Beauty savjeti: 8 trikova uz koje će vam se kosa manje mastiti - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Beauty savjeti: 8 trikova uz koje će vam se kosa manje mastiti

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

KOSA
18.4.2021.

Pravi krivac za masnu kosu zapravo je masno vlasište koje je obično uzrokovano prekomjernom proizvodnjom sebuma. I premda je sebum obično zaslužan da nam kosa izgleda zdravo, previše sebuma može izazvati neželjeni efekt masne kose sa kojim se teško nositi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prije nego što počnete misliti da ćete zauvijek imati masnu kosu, znajte da postoje načini kako da svedete na najmanju moguću mjeru. Da biste svoju masnu kosu konačno držali pod kontrolom, uzdajte se u ovih osam savjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PRONAĐITE ODGOVARAJUĆI ŠAMPON

Da biste odabrali svoj najbolji šampon u borbi sa masnom kosom važno je prvo pronaći proizvod koji se koncentrira na održavanje vlasišta u dobroj formi. To može zaustaviti prekomjernu proizvodnju sebuma što znači manje masna kosa.
Nalaženje šampona na kojem piše „clarifying“ (dubinsko čišćenje) je također vrlo preporučljivo jer takvi proizvodi uklanjaju masne nakupine bez narušavanja prirodne ravnoteže hidratacije vaše kose. Trebali biste zamijeniti uobičajeni šampon za šamponom koji dubinski čisti jednom do dva puta tjedno za najbolje rezultate.

DOBRO ISPERITE KOSU

Bez obzira koji šampon koristite šampon morate pravilno isprati sa kose. Proizvod koji ostane na kosi samo će pridonijeti nakupljanju, što uzrokuje još više masnoće. Dobra metoda provjere da saznate da li ste dobro isprali kosu jeste svilenkast osjećaj kad prožete prstima kroz kosu.

POKUŠAJTE RJEĐE KORISTITI ŠAMPON

Iako biste pomislili da bi češće šamponiranje pomoglo smanjiti masnoću, ali više šamponiranja samo pogoršati stanje. Čestim pranjem kose uklanjat ćete potrebna ulja sa vlasišta uzrokujući prekomjernu proizvodnju ulja na vlasištu, ali ako baš ne možete ovaj korak odraditi ključ je u nanošenju proizvoda.
Naime, umjesto šamponiranja i nanošenja regeneratora od korijena do vrhova, stručnjaci savjetuju da jednostavno šamponirate samo korijen kose, a na krajevima koristite samo regenerator jednom do dva puta tjedno.
Zapravo, krajevima kose rijetko treba šampon, a vlasištu je rijetko potreban regenerator.
Ako tražite alternativu za ovaj šampon, jabučni ocat može vam pomoći da vratite prirodnu pH ravnotežu vašoj kosi i u kratkom vremenu radi na kontroli masnoće. Dok ste pod tušem, namočite kosu, stavite malo jabučnog octa na kosu, masirajte vlasište i isperite.

Foto: @juliaberolzheimer

SASTOJCI I PROIZVODI ZA KOSU KOJE TREBATE IZBJEGAVATI

Iako neki proizvodi sa silikonom čine čuda, postoje i drugi koji mogu povećati neželjenu proizvodnju masti.
Na primjer, proizvodi na bazi silikona mogu stvoriti nakupine koje je teško ukloniti u kombinaciji sa prirodnim uljima.
Također, izbjegavajte proizvode koji služe za dodatni sjaj ili nanesite vrlo male količine proizvoda samo na vrhove pramenova.

ČEŠLJANJE

Određene navike četkanja mogu pridonijeti stvaranju masne kose stoga promjena četke često je dobro mjesto za početak jer četke sa prirodnim zubcima mogu spriječiti da se korijenje masti. Stručnjaci savjetuju četke od prirodnih veprovih čekinja jer njihova prirodna vlakna pomažu u distribuciji prirodnih ulja kroz kosu bez da se pretjerano masti.

IZBJEGAVAJTE DODIRIVANJE KOSE

Uvijek se suzdržite od diranja kose rukama jer prirodna ulja iz vaših prstiju učinit će da se kosa dodatno masti.

DODAJTE SUHI ŠAMPON U SVOJU RUTINU

Suhi šampon može biti vrlo koristan jer ne samo da smanjuje efekt masne kose, već i frizura može duže trajati između šampona.

ISHRANA

Poput zdrave kože i noktiju, sjajna kosa dolazi sa uravnoteženom prehranom.
Da biste pravilno spriječili da nivo sebuma izmakne kontroli, pokušajte u prehranu dodati hranu bogatu vitaminom B poput morskih plodova, banana i zelenila.

Foto: unsplash.com

***

Naslovna fotografija: @soumiaelj
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno