#BackToCity: Zaboravite ajvar, paprike u senfu su novi vjesnik jeseni kojeg ćemo rado ugostiti na meni - Bonjour.ba - bh...

#BackToCity: Zaboravite ajvar, paprike u senfu su novi vjesnik jeseni kojeg ćemo rado ugostiti na meni

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
19.9.2021.

Kada vam Instagram otkrije novi profil za #mljac recepte, jednostavno poželite to podijeliti sa svima, a posebice ako se radi o receptima koji obećavaju savršenu pripremu zimnice na najlakši način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno smo zapazili jedan takav profil, tačnije @aleks_books_and_cooks iza kojeg se krije Aleksandra koja na svojoj web stranici sama kaže da: „Najjednostavnije je uglavnom i najukusnije.“

Vodeći se time, odlučili smo podijeliti jedan njen recept koji će se savršeno uklopiti u meni za jesen i ne sumnjamo postati omiljeni namaz za svaki obrok. Iako smo navikli da je ajvar prvi vjesnik #gourmet delicija za našim stolom u jesen, paprike u senfu su novi recept koji će poljuljati tu poziciju.

Foto: @aleks_books_and_cook

U nastavku pogledajte sastojke i pripremu, a za mnoštvo drugih recepata na kojima će vam pozavidjeti i masterchef kuhari zavirite na Instagram profil @aleks_books_and_cook.

Sastojci:

  • 3 kg očišćene i isječene crvene paprike na trake
  • 5 srednjih glavica luka
  • 6 čehna bijelog luka
  • 500 ml vode
  • 350 ml sirćeta
  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike soli
  • 250 ml ulja
  • 300 g senfa

Priprema:

Staviti u veću šerpu luk i papriku, dodajte vodu, sirće, so i šećer i kuhajte dok tečnost ne ispari, a paprika fino omekša. Skloniti sa šporeta da se ohladi ili nakon 15 min, procijedite paprike i malo tečnosti ostavite.

Kad se ohladi, dodajte prethodno pomiješan senf sa uljem i dobro izmiješajte. Puniti u teglice koje zatim pokrijete celofanom, a celofan možete malo premazati alkoholnim sirćetom. Dobro zatvorite i odložiti na tamno i hladno.

***

Naslovna fotografija: @aleks_books_and_cooks
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno