TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 4.12.2020.

Ovaj recept za čokoladne raspucance zabavno je napraviti, super je ukusan i savršen je za blagdane!

Bilo da ih spremate da iznenadite najbolju prijateljicu, izvlačite ih tople iz pećnice za blagdansku zabavu sa najdražima ili ih ostavljate sa napomenom za Djeda Mraza, sigurni smo da ovi čokoladni raspucanci su kolačići koje ćete voljeti.

Foto: @senjamafn

Kada smo ugledali fotografije ovi savršenih, malih zalogaja na Instagram profilu food blogera @hungry_mile znali smo da je naša potraga za savršenim receptom završena.

Mile nam je otkrio recept i oduševio sa činjenicom da je sama priprema tijesta za kolačiće vrlo jednostavna i brza da smo poželjeli odmah zaputiti se do kuhinje.

Da je ovaj recept uistinu poseban, nakon što uvaljate kuglice tijesta u šećer u prahu, zauzmite poziciju ispred pećnice kako biste gledali proces formiranja kolačića. Naime, kako se kolačići počinju širiti, šećer u prahu počinje pucati stvarajući izgled kolačića zbog kojih je dobio ime "raspucanac". Obećavamo super zabavu, posebno za mališane.

ČOKOLADNI RASPUCANCI by @hungry_mile

SASTOJCI:

Tijesto:

  • 570 g čokolade
  • 115 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 6 g praška za pecivo
  • 200 g mljevenih badema
  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • korica od 2 do 4 naranče

Za uvaljavanje:

  • 100 g kristal šećera
  • 100 g šećera u prahu

PRIPREMA:

Čokoladu i maslac otopiti na pari ili na laganoj vatri. Ostaviti sa strane da se hladi.

Jaja razraditi sa šećerom dok se ne dobije gusta krema, dodati naribanu koricu naranče i dobro izmiješati.

U posebnoj posudi pomiješati brašno sa bademom i praškom za pecivo. Dobro izmiješati da se sve ravnomjerno rasporedi. U čokoladu dodati kremu od jaja i postepeno dodavati smjesu od brašna i badema. Kad sve postane homogeno, dobro pokriti i ostaviti u hladnjaku oko 24 sata ili preko noći.

Formirati kuglice i bogato ih uvaljavati prvo u kristal šećer, zatim u šećer u prahu. Peći na 170° 5 – 10 minuta (7 minuta).

Napomena: ukoliko niste sigurni u to je li korica vaše naranče za upotrebu - tome doskočite tako da dio čokolade zamijenite tamnom čokoladom sa narančom. 

Nakon što isprobate ovaj recept, ideje za nove slastice pronađite i klikom na Instagram profil ili web stranicu.

Foto: @senjamafn

***

Naslovna fotografija: Senja Vild
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!