Merima Džeko: žene mogu sve za svoju porodicu pa ponekad i više od realnog - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Merima Džeko: žene mogu sve za svoju porodicu pa ponekad i više od realnog

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

MAME RULZ
31.3.2023.

Dama s kojom smo ovaj put odlučili razgovarati o majčinstvu je Merima Džeko čije porodične fotografije instant bude pozitivne emocije i upravo zato je ona naša idealna sagovornica za rubriku Mame rulz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko savjeta koje će brojne mame htjeti znati, koje su prednosti dvoje djece, da li je sa drugim djetetom lakše i u čemu najviše uživa kad ima trenutke za sebe, Merima Džeko nam je otkrila u razgovoru kojeg možete pročitati u nastavku. 

 

Foto: @las_meras

Ajša, Merima, Adian, Emir 

***

 

Šta su najljepše prednosti u kojem imate dvoje djece?


Bonjour :). Imati dijete je najveći blagoslov te se trudim uvijek imati to na umu kada umore svakodnevne obaveze. Samo je 14 mjeseci razlike između dječaka i djevojčice i njihovi interesi su slični što olakšava svakodnevnicu i naše planove.

 


 

Bilo da je riječ o parku, kinu, pozorištu ili druženju sa prijateljima, još uvijek sve možemo raditi zajedno s obzirom da su im interesovanja slična, a još uvijek i društvo.


 

Je li istina da je sa svakim sljedećim djetetom lakše?


Vjerujem da svi roditelji koji se prvi put ostvare u najljepšoj i najodgovornijoj životnoj ulozi temeljito pristupaju svakom koraku u roditeljstvu. Sve nam je novo, pomalo smo nesigurni, još uvijek učimo kako se ponašati u različitim okolnostima s malom bebom i njenim potrebama koje se iz dana u dan mijenjaju. Pa tako s posebnom pažnjom analiziramo svaki pokret pa i najmanji signal naše novorođene bebe.
 

 

"S rođenjem prve bebe rađaju se i majke sa bezbroj pitanja, nedoumica i strahova."
 


U svemu smo oprezniji više nego ikad pa tako počinjemo pribjegavati postupcima koje ranije nismo praktikovali od guglanja svega „sumnjivog“ što je naša beba uradila, sterilisanja svega i svačega, kupovine ogromnih kolica i raznoraznih pomagala za koja shvatimo da nam zapravo i nisu toliko potrebna.

 

 


S drugim djetetom smo sigurno opuštenije, a kada govorimo i o ovim sporednim stvarima, u gepeku ostane mjesta i za još ponešto osim za kolica. :) Vjerujem da je s trećim, a da ne govorim četvrtim djetetom stvar mnogo relaksiranija kada je riječ o preispitivanju naše majčinske uloge i da smo, bez obzira na mnogo više obaveza, opuštenije, sigurnije i vjerujemo svom majčinskom instinktu ponajviše.

 

Koji su trenuci majčinstva najljepši, a koji možda najizazovniji?
 

Zahvalnost je ono što uvijek iznova osvijestim onda kada mi je dan haotičan, a fitilj kraći i ma koliko umorna bila nikada se ne vodim onom „samo da što prije odrastu“. Uživam u sadašnjem trenutku s njima jer vrijeme prebrzo prolazi. Pokušavam zaista da iskoristim svaki trenutak s njima, slušam o njihovim svakodnevnim dogodovštvima, novim saznanjima, raznim dilemama, pitanjima i novim životnim iskustvima koja i mene ponovo vraćaju u djetinjstvo.

 

 

 

Vjerujem da izazovniji dani tek slijede onda kada ne budu pod našim nadzorom u tolikoj mjeri kao sada kad su mali. Ali naše je da im usadimo prave životne vrijednosti, a čini mi se da su današnja djeca mnogo samouvjerenija i samostalnija pa vjerujem da će to biti dobra kombinacija.   

 

Danas postoje različita mišljenja oko objavljivanja fotografija djece na društvenim mrežama. Jeste li se ikad dvoumili oko objavljivanja fotografija Adiana i Ajše na Instagramu?


Moram priznati da sam, kada sam rodila Adiana razmišljala intenzivno o tome i bila u dilemi da li dijeliti njihove fotografije na društvenim mrežama. Ponekad podijelim neki simpatični video, porodičnu fotografiju ili neki bitniji životni događaj jer djeca su naš ponos i najveća ljubav, jednostavno je ponekad teško odoljeti. :)

 


 

Adian je ove godine krenuo u školu, koliko je bilo teško prilagoditi se i njemu i vama? Imate li neki savjet za mame koje se tek pripremaju za to?
 

Da, naš prvačić je u septembru zakoračio u svijet školaraca i moram priznati da je taj trenutak bio jako emotivan za našu porodicu, kao što je vjerujem i za sve roditelje čija djeca prvi put sjedaju u đačke klupe. Vjerujem da Vaše čitateljice dobro znaju taj pomiješan osjećaj ponosa i sjete jer naše bebe su sada školarci koji polako preuzimaju obaveze na sebe i postaju odgovorniji i samostalniji, a vama je nekako vrijeme od izlaska iz porodilišta do školskog ruksaka prebrzo prošlo.

 Sada smo već uigran tandem, a najvažnije je da Adian voli školu, drugare i svoje učiteljice i nadam se da će tako ostati do kraja. A preuzimanje odgovornosti ide postepeno i mame bih možda savjetovala da što više razgovaraju sa svojom djecom i da im svojim primjerom i djelima budu vodiči kroz život.

 

"Kada djetetu svojim primjerom pokažemo šta je radna etika i preuzimanje odgovornosti, mala je vjerovatnoća da oni to neće usvojiti."


 

Možda ne kao prvačići jer i njima je sve novo, ali kroz zrelije godine sigurno ćemo im biti model ponašanja  i životni uzor. Trudim se ne plašiti djecu školom već je predstaviti lijepom zajednicom gdje će naučiti mnogo toga i steći životna drugarstva i prijateljstva.

Mada, moram priznati da su iskusnije mame uvijek govorile da kada djeca krenu u školu obaveze se udvostruče. Za sve ranije sam zaključila da pomalo pretjeruju, ali ovdje bih rekla da dijelim njihovo mišljenje iako vjerujem da pravi izazovi tek počinju. :)

 

Koju lekciju ste naučili od svojih roditelja, a rado je prenosite svojim mališanima?


Ponosna sam na sve lekcije koje sam dobila od roditelja jer smatram da su bratu i meni usadili prave vrijednosti i životne navike koje nas nikada nisu odvele na krivi put.

 Sve isto bih poželjela i svojoj djeci, želim da uvijek znaju da imaju ljubav, podršku i razumijevanje u nama, njihovim roditeljima, ali i da će ponekad čuti i ono što možda neće prijati njihovom uhu jer ne smijemo djecu ni previše zaštiti od svakodnevnice te je i doza realnosti ponekad potrebna.

 


 

Moramo ih pripremiti za život i formirati u jake ljude koji će znati sačuvati istinske vrijednosti, a znati se nositi sa svim izazovima kojih niko nije ostao pošteđen. Za početak, neka su nam samo zdravi i nek uživaju u djetinjstvu jer kroz njih i mi upoznajemo jednu novu, ljepšu dimenziju života.

 

Uspijete li uhvatiti pokoji trenutak samo za sebe i ako da, kako takve trenutke najradnije provodite?
 

Trudim se da povremeno sebi priuštim malo slobodnog vremena. Viđanje sa prijateljicama, odlazak na skijanje ili tek kratka kafa sama sa sobom, sve je poželjno ukoliko uspijem naći slobodno vrijeme za to i organizujem sve ostale detalje.  

 


 

Šta ste naučili o sebi uz svoje mališane?
 

Moram priznati da sam uvijek bila odgovorna i privržena porodici i bliskim prijateljima, ali ta količina ljubavi i brige koji se rode u nama dolaskom djeteta na svijet naučili su me da budem zahvalna za sve u životu i da se ništa ne podrazumijeva.

 

 

Uvijek sam se kao djevojčica pitala kako moja mama ustaje prije svih kako bi prije odlaska na posao sve uspjela pripremiti, uvijek je sređena, nasmijana, brine o porodici, tu je za baš sve naše potrebe, zadaće, razgovore, dileme, a i omiljena jela!


 

"Sada mi je jasno da žene mogu sve za svoju porodicu pa ponekad i više od realnog."


 

Djeca su me naučili da je roditeljska ljubav zaista bezuvjetna, ali i da moramo biti dobre za sebe kako bismo u punom kapacitetu takve bile i našim najmilijim. Djeca su naši najbolji učitelji iako ponekad toga nismo ni svjesni.  

 

Šta biste savjetovali svojoj djeci?
 

Kako bih pravi savjet dala svojoj djeci, postavljam se u situaciju da savjetujem malu sebe. I prva misao koja mi se nameće je da bih željela da budu sretni, žive život punim plućima, čuvaju sebe i prave ljude oko sebe!

 


 

***
Naslovna fotografija: @las_meras 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno