TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 22.3.2021.
Suzana Nikić jedna je od onih dama koje imaju razvijen osjećaj za estetiku i svakom izazovu pristupa strastveno i s puno pažnje, neovisno je li riječ o pladnju za trpezarijski stol, novim ručkicama za kuhinju ili TV regalu o kojem se posljednjih dana dosta pričalo na društvenim mrežama.
Suzana svoje interior priče i savjete dijeli na Instagram profilu @home_like_yours te istoimenom blogu, a simpatije pratitelja osvojila je svojim DIY projektima, ali i organizacijskim vještinama koje će i vas pretvoriti u Marie Kondo. Naime, Suzana je na brojne nedoumice oko uređenja kuhinje, slaganja začine ili organizacije svih namirnica u hladnjaku domišljato odgovorila s kutijama, pregradama i praktičnim posudama, a nama je otkrila kako i mi, tik pred proljetno čišćenje doma, možemo posložiti ovu prostoriju.

„Oduvijek sam se vodila time da je dobra organizacija bitna za lakšu svakodnevnicu. Kao zaposlena žena i mama, to mi itekako pomaže. Uvijek znam gdje mi se šta nalazi ili šta mi je potrebno kada idem u kupovinu, bez da unaprijed pravim liste. Ono što vidite na društvenim mrežama je zaista i moja svakodnevnica.
Trudim se svoje ideje i zamisli prenijeti i na druge i pokazati da lijep dom ne mora nužno da postoji samo na Pinterestu.
Počela sam da radim online konsultacije baš kada je krenuo prvi val korone. Pokazalo se kao odlična ideja jer su ljudi bili dosta u kućama i imali su vremena za uređenje. Sa svojim klijentima komuniciram preko maila, ali i Skype-a. Izrađujem planove, organizujem kuhinje i garderobere i pomažem stvoriti komforan i organizovan dom. Za mene to više predstavlja satisfakciju nego posao i jednako se radujem svakom novom projektu.“ - nadodaje Suzana.
Suzana nam je otkrila da je trenutno na studiju te da bi uskoro trebala dobiti i status dizajnera interijera što će vjerujemo, njenu priču dodatno približiti svim zaljubljenicima u cozy prostore. U narednim danima će BONJOUR. čitateljima otkriti i kako urediti spavaću sobu te dnevni boravak te kreirati cozy, posložen i pregledan prostor u kojem ćete rado boraviti.

***
Koji organizatori u kuhinju tebi pomažu da stvoriš dodatan prostor?
Promijenila sam dosta organizatora sve dok nisam naišla na OXO organizatore koji su jako praktični, bilo da imate ladice ili ormariće, male ili velike kuhinje.

Obožavam ih jer hrana koju tu skladištite dugo ostaje svježa. Možete ih slagati jedne na druge i odlično izgledaju i na polici.

Kako si sortirale začine u kuhinji? A posude za pečenje i sve lonce?
Moja kuhinja je iz Ikee, a oni su poznati po praktičnim elementima i odličnim rješenjima tako da nije bilo teško napraviti organizaciju elemenata za naše potrebe. Začine rado i često koristimo i suprug i ja i imamo ih puno, stoga mi je uvijek bitno da su nam pri ruci kada kuhamo. Iz tog razloga sam odlučila da svoje mjesto pronađu u ladici odmah ispod ploče za kuhanje.

Za bolji izgled, a i preglednost odabrala sam staklene Ikea bočice i na njih ispisala nazive. Praktično je, a i lijepo izgleda.
Što se tiče šerpi, one isto moraju biti sve na dohvat ruke i zato sam odabrala da budu desno od štednjaka u praktičnom elementu na izvlačenje.

Poklopci i cjediljke su smješteni u gornjem dijelu, dok sve šerpe koje koristimo su u donjem.
Ne volim da mi je pretrpano, zato tu samo držim ono što stvarno i koristimo.

Što ti pomaže da i u hladnjaku sve držiš sortirano i vodiš evidenciju o roku trajanja pojedinih artikala?
Dobra organizacija frižidera mi je zaista najbitniji dio u kuhinji. Zašto?

Zato što sam neko ko ide u nabavku dva puta mjesečno i potrebna mi je dobra preglednost jer ne želim da bacam hranu.
Sve držim u kutijama i svaka namirnica koja je kod nas stalna, ima svoju kutiju.
Kada otvorim frižider prije nabavke, dovoljno je da samo vidim koja je kutija prazna i samo to i zapišem. Nema prevrtanja, nema hrane koja je zapala iza i frižider je na taj način duže svjež i čist.
Ovaj sistem preporučujem svima jer čak i ako nešto iscuri, sve ostaje unutar kutije.
Ostava je mnogima od nas područje kojem ne dajemo dovoljno pažnje. Koji su tvoji savjeti za njenu organizaciju?
Ostava je jako dugo bila moj san jer sam neko ko, pored organizacije i praktičnosti, dosta značaja pridaje i estetici. Željela sam ostvariti doživljaj «prodavnice» kada uđem u ostavu. To podrazumijeva da je sve na svom mjestu, ali da mi posluži i za odlaganje svih stvari koje nemaju mjesto u kuhinji. Ona je moj mali raj i svaki put kada uđem da nešto uzmem, imam osjećaj da sam u kupovini. Ono što mogu da posavjetujem je da svoju ostavu napravite prema vašim potrebama, ona ne mora da bude velika, ne mora da ima ormariće.

Dovoljan vam je jedan kutak, dve-tri police i to je to. Za prijatan i uredan utisak, preporučujem pletene korpe, staklene posude za odlaganje tjestenine, brašna, začina… I već ćete imati pregledan prostor koji će ujedno izgledati i lijepo.

Mogu da preporučim Ikea posude za odlaganje sa bambus poklopcem. Osim što su praktične, one su i najbolje rješenje za hranu jer su napravljene od prirodnih materijala.
Koji su tvoji koraci prilikom generalnog čišćenja kuhinje? Odakle početi i na što obratiti pažnju?
Nemam neka velika generalna čišćenja jer mjesečno praznim jedan po jedan ormarić, očistim i vratim stvari unutra. Tako izbjegavam duga vikend čišćenja. Kada god imam vremena, postepeno preslažem i re-organizujem.
Ono što radim dva puta godišnje je mijenjanje suđa sa proljeće-ljeto na jesen-zima sezonu. Sve operem i zamijenim.
Radiš li sezonski update kuhinje kada govorimo o dekoracijama? Kojim se trikovima služiš kako bi dobila estetski privlačan prostor?
Dekoraciju u kuhinji mijenjam često. Volim da uvijek imam svježe cvijeće, poneku mirisnu svijeću, a ostalo su sve elementi koji su mi i inače potrebni i ja ih samo malo dotjeram.

Recimo, kutlače, varjače i ostalo volim staviti u neke lijepe ćupove i time malo začiniti radnu površinu i učiniti je prijatnijom i ljepšom. Osim toga, volim i razne daske, tacne i rado ih kupujem.
Najveća greška u uređenju kuhinje koju si napravila?
Nemam zaista nekih velikih grešaka. (smijeh).
Kuhinju sam osmislila prije 5 godina i stava sam da bih i danas izabrala istu a minimalne su izmjene koje bih napravila.
Sve ono što mi se vremenom nije pokazalo praktično, sam i mijenjala. To je još jedan razlog zašto volim Ikeine kuhinje. Sve je moguće adaptirati i izmijeniti.
Najbolja odluka koju si donijela pri uređenju kuhinje?
Kao najbolju odluku istaknula bih ugradnju dva frižidera. Sve ima svoje mjesto i nema prenatrpanosti ni guranja. Jedan je za deserte i pića, a drugi za ostale namirnice.

***
Tekst: BONJOUR.ba
Foto: Suzana Nikić
TEKST: Ada Ćeremida
Holandski MVRDV gradi “The Grand Ballroom”, ogromnu sferu koja spaja arenu, stanove, hotel i park i već sada najavljuje novu eru urbanog dizajna u regionu.
U posljednjih nekoliko godina Tirana je postala poligon za velike međunarodne arhitektonske kuće: od ikoničnih stambenih zgrada do javnih prostora koji mijenjaju ritam grada.
Sada stiže i možda najglasniji projekt do sada: ogromna sfera koja će zamijeniti postojeću dvoranu Asllan Rusi i ponuditi mješavinu arene, hotela, stanova i prizemnih sadržaja otvorenih prema gradu.
Za regionalni kontekst ovo je važna vijest jer rijetko viđamo ovako snažno oblikovane urbane objekte koji su zaista multifunkcionalni.
The Grand Ballroom: Nova ikona bez uglova
Zamišljena kao ogromna kugla, visoka više od 100 metara, nova zgrada djeluje kao arhitektonska metafora igre referenca na loptu, ali i na arhitektonske utopije prosvjetiteljstva. No, njena forma nije samo vizuelni potpis. Kružni oblik omogućava da zgrada nema “stražnju fasadu” nema iza, nema periferiju. Svaka strana komunicira s gradom podjednako, otvara se prema ulicama i stvarnim životima ljudi oko nje.
Upravo u toj ideji jednakosti, MVRDV pronalazi balans između urbanog spektakla i svakodnevne funkcionalnosti. Na relativno maloj parceli uspjeli su složiti čitav mali svijet: arena u središtu, hotel iznad nje, stambeni prostori u višim zonama, a prizemlje otvoreno svima.
Kako se sfera sužava pri dnu, oslobađa prostor za trgove, male parkove i vanjske sportske terene koji će, barem prema vizijama arhitekata,ostati dostupni i djeci iz komšiluka.
Donji dio sfere kao da se utisnuo u teren, stvarajući amfiteatarske stepenice i kafiće koji će funkcionisati i kada nema utakmica.
Sve to zajedno čini da The Grand Ballroom ne djeluje kao izolovana arena, već kao živa zgrada koja diše s gradom, koja ima ritam svakodnevice, a ne samo ritam sportskih događaja.
Interijer sfere: Vrt, arena i hotel u jednom
Kada se uđe u unutrašnjost sfere, prvo što dočekuje pogled je ogromni oculus, stakleni otvor koji na vrhu propušta svjetlost i povezuje različite slojeve zgrade.
U središtu je arena s 6.000 sjedišta, okružena tribinama i prostorima koji se mogu koristiti i za druge događaje. Iznad nje, u neobičnom arhitektonskom obratu, smješten je hotel čije sobe gledaju direktno na teren. Neki gosti će, doslovno, moći gledati utakmicu iz kreveta.
Još više fascinira ono što se krije iznad hotela: stambeni prstenovi koji formiraju dvostruku ljusku sfere. U toj debljini zida razvija se unutrašnji vrt, gotovo kao obrnut odraz arene ispod, mjesto s drvećem, klupama i tišinom. Taj prostor, iako unutar sfere, djeluje kao park pod nebom.
Kako se zgrada sužava prema vrhu, rastu i terase. Vanjski zidovi stanova blago su uvučeni unutar konstrukcije, pa svaka etaža iznad stvara prirodan hlad. Na samom vrhu nalaze se dupleksi s privatnim krovnim terasama i sky-bar koji obećava panoramski pogled na Tiranu, novu tačku s koje će se posmatrati grad koji ne prestaje da raste.
Život oko sfere
Jedna od najvećih prednosti projekta leži u prizemlju prostoru koji je MVRDV pretvorio u park i javni trg. Kako se sfera sužava, otvara se prostor za sedenje, kafu, igru i druženje. Na betonskim platoima i zelenim “džepovima” očekuje se svakodnevni život: studenti s laptopima, djeca s lopticama, i svi oni koji žele biti dio grada čak i kada se ništa spektakularno ne dešava.
Sve je osmišljeno da se kreće pješke, polako. Kružne staze oko prizemlja vode posjetioce prema ulazu u arenu, ali i omogućavaju laganu šetnju za one koji samo prolaze. Zgrada ‘’diše'' sa velikim otvorima između slojeva sfere koji stvaraju prirodnu ventilaciju, dok debeli betonski prstenovi prave hlad i štite od ljetnog sunca.
Tirana je u posljednjih nekoliko godina otvoreno pozvala međunarodne arhitekte da eksperimentišu. The Grand Ballroom se savršeno uklapa u taj niz kao svojevrsna kulminacija ideje da arhitektura može biti i skulptura i infrastruktura istovremeno.
Za region koji često zazire od velikih arhitektonskih gesti, ovo je ohrabrujući primjer. Pokazuje da monumentalnost ne mora biti hladna, da arena može postati kvart, da sfera može postati komšinica. Sve zavisi od toga hoće li Tirana uspjeti održati duh javnosti oko nje ako to pođe za rukom, The Grand Ballroom bi zaista mogao postati ono što mu i ime sugeriše: velika, zajednička dvorana grada.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!