TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 4.12.2020.
Ovaj recept za čokoladne raspucance zabavno je napraviti, super je ukusan i savršen je za blagdane!
Bilo da ih spremate da iznenadite najbolju prijateljicu, izvlačite ih tople iz pećnice za blagdansku zabavu sa najdražima ili ih ostavljate sa napomenom za Djeda Mraza, sigurni smo da ovi čokoladni raspucanci su kolačići koje ćete voljeti.

Foto: @senjamafn
Kada smo ugledali fotografije ovi savršenih, malih zalogaja na Instagram profilu food blogera @hungry_mile znali smo da je naša potraga za savršenim receptom završena.
Mile nam je otkrio recept i oduševio sa činjenicom da je sama priprema tijesta za kolačiće vrlo jednostavna i brza da smo poželjeli odmah zaputiti se do kuhinje.
Da je ovaj recept uistinu poseban, nakon što uvaljate kuglice tijesta u šećer u prahu, zauzmite poziciju ispred pećnice kako biste gledali proces formiranja kolačića. Naime, kako se kolačići počinju širiti, šećer u prahu počinje pucati stvarajući izgled kolačića zbog kojih je dobio ime "raspucanac". Obećavamo super zabavu, posebno za mališane.
ČOKOLADNI RASPUCANCI by @hungry_mile
SASTOJCI:
Tijesto:
Za uvaljavanje:
PRIPREMA:
Čokoladu i maslac otopiti na pari ili na laganoj vatri. Ostaviti sa strane da se hladi.
Jaja razraditi sa šećerom dok se ne dobije gusta krema, dodati naribanu koricu naranče i dobro izmiješati.
U posebnoj posudi pomiješati brašno sa bademom i praškom za pecivo. Dobro izmiješati da se sve ravnomjerno rasporedi. U čokoladu dodati kremu od jaja i postepeno dodavati smjesu od brašna i badema. Kad sve postane homogeno, dobro pokriti i ostaviti u hladnjaku oko 24 sata ili preko noći.
Formirati kuglice i bogato ih uvaljavati prvo u kristal šećer, zatim u šećer u prahu. Peći na 170° 5 – 10 minuta (7 minuta).
Napomena: ukoliko niste sigurni u to je li korica vaše naranče za upotrebu - tome doskočite tako da dio čokolade zamijenite tamnom čokoladom sa narančom.
Nakon što isprobate ovaj recept, ideje za nove slastice pronađite i klikom na Instagram profil ili web stranicu.

Foto: @senjamafn
***
Naslovna fotografija: Senja Vild
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Stolnjak je detalj koji čini razliku. On unosi toplinu, povezuje sve elemente na stolu i pretvara običan obrok u mali ritual.
U JYSK ponudi ove sezone dominiraju prirodni tonovi: bež, siva, topla smeđa i zlatna – savršeni za stvaranje mirne, cozy atmosfere u trpezariji.
Materijali poput lana i pamuka daju rustikalni, ali elegantan dojam, dok su decentne teksture i meke ivice ono što svaku trpezu čini privlačnom.
Ako voliš klasičan izgled, odaberi jednostavan jednobojni stolnjak i naglasi ga keramičkim posuđem i staklenim čašama. Za nešto moderniji pristup, kombinuj stolnjake s podmetačima i ubrusima.
A najbolji dio? JYSK stolnjaci su funkcionalni i jednostavni za održavanje, što ih čini idealnim za svakodnevnu upotrebu.
Od porodičnih večera do prazničnih okupljanja, uz pravi stolnjak i nekoliko pažljivo odabranih detalja, svaki sto postaje mjesto susreta i uživanja.
U nastavku izdvajamo stolnjake iz JYSK-a koji će tvoju trpezariju pretvoriti u prostor pun topline i stila:









Foto: @designguro
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!