Paša lokum ili sultanova sarma: brzi recept za super lagan i kremast desert

GOURMET
18.5.2020.

Bilo da planirate jelo za sebe i svoju obitelj ili drage prijatelje, donosimo vam recept za ukusni desert s kojim ćete proširite svoj kulinarski repertoar i obogatiti trpezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako volite kremaste slastice, ovaj kolač će biti vaš novi favorit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za sultanovu sarmu tradicionalno nam dolazi iz turske kuhinje. Sama priprema ne oduzima puno vremena, a obradovat će vas i činjenica da se ovaj kolač ne peče što ga čini sjajnim kandidatom i za pripremu iftara. Nakon dugog dana, vrijeme je da razmazite nepce i razveselite najmilije s ovim slatkim zalogajima. Recept donosimo u nastavku.
 

SASTOJCI:

  • 100 g kokosa
  • 1 l mlijeka
  • 120 g šećera
  • 60 g oštrog brašna
  • 60 g gustina
  • 2 žlice kakaa
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g margarina
  • 200 ml slatke pavlake


PRIPREMA:

U pleh dimenzija 40 cm×34 cm pospite ravnomjerno kokos. U 200 ml mlijeka dodajte brašno, gustin, kakao i promiješajte tako da ne bude grudica, a ostatak mlijeka sa šećerom zagrijte u posudi da provrije. Postepeno dodajite smjesu s brašnom i kakaom u provrelo mlijeko i sve vrijeme miješajte. Kuhajte par minuta na blagoj vatri dok se ne zgusne, a onda dodajte izlomljenu čokoladu i isjeckan margarin te miješajte dok se sve ne rastopi i poveže u glatku kremu.
Kremu nanesite ravnomjerno po plehu posutom kokosom i pažljivo, da vam se krema ne pomiješa s kokosom. 

Stavite pleh s kremom u frižider da se dobro ohladi najmanje tri sata. Provjerite prstom, ako vam puding bude djelovao stegnuto, spreman je za premazivanje slatkom pavlakom. 

Prije toga, umutite slatku pavlaku u šlag i špatulom nanesite preko cijele površine kreme. Uzmite tanak oštar nož i presijecite kolač prvo na pola po dužoj strani pleha. Potom sijecite trake po kraćoj strani pleha na željenu širinu. Uz pomoć špatule pažljivo odvajajte traku po traku i zarolajte u rolnicu. Lokume posložite na tacnu i stavite u hladnjak. 

Foto: mysticcakes.com

Da li ste spremni za novi kulinarski izazov i pripremu sultanove sarme? Svakako vas pozivamo da nam pokažete vaše kulinarsko umijeće u pripremi vaših recepata uz #DoYouBONJOUR hashtag u vašim objavama.

GOURMET , 18.5.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

milinkuvar.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno