TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 18.5.2020.

Bilo da planirate jelo za sebe i svoju obitelj ili drage prijatelje, donosimo vam recept za ukusni desert s kojim ćete proširite svoj kulinarski repertoar i obogatiti trpezu.

Ako volite kremaste slastice, ovaj kolač će biti vaš novi favorit.

Recept za sultanovu sarmu tradicionalno nam dolazi iz turske kuhinje.

Sama priprema ne oduzima puno vremena, a obradovat će vas i činjenica da se ovaj kolač ne peče.

 



Nakon dugog dana, vrijeme je da razmazite nepce i razveselite ukućane i prijatelje s ovim slatkim zalogajima.

Recept donosimo u nastavku.

SASTOJCI:

  • 100 g kokosa
  • 1 l mlijeka
  • 120 g šećera
  • 60 g oštrog brašna
  • 60 g gustina
  • 2 žlice kakaa
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g margarina
  • 200 ml slatke pavlake

PRIPREMA:

U pleh dimenzija 40 cm×34 cm pospite ravnomjerno kokos. U 200 ml mlijeka dodajte brašno, gustin, kakao i promiješajte tako da ne bude grudica, a ostatak mlijeka sa šećerom zagrijte u posudi da provrije. Postepeno dodajite smjesu s brašnom i kakaom u provrelo mlijeko i sve vrijeme miješajte. Kuhajte par minuta na blagoj vatri dok se ne zgusne, a onda dodajte izlomljenu čokoladu i isjeckan margarin te miješajte dok se sve ne rastopi i poveže u glatku kremu.
Kremu nanesite ravnomjerno po plehu posutom kokosom i pažljivo, da vam se krema ne pomiješa s kokosom. 

Stavite pleh s kremom u frižider da se dobro ohladi najmanje tri sata. Provjerite prstom, ako vam puding bude djelovao stegnuto, spreman je za premazivanje slatkom pavlakom. 

Prije toga, umutite slatku pavlaku u šlag i špatulom nanesite preko cijele površine kreme. Uzmite tanak oštar nož i presijecite kolač prvo na pola po dužoj strani pleha. Potom sijecite trake po kraćoj strani pleha na željenu širinu. Uz pomoć špatule pažljivo odvajajte traku po traku i zarolajte u rolnicu. Lokume posložite na tacnu i stavite u hladnjak. 

Da li ste spremni za novi kulinarski izazov i pripremu sultanove sarme?

***

Naslovna fotografija: @majamanborg
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Rezervišite ovu nedjelju jer Sarajevo dobija brunch mjesto koje će biti nezaobilazno

TEKST: Bonjour.ba

Rezervišite ovu nedjelju jer Sarajevo dobija brunch mjesto koje će biti nezaobilazno Rezervišite ovu nedjelju jer Sarajevo dobija brunch mjesto koje će biti nezaobilazno

Postoje mjesta koja su kulise malih gradskih rituala. Mjesta gdje tempo grada na trenutak uspori. Amber Fine Dining, na adresi Hadžiristića 1, upravo je jedno od takvih mjesta, prostor u kojem se doživljaj servira u atmosferi, muzici i okusima koji ostaju u sjećanju.

Od 12. oktobra 2025. svaka druga nedjelja u Sarajevu rezervisana je za novi koncept, a to je Amber brunch. 

amber_sarajevo_brunch_bonjour_ba1
amber_sarajevo_brunch_bonjour_ba2

Zamišljen kao pažljivo režiran spoj sezonskih delicija, modernih kombinacija i savršeno uparenih pića, Amber brunch donosi upravo ono čega često nedostaje mješavinu hedonizma, spontanosti i malih luksuza koji čine da svaka nedjelja ima svoj poseban tempo.

amber_sarajevo_brunch_bonjour_ba7

Ambijent Ambera, prepoznatljiv po sofisticiranoj jednostavnosti i toplom minimalizmu, pretvara se u pozornicu za duge razgovore, nazdravljanja i smijeh. Onaj osjećaj kada vrijeme stane, a sve što ostaje je trenutak, to je ono što Amber brunch obećava.

amber_sarajevo_brunch_bonjour_ba6
amber_sarajevo_brunch_bonjour_ba3
amber_sarajevo_brunch_bonjour_ba4

Zato, ako ste mislili da znate kako izgleda savršen nedjeljni brunch, vrijeme je da se razuvjerite. Sarajevo je upravo dobilo adresu koja će svake druge nedjelje diktirati ritam gradskog uživanja.

amber_sarajevo_brunch_bonjour_ba5

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto:Amber/ PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!