Istražili smo koje 4 knjige su trenutno najčitanije - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Istražili smo koje 4 knjige su trenutno najčitanije

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

BONJOUR.VOLI
20.3.2023.

Ako vam se visoko na listi prioriteta nalazi čitanje noviteta iz 2023. godine na odličnom ste mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge smo vam naslove već predstavili na Bonjour.ba gdje uvijek možete pronaći književne preporuke za koje vam garantiramo da će vas oduševiti, ali vam lista koju donosimo u nastavku može poslužiti i kao inspiracija za poklone sa kojima ne možete pogriješiti.

 

 

Istražujući online ponudu pronašli smo top 4 knjige koje se najčešće pominju, koje su privukle i našu pažnju, a donosimo vam ih u nastavku.

 

Vremeplovčeva žena, Audrey NiffeneggerU knjizi se izmjenjuju gledišta između dva naslovna lika, Henryja DeTamblea i njegove supruge Clare Abshire. Dok su mnoge iteracije i petlje ovdje vješto isprepletene, sam zaplet je prilično jednostavan. Henry ima genetsko stanje zbog kojeg putuje kroz vrijeme. Putovanja, izazvana stresom, su nepredvidiva, a njegovo odredište obično je povezano sa važnim događajem u njegovom životu poput smrti njegove majke. Iako biste od ove knjige očekivali nešto drugačiji stil, zapravo je dosta romantičnih elemenata.

 

 

Knjiga započinje 1991. godine kada Henry ima 28 godina i živi životom pa moglo bi se reći ženskaroša dok radi u biblioteci. Kada 20-godišnja Clare uđe u biblioteku, odmah prepozna Henryja kao čovjeka koji je dio njenog života od šeste godine. Nakon toga narativ se kreće naprijed-nazad kroz vrijeme u brojnim naizmjeničnim scenama. Sa druge strane, iako se radi o romantičnim prepletima i ispitivanju karaktera likova, ukoliko se odlučite pročitati ovu knjigu iznenadit ćete se koliko je zapravo i duhovita.

 

 

 

Sunce, more i zvijezde, Iulia Bochis


Radi se o ilustriranoj knjizi u kojoj hvaljena ilustratorica Iulie Bochis kreira bezvremensku priču o osobnom rastu i duhovnom iscjeljenju.

Potarga za unutarnjim mirom iz mračnih prostora u svjetlost kroz izmjene godišnjih doba iskazana je pomoću jedinstvenih ilustracija.

 


 

Također, popratnim tekstom autorica šalje jake poruke i upoznaje čitatelja/-icu sa izazovnim, životnim trenucima, ali i sretnim kreirajući posebnu vizuru sagledavanja čovjeka i emocija. Ova knjiga uistinu savršeno dočarava rečenicu da je ponekad dovoljno samo nekoliko riječi da se oslika životni put.

 

 

 

Kako ubiti vlastitu obitelj, Bella MackiePrvijenac britanske novinarke i spisateljice Belle Mackie hvaljen je novi naslov za koji sama autorica kaže da iako je htjela napisati humorističan roman, željela je i da oni koji ga budu čitali osjete bijes zbog načina na koji svijet funkcionira. Kada Grejs Bernard otkrije da je njen otac milioner odbio molbe njene umiruće majke za pomoć, ona se zaklinje na osvetu i sprema se da ubije svakog člana njegove porodice.

 

 

Vi kao čitatelj/-ica imate sjedište u prvom redu dok Grejs bira jednog po jednog člana, a ishod je podjednako i užasan koliko i zabavan u mračnoj igri o klasi, porodici, ljubavi... i ubistvu.  Dok Grace proučava, uhodi svoje žrtve ona razmišlja o životu koji je do sada vodila. Razlog njenog lutanja u mislima brzo postaje jasan jer je u zatvoru i vrijeme provodi pisanjem svojevrsnih memoara. Ironično, osuđena je za ubistvo za koje je nevina. 
 

 

Sutra i sutra i sutra, Gabrielle ZevinOvo je priča o briljantnim mladim dizajnerima igara koji su dostigli veliki uspjeh, ali uz to dolazi i tragedija i dvoličnost. To je ljubavna priča, ali nije ona koju ste ranije čitali. To je i zapravo roman o prijateljstvu - posebnom, čudesnom prijateljstvu koje može odlutati na duge periode vremena, ali se uvijek iznova vraća. 

 

 

Roman započinje kada Sam Masur prepozna Sadie Green u prepunoj stanici podzemne željeznice Bostona, a zatim nas autorica upoznaje sa njihovim prvim susretom na dječijem odjelu bolnice gdje se Sam polako oporavljao od povrede i gdje je Sadie provodila vrijeme sa njim kroz društveno korisni rad. Nakon što shvate da oboje još uvijek strastveno igraju igrice uskoro provode ljeto kreirajući zajedno igru koja će postati poznata.

 

***
Naslovna fotografija: @books_sweets

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno