TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 16.11.2021.

Ako volite čokoladne kolače onda će se sočna Kladdkaka ili švedski brownie uskoro naći na vašoj listi omiljenih slastica.

Još ako tome pridodate činjenicu da je ovaj kolač gotov za manje od 20 minuta, da vam ne treba mikser i neki poseban uređaj omiljena zimska slastica je servirana.

Sam naziv kladdkaka možda ne zvuči privlačno, ali to je kombinacija riječi „kladdig“ što znači na švedskom „ljepljivo“) i „kaka“, što znači „kolač“.

Iz ovoga možete i sami zaključiti da se radi o čokoladnom savršenstvu sa pomalo ljepljivom unutrašnjošću te se u Švedskoj tradicionalno poslužuje uz kafu, a ljeti obavezno uz sladoled.

Za varijantu bez brašna možete pogledati recept ovdje, a mi u nastavku donosimo sastojke i pripremu sa brašnom.

Sastojci:

  • 150 g maslaca
  • 200 g čokolade
  • 250 g šećera
  • 2 jaja
  • 50 g brašna
  • 3 kašike kakaa u prahu
  • 1 mala kašika vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu ili kakao prah za dekoraciju

Priprema:

Prvo zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.

Rastopite 150g maslaca te premažite kalup promjera 24 cm sa malo maslaca.

U rastopljeni maslac zatim dodajte 200 g čokolade.

Posebno umutite jaja sa šećerom pjenasto te dodajte u smjesu sa maslacem i čokoladom.

Pomiješajte brašno, kakao, sol i vanilin šećer te dodajte ostalim sastojcima.

Izlijte tijesto u kalup i ravnomjerno raspodijelite. 

Kolač pecite otprilike 15 do 20 minuta i imajte na umu da kolač treba biti mekaniji.

Po želji kolač pospite šećerom u prahu ili kakaom.

***

Naslovna fotografija: @camillahamid


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!