TEKST: Nevena Divčić

DATUM OBJAVE: 23.10.2023.

Hrskavo i vazdušasto pecivo u svim svojim oblicima i varijantama jedan je od viralno najpopularnijih guilty pleasure momenata za doručak.


Ako nemate ideju šta danas doručkovati na poslu ili kakav slatki zalogaj pokupiti na putu do kuće, onda imamo prijedlog za vas. Prije nego što pređemo na ponudu i plan gdje danas probati kroasane, ne bi bilo loše da naučimo nešto više o toj teksturi u kojoj toliko uživamo.

Ključna karakteristika kroasana su njegovi slojevi. Tijesto se priprema složenim postupkom poznatim kao "laminiranje", koji uključuje savijanje i valjanje tijesta, pri čemu se između slojeva tijesta dodaju tanki listići putera. Kada se kroasan peče, ti slojevi tijesta i putera se šire, stvarajući raznobojnu i hrskavu strukturu. Zbog slatkoće koju mu daje puter čak i bez punjenja i dodatak predstavlja gourmet užitak.

 



Omiljeni čokoladni kroasan je dobio mnogo "dorada" i čini se da je svaka sve ukusnija od prethodne. Za doručak svakako predlažemo da prilagodite odabir sebi i isprobate i neku od slanih verzija.


Kroasani u Sarajevu

Savoir vivre! Ljepša strana života - slogan pekare Maison Coco u potpunosti se slaže s našim pristupom kroasanima. Osim što će savršeno odgovoriti na potragu za kroasanima s puterom, ovdje ćete pronaći i slane kroasan sendviče za doručak i kombinacije čokolade i badema.
Adrese: Kranjčevićeva 1 i Branilaca Sarajeva 10.

 



Brunch Sarajevo

Ako želite probati nešto malo drugačije, onda neka to bude kroasan s kremom od pistacije. Brunch Sa nalazi se na adresi: Gazi Husrev-begova 61A.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ????? (@_ameliiii)



Sweets&CO

Još jedna lokacija koja je pravi izbor ako želite kombinaciju kroasana i kreme od pistacija. Adresa: Džemala Bijedića, 129

 

 

Mrvica

Mrvicu smo već nekoliko puta izdvojili u prijedlozima za brunch, salate, sendviče, a ni mrvicu manje nije interesantna kada je riječ o kroasanima.
Nalazi se na dvije adrese pa ćete je lako prilagoditi svojoj trenutnoj lokaciji. 

Adrese: Paromlinska 53h i Jelića

 


* * *
Naslovna fotografija: @mi__leenaa


Bonjour

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

TEKST: Bonjour.ba

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve. Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.

To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju. 

 



Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.


crvena_jabuka_buonetti5bonjour_ba

Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…  

Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez? 

 



Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.

 



Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim. 

U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.


crvena_jabuka_buonetti2bonjour_ba

Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 


crvena_jabuka_buonetti12bonjour_ba

Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.

 



Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna  

Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…

 



Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.


crvena_jabuka_buonetti14bonjour_ba

Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.

U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.


crvena_jabuka_buonetti3bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti6bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti13bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti16bonjour_ba

Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.


crvena_jabuka_buonetti19bonjour_ba

Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.


crvena_jabuka_buonetti18bonjour_ba

Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo. 

Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Crvena jabuka market.
Foto: PR  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!