TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 23.10.2023.
Hrskavo i vazdušasto pecivo u svim svojim oblicima i varijantama jedan je od viralno najpopularnijih guilty pleasure momenata za doručak.
Ako nemate ideju šta danas doručkovati na poslu ili kakav slatki zalogaj pokupiti na putu do kuće, onda imamo prijedlog za vas. Prije nego što pređemo na ponudu i plan gdje danas probati kroasane, ne bi bilo loše da naučimo nešto više o toj teksturi u kojoj toliko uživamo.
Ključna karakteristika kroasana su njegovi slojevi. Tijesto se priprema složenim postupkom poznatim kao "laminiranje", koji uključuje savijanje i valjanje tijesta, pri čemu se između slojeva tijesta dodaju tanki listići putera. Kada se kroasan peče, ti slojevi tijesta i putera se šire, stvarajući raznobojnu i hrskavu strukturu. Zbog slatkoće koju mu daje puter čak i bez punjenja i dodatak predstavlja gourmet užitak.
Omiljeni čokoladni kroasan je dobio mnogo "dorada" i čini se da je svaka sve ukusnija od prethodne. Za doručak svakako predlažemo da prilagodite odabir sebi i isprobate i neku od slanih verzija.
Kroasani u Sarajevu
Savoir vivre! Ljepša strana života - slogan pekare Maison Coco u potpunosti se slaže s našim pristupom kroasanima. Osim što će savršeno odgovoriti na potragu za kroasanima s puterom, ovdje ćete pronaći i slane kroasan sendviče za doručak i kombinacije čokolade i badema.
Adrese: Kranjčevićeva 1 i Branilaca Sarajeva 10.
Brunch Sarajevo
Ako želite probati nešto malo drugačije, onda neka to bude kroasan s kremom od pistacije. Brunch Sa nalazi se na adresi: Gazi Husrev-begova 61A.
Sweets&CO
Još jedna lokacija koja je pravi izbor ako želite kombinaciju kroasana i kreme od pistacija. Adresa: Džemala Bijedića, 129
Mrvica
Mrvicu smo već nekoliko puta izdvojili u prijedlozima za brunch, salate, sendviče, a ni mrvicu manje nije interesantna kada je riječ o kroasanima.
Nalazi se na dvije adrese pa ćete je lako prilagoditi svojoj trenutnoj lokaciji.
Adrese: Paromlinska 53h i Jelića
* * *
Naslovna fotografija: @mi__leenaa
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!