TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 5.9.2022.

Nakon što smo prethodnih mjeseci rado istraživali posebna mjesta na Jadranskoj obali, ovog puta smo se upustili u nešto drugačiju avanturu.


Kako to obično biva kod otkrivanja nekih skrivenih dragulja uvijek je najbolje prepustiti se u ruke lokalaca. Stoga, u želji za pronalaskom jedinstvenih gastro mjesta Makarske rivijere u našoj rubrici Gourmet ugostili smo Marka Andrijaševića, dečka iz Makarske i osnivača posebnog gastro projekta – Marendologija. Riječ je o nešto drugačijem food blogu na kojem je Marko vrlo vješto spojio strast prema gastronomiji i ljubav prema fotografiji u jednu posebnu priču koju vrlo rado pratimo. U razgovoru s našim uredništvom Marko je otkrio da je cijeli projekt nastao iz hobija, kada je tijekom studentskih dana fotografirao svoja jela, no s vremenom se cijela priča pretvorila u veoma zanimljiv posao.

 



„Oda hedonizmu i gastronomiji, jer je za mene kuhanje i hrana ultimativni način uživanja, i želim tu strast podijeliti s drugim ljudima, pokazati im da uživanje u hrani dostupno svima", odgovorio nam je kada smo ga pitali o samom projektu Marendologije. Naime, Marko je ljubav prema gastronomiji razvio u oca, za kojeg ističe da je strastveni kuhar, stoga nas ne iznenađuje da svaka fotografija na Marendologiji otkriva jednu posebnu ali i duboku gastronomsku sagu. U skladu s tim, Marko je idealan sugovornik ali i vodič za gastronomsko putovanje kroz Makarsku rivijeru, a ovog puta za naše čitatelje kreirao je listu restorana koje vrijedi posjetiti, te o kojima više možete otkriti u nastavku.

Koba Kalalarga

„Konoba Kalalarga je smještena u samom centru Makarske, u istoimenoj ulici. To je obiteljski restoran koji već dugi niz godina nudi tradicionalna jela i koji tokom godine okuplja domaću populaciju po danu za vrijeme marende, što je jasan znak kvalitete. Ambijent je topal i starinsko uređenje konobe vam daje osjećaj da ste u nekim prošlim, jednostavnijim vremenima. 





Restoran Jež

Obiteljski restoran koji je otvorio prije skoro 45 godina, poznat po profesionalnom uslugom i preciznom kuhanju. Jež je prvenstveno riblji restoran i ima širok izbor svježe jadranske ribe, ali isto tako nudi po meni najbolji tartar biftek na ovim prostorima i vrhunske deserte. Svakako bi izabrao ovaj restoran za posebne prigode i nedjeljne ručkove.





Restoran Freya

Proglašen među top 14 restorana u Dalmaciji, Restoran Freyja je smješten na samoj plaži u Tučepima, te nosi brojna priznanja; kao što su 2 toke gastronomskog vodiča Gault&Millau, te 86 bodova u Falstaff magazinu. Restoran ima dva fokusa, približavanje visoke gastronomije široj publici, te maksimalna iskoristivost lokalne namirnice. Freyjin mladi chef Josip Tomas, će vas povesti kroz njegov bistronomski izričaj Dalmacije kroz svoj meni, a posebno je ponosan na degustacijske menije koje zajedno sa svojim timom kreira na dnevnoj bazi. U Freyji svakodnevno možete pronaći i svježi ulov lokalnih ribara, te uživati u selekciji premium odrezaka koje odležavaju sami. U ponudi imaju osamdesetak etiketa vina od kojih je većina malih lokalnih vinara."


Foto: Marija Laća

Foto: Marija Laća

* * *
Foto: Marko Andrijašević/ @marendologija


Bonjour

Mjesto u BiH gdje vrijeme stoji, a um se resetira – znate li gdje je?

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Mjesto u BiH gdje vrijeme stoji, a um se resetira – znate li gdje je? Mjesto u BiH gdje vrijeme stoji, a um se resetira – znate li gdje je?

Lukomir je jedno od "onih" mjesta. Selo koje ne viče „dođi“, ali kad jednom dođete više ga ne zaboravljate.

Smješteno visoko na obroncima Bjelašnice, ovo je najviše stalno naseljeno selo u BiH… mjesto gdje vrijeme uspori, signal nestane, a vi, po prvi put nakon dugo vremena, osjetite tišinu koja vas ne plaši.
 

 

U Lukomiru još uvijek postoji redoslijed: dan počinje kafom na pragu, a završava pogledom u planinu.

 

 

Put do Lukomira

Do Lukomira se ne dolazi slučajno. Put vodi preko vijugavog makadama, kroz pejzaže koji se mijenjaju kako raste nadmorska visina i taman kada pomislite da ste sve vidjeli, otvori se pogled koji ne staje. 

 

 lukomir_2_bonjour_ba

Foto: @blokkdennis  
 

Kuće sa krovovima od lima, drvene kapije, šarenilo cvijeća, vjetar koji nosi miris planine… a tu su i nane s maramama koje sjede na pragovima, vunene čarape što se suše na štriku, dim koji izlazi iz kućica i najavljuje ručak, i onaj neobjašnjivi mir kao da ste zakoračili u nečiju uspomenu.

 

lukomir_1_bonjour_ba
 

Foto: @iddavanmunster

Ovdje nema kafića sa chic interijerom. Nema wi-fi šifre, ali ima klupa ispred kuće, domaćina koji vas pozdravlja kao da vas zna i hladan sok od zove ili mente koji će, vjerovatno, biti nešto najbolje što ste probali.

 

 

Šta nikako ne želite propustiti?

Pita. Kratko i jasno. Kad se pita iznese na sto, sve stane. Domaća jufka, sir s Bjelašnice, a toplina dolazi direktno iz pećnice i iz pogleda domaćice koja vas mjeri da vidi treba li još jedan komad. (Treba, uvijek treba!)
 

 

Praktični savjeti:

Kada ići? Najljepše u kasno proljeće i ranu jesen.

Kako stići? Makadamski put zahtijeva oprez. Organizovani izleti su plus.

Šta ponijeti? Gotovinu, planinarsku odjeću i puno prostora u memoriji telefona.

Šta ostaviti? Očekivanja i brzinu.

Foto: @balkan.fanatic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!