Naša Emina je pogledala Netflixov dokumentarac o Naomi Osaka i ovo su njeni dojmovi - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Naša Emina je pogledala Netflixov dokumentarac o Naomi Osaka i ovo su njeni dojmovi

Tekst:

Emina Smaka

FILMOVI & SERIJE
4.8.2021.

Naomi Osaka je profesionalna teniserka iz Japana. Rangirana je na prvo mjesto od strane Woman's Tennis Association i prva je žena azijskog porijekla sa osvojenim prvim mjestima na ovakvim takmičenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Olimpijskim igrama u Tokiju je na završetku ceremonije otvaranja Olimpijade zapalila i Olimpijski plamen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Incijativu za snimanje ovog Netflixovog dokumentarca nazvanog jednostavno ,,Naomi Osaka“ je izrazila sama teniserka.
Imala je potrebu da ispriča svoju priču, kako bi javnost mogla shvatiti njeno povlačenje, prvo sa konferencije, a zatim i sa cjelokupnog takmičenja French Open.
,,Nitko ustvari ne zna šta žrtvujete samo da bi bili najbolji“ citat je Naomi Osaka sa samog početka dokumentarca nam ujedno i otkriva koja je to tema ovog filma.
Dokumentarac nam daje uvid u svijet profesionalnog sporta, s kojim se to izazovima Naomi susreće i kako je postigla sve ono što danas jest u svijetu tenisa.

DOKUMENTARAC NAM OTKRIVA DRUGAČIJU, PRIVATNU NAOMI

Veliki dio dokumentarca je kreiran tako da pratimo tok misli ove teniserke.
Već na početku, možemo sa sigurnošću reći kako je ona osoba koja promatra i stalno propituje svijet oko sebe.
,,Šta bi se desilo da svijet stane, da tenis kao takav ne postoji?“ također jedna od rečenica Naomi Osaka na početku dokumentarca gdje imamo jasan uvid u njeno stanje uma.
Naomi je mlada i još uvijek razvija svoj karakter, osobnost i karijeru.
Kako i sama otkriva, ima strah od toga da iznese svoje mišljenje kako ne bi narušila imidž savršene djevojke koji je stvorila.
Međutim, postepeno kroz dokumentarac svjedočimo i njenom jačanju samopouzdanja što ju je u konačnici i ohrabrilo da govori o njoj bitnim temama.

EMOTIVNI TRENUTCI

Detalj koji me posebno dotakao u ovoj priči je događaj kada joj sestra poklanja sliku, koju je ona naslikala, a na njoj je naravno Naomi.
Naomi ne krije svoje oduševljenje i dok traži savršeno mjesto kako bi izložila sliku, bez razmišljanja pomjera svoj pehar sa osvojenog prvog mjesta na US Openu, kako bi mogla izložiti sliku svoje sestre.

Kroz dokumentarac također se upoznajemo i s njenom bliskošću s roditeljima.
Odmah na početku vidimo kako je tata, već s tri godine vodi na treninge i danas dvadeset godina poslije, njenog oca i majku vidimo na tribinama kako je i dalje bezuslovno bodre.

POKRET BLACK LIVES MATTER

Pokret Black Lives Matter također je jedna od tema o kojoj želi govoriti i koje se dotiče kroz dokumentarac. Jedan od načina na koji daje svoju podršku pokretu je i otkazivanje meča, što se skoro nikada ne dešava.
Nakon toga možemo vidjeti kako je na neki način inspiriše i jača, kako kao osobu, tako i teniserku, upravo mogućnost da svoju platformu iskoristi za nešto ovako važno.
Uspijeva da nađe smisao i poveže sportsku karijeru s nečim do čega joj je privatno jako stalo. Na US Openu za svaki meč je odabrala jedno ime žrtve rasne nepravde koje će nositi na maski za svaki meč. Ovom gestom je dala veći značaj samom takmičenju, skrenula potrebnu pažnju na pokret te se dodatno motivirala, kako bi na kraju i pobijedila po drugi put.

Kroz momente se dotiče ženskog empoweringa, važnosti porodice, socijalno važnih tema, uspona i padova. 

KAKO SAM SE OSJEĆALA I ŠTA SAM TO JA NAUČILA GLEDAJUĆI OVAJ DOKUMENTARAC?

Dokumentarac sam pregledala u jednom dahu, pa ponovo se vraćala na isti. Potstaknuo me na razmišljanje o važnosti brige o mentalnom zdravlju.
Kako ispred karijere, posla, porodice upravo trebamo staviti sebe, bez obzira koliki su ulozi, a tek zadnjih nekoliko godina poznate ličnosti vidimo kao ljudska bića, a ne superljude.
Ovo je inspirativan, poučan i zanimljiv dokumentarac koji nas približava životu mlade žene u profesionalnoj sportskoj karijeri.
Omogućava nam i mali uvid u tok misli, potrebnu snagu i stabilnost koja odlikuje uspješnu sportašicu.
Obavezno staviti na vrh ljestvice filmova za pogledati ovaj vikend! 

* * * 

Naslovna fotografija:  @williamshirakawa
Tekst: Emina Smaka

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno