TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 18.5.2020.

Bilo da planirate jelo za sebe i svoju obitelj ili drage prijatelje, donosimo vam recept za ukusni desert s kojim ćete proširite svoj kulinarski repertoar i obogatiti trpezu.

Ako volite kremaste slastice, ovaj kolač će biti vaš novi favorit.

Recept za sultanovu sarmu tradicionalno nam dolazi iz turske kuhinje.

Sama priprema ne oduzima puno vremena, a obradovat će vas i činjenica da se ovaj kolač ne peče.

 



Nakon dugog dana, vrijeme je da razmazite nepce i razveselite ukućane i prijatelje s ovim slatkim zalogajima.

Recept donosimo u nastavku.

SASTOJCI:

  • 100 g kokosa
  • 1 l mlijeka
  • 120 g šećera
  • 60 g oštrog brašna
  • 60 g gustina
  • 2 žlice kakaa
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g margarina
  • 200 ml slatke pavlake

PRIPREMA:

U pleh dimenzija 40 cm×34 cm pospite ravnomjerno kokos. U 200 ml mlijeka dodajte brašno, gustin, kakao i promiješajte tako da ne bude grudica, a ostatak mlijeka sa šećerom zagrijte u posudi da provrije. Postepeno dodajite smjesu s brašnom i kakaom u provrelo mlijeko i sve vrijeme miješajte. Kuhajte par minuta na blagoj vatri dok se ne zgusne, a onda dodajte izlomljenu čokoladu i isjeckan margarin te miješajte dok se sve ne rastopi i poveže u glatku kremu.
Kremu nanesite ravnomjerno po plehu posutom kokosom i pažljivo, da vam se krema ne pomiješa s kokosom. 

Stavite pleh s kremom u frižider da se dobro ohladi najmanje tri sata. Provjerite prstom, ako vam puding bude djelovao stegnuto, spreman je za premazivanje slatkom pavlakom. 

Prije toga, umutite slatku pavlaku u šlag i špatulom nanesite preko cijele površine kreme. Uzmite tanak oštar nož i presijecite kolač prvo na pola po dužoj strani pleha. Potom sijecite trake po kraćoj strani pleha na željenu širinu. Uz pomoć špatule pažljivo odvajajte traku po traku i zarolajte u rolnicu. Lokume posložite na tacnu i stavite u hladnjak. 

Da li ste spremni za novi kulinarski izazov i pripremu sultanove sarme?

***

Naslovna fotografija: @majamanborg
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Uredi sto s lakoćom: JYSK stolnjaci koji donose toplinu i eleganciju

TEKST: Adelisa Mašić

Uredi sto s lakoćom: JYSK stolnjaci koji donose toplinu i eleganciju Uredi sto s lakoćom: JYSK stolnjaci koji donose toplinu i eleganciju

Stolnjak je detalj koji čini razliku. On unosi toplinu, povezuje sve elemente na stolu i pretvara običan obrok u mali ritual.

U JYSK ponudi ove sezone dominiraju prirodni tonovi: bež, siva, topla smeđa i zlatna – savršeni za stvaranje mirne, cozy atmosfere u trpezariji. 

 



Materijali poput lana i pamuka daju rustikalni, ali elegantan dojam, dok su decentne teksture i meke ivice ono što svaku trpezu čini privlačnom.

 



Ako voliš klasičan izgled, odaberi jednostavan jednobojni stolnjak i naglasi ga keramičkim posuđem i staklenim čašama. Za nešto moderniji pristup, kombinuj stolnjake s podmetačima i ubrusima.

 



A najbolji dio? JYSK stolnjaci su funkcionalni i jednostavni za održavanje, što ih čini idealnim za svakodnevnu upotrebu. 

 



Od porodičnih večera do prazničnih okupljanja, uz pravi stolnjak i nekoliko pažljivo odabranih detalja, svaki sto postaje mjesto susreta i uživanja.

 



U nastavku izdvajamo stolnjake iz JYSK-a koji će tvoju trpezariju pretvoriti u prostor pun topline i stila:


jysk_stolnjaci10bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci9bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci8bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci7bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci6bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci5bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci4bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci3bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci2bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje



jysk_stolnjaci1bonjour_ba-2
 

Kupi ovdje

Foto: @designguro


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!