Gdje u Sarajevu pojesti ukusne i raznovrsne kroasane? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Gdje u Sarajevu pojesti ukusne i raznovrsne kroasane?

Tekst:

Nevena Divčić

GOURMET
28.10.2023.

Hrskavo i vazdušasto pecivo u svim svojim oblicima i varijantama jedan je od viralno najpopularnijih guilty pleasure momenata za doručak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ako nemate ideju šta danas doručkovati na poslu ili kakav slatki zalogaj pokupiti na putu do kuće, onda imamo prijedlog za vas. Prije nego što pređemo na ponudu i plan gdje danas probati kroasane, ne bi bilo loše da naučimo nešto više o toj teksturi u kojoj toliko uživamo.

Ključna karakteristika kroasana su njegovi slojevi. Tijesto se priprema složenim postupkom poznatim kao "laminiranje", koji uključuje savijanje i valjanje tijesta, pri čemu se između slojeva tijesta dodaju tanki listići putera. Kada se kroasan peče, ti slojevi tijesta i putera se šire, stvarajući raznobojnu i hrskavu strukturu. Zbog slatkoće koju mu daje puter čak i bez punjenja i dodatak predstavlja gourmet užitak.

 Omiljeni čokoladni kroasan je dobio mnogo "dorada" i čini se da je svaka sve ukusnija od prethodne. Za doručak svakako predlažemo da prilagodite odabir sebi i isprobate i neku od slanih verzija.


Kroasani u Sarajevu

Savoir vivre! Ljepša strana života - slogan pekare Maison Coco u potpunosti se slaže s našim pristupom kroasanima. Osim što će savršeno odgovoriti na potragu za kroasanima s puterom, ovdje ćete pronaći i slane kroasan sendviče za doručak i kombinacije čokolade i badema.
Adrese: Kranjčevićeva 1 i Branilaca Sarajeva 10.

 Brunch Sarajevo

Ako želite probati nešto malo drugačije, onda neka to bude kroasan s kremom od pistacije. Brunch Sa nalazi se na adresi: Gazi Husrev-begova 61A.

 Sweets&CO

Još jedna lokacija koja je pravi izbor ako želite kombinaciju kroasana i kreme od pistacija. Adresa: Džemala Bijedića, 129

 

 

Mrvica

Mrvicu smo već nekoliko puta izdvojili u prijedlozima za brunch, salate, sendviče, a ni mrvicu manje nije interesantna kada je riječ o kroasanima.
Nalazi se na dvije adrese pa ćete je lako prilagoditi svojoj trenutnoj lokaciji. 

Adrese: Paromlinska 53h i Jelića

 


* * *
Naslovna fotografija: @mi__leenaa

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno