Čitali ste Hygge - danski recept za sretan život? Onda ćete voljeti i ovu knjigu Meika Wikinga - Bonjour.ba - bh.lifesty...

Čitali ste Hygge - danski recept za sretan život? Onda ćete voljeti i ovu knjigu Meika Wikinga

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

BONJOUR.CLUB
26.1.2023.

Autor koji je popularizirao koncept Hyggea, Meik Wiking je direktor u Institutu za istraživanje sreće u Kopenhagenu i i moglo bi se reći da je koncept danskoga načina života za njega nit vodilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kada je Meik Wiking 2016. godine upoznao svijet sa danskom umjetnošću Hyggea, dao nam je revolucionarni način njegovanja sreće kod kuće.

 Bez obzira koliko prostora imamo ili koliki je naš budžet, Meik pokazuje kako možemo koristiti boje, svjetlost i prostor da stvorimo svoje sretno mjesto i proslavimo udobnost na danski način.

Najprije da shvatimo da riječ Hygge (izgovara se hoo-ga) je umjetnost okruženja u udobnosti i predstavlja srž danske kulture u stvaranju sretnog prostora.

 

 

Mi oblikujemo naše stanove, kuće, a onda one oblikuju nas. Tačnije, način na koji dizajniramo svoje domove djeluje na to kako se osjećamo i kako se ponašamo.

 

Foto: @edloefinchVodeći se danskim principima dizajna, godinama istraživanja, studijama sa dodatkom magije hyggea, Meik Wiking je kreirao ovaj vodič za organizaciju i kreiranje doma, ureda ili gdje god da se nalazite u svoju sretnu oazu.
 

Foto: @paris_little_lifeMeik detaljno istražuje veličinu prostora, način na koji uređujemo domove, količinu prirodnog svjetla koja dolazi, koliko pristupa zelenim površinama imamo i kako možemo proširiti ove principe dizajna iz naših domova na šire.

 Tačnije, Meik zagovara stav u kojem su naši domovi mjesto udobnosti, mjesto gdje se osjećamo sigurno kada zatvorimo vrata. Negdje gdje smo ok i da budemo sami, da se opustimo i stvorimo posebna sjećanja – jednostavno naše utočište.

 

Foto: @writethingjohnsJeste li spremni da i vi stvorite svoje sretno mjesto i proslavite udobnost na danski način?
 

***

Naslovna fotografija:@jjhorgan77

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno