Međunarodni dan žena – posebnost datuma i kako učiniti nešto lijepo za prijateljice? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Međunarodni dan žena – posebnost datuma i kako učiniti nešto lijepo za prijateljice?

Tekst:

Bonjour.ba

POSAO & ŽIVOT
7.3.2022.

8.3. diljem svijeta slavi se Međunarodni dan žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Datum je to koji naglasak stavlja na višegodišnju borbu žena za jednaka prava na tržištu rada, ali i sve one genijalne žene koje su postale prepoznate po svojim dostignućima, neovisno o nacionalnim, etničkim, jezičnim, kulturnim ili ekonomskim podjelama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kako je sve počelo?Za odgovor na ovo pitanje važno je vratiti se u prošlost, točnije u 1857.godinu, kada su žene u SAD-u, po prvi puta javno demonstrirale protiv loših uvjeta rada. Par mjeseci kasnije osnovale su i svoj sindikat, a sve u cilju iskazivanja svog nezadovoljstva i borbe za jednakost.
Protesti su se nastavili iz godine u godinu, a 8.3.1908. godine na ulicama New Yorka marširalo je čak 15 000 žena koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje uvjete rada i pravo glasa.


Prvi Dan žena obilježen je godinu dana kasnije, deklaracijom koju je u SAD-u donijela Socijalistička partija Amerike. 1910. na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji koja je održana u Kopenhagenu, ustanovljen je i 'Dan žena'. Nakon konferencije, dan posvećen jačanju ženskih prava slavio se diljem Europe, a na ovaj datum, za vrijeme Prvog svjetskog rata žene su održavale i demonstracije za mir. S obzirom na to da se Dan žena u kasnijim godinama počeo vezati uz komunizam, ali i kasnije mijenjati za Majčin dan, na važnosti je ponovno dobio tek šezdesetih godina prošlog stoljeća.

 Prekretnica na međunarodnoj razini - 1975. Godine UN proglašava 8.3. Međunarodnim danom ženaNaime, sve je više postojala očita razlika u osnovnim građanskim i političkim pravima između žena i muškaraca te su brojne žene to i isticale kroz svoj rad. Velika prekretnica bila je 1975. godina, godina koja je i proglašena Međunarodnom godinom žene. Važnost osnaživanja ženskih prava i borba za jednakost postala je prepoznata od strane međunarodnih organizacija te je UN 8.3. proglasio i počeo obilježavati kao Međunarodni dan žena.

Ono što je važno istaknuti jeste da danas, više od sto godina nakon prvog protesta žena za jednaka prava, mnoštvo dama i dalje nema osnovne slobode i prava. Susreću se s diskriminacijom, ograničenjima u izražavanju svog mišljenja, nejednakim uvjetima rada i dvostrukim standardima.

 

Foto: Pexels.com

 


Zbog toga, ovaj Dan žena uistinu proslavite sa stvarnim ženama koje svojim svakodnevnim radom uljepšavaju i čine svoju, ali i svakodnevicu drugih žena ljepšom, boljom i ispunjenijom. Mamom, bakom, susjedom, prijateljicom ili radnom kolegicom. I danas, više nego ikada, nemojte zaboraviti na važnost osnaživanja svih žena i djevojaka u vašoj blizini malim svakodnevnim gestama... kroz savjete, projekte na kojima radite, način na koji živite.


Kako uljepšati drugim ženama dan žena?
 

  • pošaljite im motivirajuću poruku,
  • recite joj da je sasvim uredu imati vrijeme samo za sebe,
  • motivirajte ju da naglas govori o svemu što joj smeta/čini nesretnom,
  • potaknite ju da napokon krene raditi posao koji voli,
  • naučite ju da će je samopouzdanje i ljubav prema sebi potaknuti da promjeni svijet,
  • podsjetite ju na važnost edukacije i financijske samostalnosti,
  • inspirirajte ju da pronađe društvo koje će ju motivirati da postane bolja verzija sebe,
  • napomenite ju da ulaže vrijeme u svoje emocije i mentalno zdravlje,
  • podsjetite ju da žene zajedno mogu uistinu učiniti magične stvari,
  • ali i da prestane preispitivati sebe kada toliko ljudi vidi i vjeruje u njen potencijal.Ponavljati svaki ponedjeljak, osmog u mjesecu ili kada god je drugoj ženi potreban (virtualni) high five.


 

***
Naslovna fotografija: @belleandbunty 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno