TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 23.2.2021.
Prugice su definitivno in u ovoj sezoni! Nakon Kit Kat Ruby, Kit Kat Matcha i Kit Kat Gold, brend Nestlé predstavio je novi okus - Kit Kat Zebra.
Na svojoj oficijalnoj stranici naveli su da ljubitelji KitKat-a sada svojoj pauzi mogu dodati malo avanture sa novim okusom. Ukusna kombinacija tamne i bijele čokolade prekriva svima omiljeni dio hrskavu napolitanku, a šarenim pakiranjem koje odgovara privlačnom dizajnu proizvoda, KitKat Zebra donosi najbolje iz oba svijeta.

Foto: @deepaksgolocalextra
Poslastica će stići u prodavnice širom Velike Britanije i Irske ovog mjeseca, a trebala bi biti dostupna u cijeloj Europi u narednim mjesecima. Ne sumnjamo da će za sve ljubitelje tamne čokolade ovo postati omiljena čokoladica. Kao i ostatak KitKat asortimana, u Zebra izdanju je korišten kakao certificiran za Rainforest Alliance koji je odgovorno nabavljan kao dio Nestlé plana i ne sadrži vještačke boje, arome ili konzervanse.
KitKat Zebra dolazi u tradicionalnoj četverorednoj traci koju lagano možete razdvojiti na male štapiće i uživati u slatkim i malim zalogajima sa dragim osobama.
Jedva čekamo probati, a vi?
***
Naslovna fotografija: @foodreviews2
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?
Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.
Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.
Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.
So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.
Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.
Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.
Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.
Foto: @photo.xzera
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!