Koliko kreme sa zaštitom faktorom nanijeti na lice? Odgovaramo na sve neodumice oko SPF-a!

ZDRAVLJE I NJEGA
28.4.2021.

Svi znamo koliko je važno mazati kremu za sunčanje prije izlaska, ali činjenica je da je podjednako- ako ne i više - najvažnije primijeniti kremu sa SPF faktorom čak i kada smo doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točnije, svakodnevna zaštita od sunca treba biti temeljni dio svake dnevne beauty rutine jer sa samo nekoliko nanošenja kreme za sunčanje pomažete u zaštiti kože od štetnih UV zraka i oštećenja kože izazvanih suncem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada nanijeti kremu, koju, koliko proizvoda je potrebno i mnoga druga pitanja za UV zaštitu istražili smo i u nastavku vam nudimo smjernice koje će vam olakšati i odgovoriti pitanja za ovu beauty rutinu.

Foto: @charmedbycamille

UVA ILI UVB ZAŠTITA?

Uvijek se odlučite za kremu za sunčanje koja pruža i UVA i UVB zaštitu. Na taj ćete način zaštititi svoju kožu od ultraljubičastih-B (UVB) zraka, koje uzrokuju opekline i oštećenja kože, kao i ultraljubičastih-A (UVA) zraka koje povećavaju rizik od raka kože. Također, pripazite da krema za sunčanje koju odaberete sadrži cink oksid ili titan dioksidi jer ovi sastojci pomažu u blokiranju štetnih zraka.

KOJI SPF FAKTOR ODABRATI?

Uvijek koristite kremu za sunčanje sa SPF (faktor zaštite od sunca) 30 ili više. Mnoge dame vjeruju da mogu ostati duže na suncu ako odaberu viši SPF, ali to nije tačno, a evo i zašto: SPF zaštita se ne povećava proporcionalno s označenim SPF brojem. Dakle, dok SPF 30 upija 97% sunčevih zraka, SPF 50 upija tek nešto više - 98%. Stoga, ako odaberete SPF veći od 30, i dalje biste se prema njemu trebali ponašati kao da koristite SPF 30, a to znači da biste trebali nanositi jednaku količinu kreme i podjednako često - kao da koristite kremu sa nižim brojem.

Foto: @sunniebrook

KADA NANIJETI KREMU SA SPF FAKTOROM?

Potrebno je i do pola sata da koža upije kremu za sunčanje, stoga planirajte unaprijed i nanesite kremu za sunčanje otprilike trideset minuta prije izlaska.

KOLIKO I KAKO KREMU NANIJETI?

Da biste nanijeli kremu za sunčanje, počnite s otprilike 1/2 žličice za lice, uši i vrat. Ne žurite se pri ovom postupku i potrudite se nanijeti na čitavu površinu lica, uključujući očne kapke. Studije pokazuju da je vjerovatniji stepen zaštite za osobe koje izdvoje vrijeme za bolju pokrivenost u odnosu na one koji ovaj postupak odrade brzo. Također, nakon prvog nanošenja, za potpunu zaštitu potreban vam je drugi sloj. Većina ljudi nanosi previše tanak sloj, a epidermalne oznake su i dalje vidljive. Studije pokazuju da nanošenje drugog sloja smanjuje UV izloženost dva do tri puta više u odnosu na jedan sloj.

Video kako nanijeti kremu za sunčanje pogledajte u nastavku.

PONOVNO NANOŠENJE KREME ZA SUNČANJE

Ovaj postupak važan je dio svake beauty rutine jer brojne studije pokazuju da jedna aplikacija tokom dana nije dovoljna jer SPF od 30 na kraju postane SPF od 4-5. U idealnom slučaju, kremu za sunčanje treba nanositi svaka dva sata ili češće ako plivate ili se mnogo znojite. Da biste ponovo nanijeli kremu za sunčanje, a da vam ne pokvari makeup, morate ju pažljivo nanijeti - a pravi dodatak zaista može pomoći. Za početak nanesite malu količinu kreme za sunčanje na ravni dio suhe spužvice za makeup, a zatim na lice stavite malo kreme za sunčanje - nemojte razmazivati. Koncentrirajte se na lagano tapkanje i na maloj površini (npr. čelo, nos) kako biste postigli ravnomjerno pokrivanje, a zatim prijeđite na sljedeći dio lica.

***

Naslovna fotografija: @emitaz
Tekst: Ilda Lihić-Isović

ZDRAVLJE I NJEGA , 28.4.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@emitaz

Podijeli:

Posljednje objavljeno