volite kremaste slastice, ovaj kolač će biti vaš novi favorit.

Recept za sultanovu sarmu tradicionalno nam dolazi iz turske kuhinje.

Sama priprema ne oduzima puno vremena, a obradovat će vas i činjenica da se ovaj kolač ne peče.

 



Nakon dugog dana, vrijeme je da razmazite nepce i razveselite ukućane i prijatelje s ovim slatkim zalogajima.

Recept donosimo u nastavku.

SASTOJCI:

  • 100 g kokosa
  • 1 l mlijeka
  • 120 g šećera
  • 60 g oštrog brašna
  • 60 g gustina
  • 2 žlice kakaa
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g margarina
  • 200 ml slatke pavlake

PRIPREMA:

U pleh dimenzija 40 cm×34 cm pospite ravnomjerno kokos. U 200 ml mlijeka dodajte brašno, gustin, kakao i promiješajte tako da ne bude grudica, a ostatak mlijeka sa šećerom zagrijte u posudi da provrije. Postepeno dodajite smjesu s brašnom i kakaom u provrelo mlijeko i sve vrijeme miješajte. Kuhajte par minuta na blagoj vatri dok se ne zgusne, a onda dodajte izlomljenu čokoladu i isjeckan margarin te miješajte dok se sve ne rastopi i poveže u glatku kremu.
Kremu nanesite ravnomjerno po plehu posutom kokosom i pažljivo, da vam se krema ne pomiješa s kokosom. 

Stavite pleh s kremom u frižider da se dobro ohladi najmanje tri sata. Provjerite prstom, ako vam puding bude djelovao stegnuto, spreman je za premazivanje slatkom pavlakom. 

Prije toga, umutite slatku pavlaku u šlag i špatulom nanesite preko cijele površine kreme. Uzmite tanak oštar nož i presijecite kolač prvo na pola po dužoj strani pleha. Potom sijecite trake po kraćoj strani pleha na željenu širinu. Uz pomoć špatule pažljivo odvajajte traku po traku i zarolajte u rolnicu. Lokume posložite na tacnu i stavite u hladnjak. 

Da li ste spremni za novi kulinarski izazov i pripremu sultanove sarme?

***

Naslovna fotografija: @majamanborg
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Šta se dešava u restoranu Milunka? O njemu svi pričaju, a evo zašto ga morate posjetiti!

TEKST: Dragana Rauš

Šta se dešava u restoranu Milunka? O njemu svi pričaju, a evo zašto ga morate posjetiti! Šta se dešava u restoranu Milunka? O njemu svi pričaju, a evo zašto ga morate posjetiti!

Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.

 

Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.

 

 

Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.

 

integra_hotelIMG_4435

 

Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.

 

integra_hotelIMG_4478
 

Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.

 

integra_hotelIMG_4499
 

Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak. 

Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.

 

integra_hotelIMG_4403
 

Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.

 

integra_hotelIMG_4407
 

Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju. 

 

 

Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.

 

Foto: Dragana Rauš za Bonjour


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!