9 efikasnih trikova kako njegovati prirodno kovrdžavu kosu

KOSA
8.2.2021.

Kovrdžava kosa je jedinstvena, ali može biti i vrlo krhka i osjetljiva. Zbog svoje zakrivljene, razigrane prirode, ulja koja daje vlasište, kako bi omekšali i zaštitili pramenove, teže putuju od vrha do dna. Kao rezultat, kovrdžave dame često imaju nizak nivo hidratacije što u osnovi predstavlja veoma suhu kosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, djevojke sa prirodno kovrdžavom kosom rutinu njege kose moraju prilagoditi svom tipu. Pronalaženje pravih proizvoda i frizura čini stiliziranje kovrdžave kose mnogo lakšim, a pravilna briga o njima zauzvrat čini mnogo za njeno zdrvlje. Ispod ćete pronaći jednostavne savjete koji će vam omogućiti da vaše kovrdže izgledaju sjajno i jako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KORISTITE TRETMAN PRIJE ŠAMPONIRANJA

Mnoge kovrdžave djevojke predlažu rutinu pred šamponiranje. Točnije, pre-šamponiranje je upravo ono što samo ime kaže: korak prije koji omekšava i kondicionira. Sprječava nepotrebne hrapavosti i oštećenja tijekom procesa šamponiranja, posebno ako je kosa izuzetno zamršena.

Upotrijebite regenerator ili ulje za ovaj postupak i nanesite ga na suhu kosu. Podijelite kosu na dijelove i temeljito nanesite regenerator na kosu. Pomoću prstiju razdvojite kovrdže i nanesite proizvod. Ostavite ga da djeluje najmanje 20 minuta, stavite kapu ili peškir da vam pomogne zagrijati kosu i da proizvod efikasnije djeluje. 

ODABERITE ŠAMPON ZA KOVRDŽAVU KOSU

Upotrijebite blagi šampon ili regenerator koji će osvježiti kosu i vlasište bez da vam oduzima previše prirodne hidratacije i ulja. Mnoge kovrdžave djevojke idu i korak dalje i razrijede svoje šampone sa destiliranom vodom.

NAKON ŠTO STE NANIJELI REGENERATOR PROĐITE KROZ KOSU HLADNOM VODOM NEKOLIKO SEKUNDI

Ispiranje kose hladnom vodom zaista pomaže u definisanju kovrdži.

UVIJEK ČEŠLJAJTE KOSU ODOZDO PREMA GORE

Na ovaj način omogućeno vam je lagano rastavljanje svakog čvorića. Da bi zaštitili kosu od oštećenja i efikasno raščešljali stručnjaci  savjetuju da se uvijek oslanjate na češalj sa širokim zubima koji ne narušava prirodni uzorak kovrdže koliko bi to činila četka.

NANESITE PROIZVODE ZA OBLIKOVANJE KOVRDŽI

Što se tiče kovrdžave kose, što prije možete definisati finalni izgled  kovrdža, to je bolje, zbog čega se preporučuje nanošenje proizvoda za oblikovanje dok je kosa još uvijek vrlo vlažna.

SUŠENJE KOSE

Sušenje kose na prirodan način  je najbolji izbor za djevojke kovrdžave kose. Međutim, ako ćete sušiti kosu sa fenom  obavezno dodajte dodatak , difuzor, kako biste ograničili količinu direktne vrućine i jakog zraka koji dolazi u dodir sa vašim pramenovima.

REDOVNO POSJEĆUJTE FRIZERSKI SALON

Oštećena kosa nikad nije dobar look stoga ako želite zdrave kovrdže koji izgledaju živahno i svježe, uputite se frizeru svakih šest do osam tjedana radi brzog šišanja vrhova.

KAD SE ODLUČITE ZA ŠIŠANJE BUDITE ŠTO PRECIZNIJI SA OBJAŠNJENJEM

Komunikacija sa vašim frizerom jedan je od najvećih ključeva osiguranja da izađete iz salona sretni, kako iznutra tako i izvana. „Klizna tehnika" je slojevito šišanje kako bi se dodala tekstura i ona najbolje odgovara za kovrdžavu kosu.

ISPROBAJTE "ANANAS TRIK" KAKO BISTE ZADRŽALI DEFINISAN IZGLED KOVRDŽI PREKO NOĆI

"Ananas" je tehnika u kojoj se kosa labavo skuplja na najvišoj tački glave, obično prije spavanja. Ovo štiti kovrdže pomažući vašoj kosi da zadrži prirodni volumen. Ujutro jednostavno pustite i protresite malo kosu. Da bi kosa izgledala definisano, stručnjaci preporučuju upotrebu većih scrunchie gumica za ovu tehniku kako biste spriječili lomljenje kose. Također, ako već ne spavate na svilenoj ili satenskoj jastučnici, vrijeme je da tu naviku promjenite. Super glatke jastučnice dokazano smanjuju trenja na kosi preko noći, što kosu čini elegantnom i hidratiziranom iz dana u dan.

***

Naslovna fotografija: @alyssarxs
Tekst: Ilda Lihić-Isović

KOSA , 8.2.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@alyssarxs

Podijeli:

Posljednje objavljeno