Niste sigurni kako skladištiti omiljeni kaput ili džemper nakon zime? Imamo vodič koji će vam olakšati zadatak

POSAO & ŽIVOT
1.4.2021.

Pravilno skladištenje zimske odjeće zahtijeva i neke dodatne pripreme. Upravo zbog toga potražili smo neke korisne savjete kako bi vaša odjeća lijepo izgledala (i mirisala) sljedeće zime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, istražili smo i nekoliko odličnih savjeta gdje je najbolje držati zimsku odjeću dok učite najbolji način za spremanje odjeće kada je ne nosite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OPERITE SVU ODJEĆU

Čak iako odjeća ne izgleda prljavo, očistite zimsku odjeću prije nego što je spremite. To može značiti mnogo posebice za odjeću koju treba ručno oprati ili kemijski očistiti. Možda džemper od kašmira nikada ranije niste nosili na kemijsko čišćenje, ali bitno je to učiniti prije nego što ga pohranite.

Neoprana odjeća može privući moljce i stvoriti miris koji je gotovo nemoguće ukloniti nakon što prođu mjeseci. Također, bez obzira na to gdje odlažete odjeću, postoji šansa da će stvari tijekom toplih ljetnih mjeseci početi poprimati miris pljesni stoga uključite nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande.

TREBA LI SE ODJEĆA OKAČITI ILI SLOŽITI?

Generalno tkanine od prirodnih vlakana trebaju biti složene. Konkretnije, uzmite u obzir sljedeći mini vodič:

Džemperi - složite i stavite u plastične kante ili vreće za odlaganje tkanine. Nemojte stavljati previše džempera u jedan spremnik jer se može pojaviti plijesan.

Zimski kaputi - Zatvorite patentne zatvarače, zakopčajte dugmad i nježno složite kapute od kože, vune ili umjetnog krzna kako bi zadržali oblik. Ako imate kaput od pravog životinjskog krzna, taj model okačite.

Odjeća od osjetljivog materijala – Nakon što ih odnesete na hemijsko čišćenje, zamotajte u poseban papir za pakovanje ili maramice pa spremite u pamučne vreće za odjeću.

Cipele – Također cipele možete ispuniti sa posebnim maramicama kako bi im pomoglo da zadrže oblik i stavite ih u kutije.

Čizme – Idealno bi bilo kad bi imali za svaku čizmu poseban kalup kako biste im pomogli da zadrže oblik; spremite čizme sa strane u kutije sa jastučnicom ili starom košuljom između svakog para.

Majice, košulje i traperice - Preklopite ili smotajte i spremite u kutiju za odlaganje.

U ČEMU DRŽATI ZIMSKU ODJEĆU TOKOM LJETA?

Primamljivo je koristiti kartonske kutije za odlaganje zimske odjeće, ali karton je veoma podložan  oštećenjima vodom, a sadrže i ljepilo i pukotine koje mogu privući insekte i štetočine. Umjesto toga koristite prozirne plastične kutije koje će spriječiti oštećenja vodom i druge nezgode. Također, razmislite o kupovini prozirnih kutija jer na ovaj način možete vidjeti što spremate. Spremite sličnu odjeću zajedno i upotrijebite etikete za organiziranje svake kutije po vrstama. Kategorije za pojedinačne kutije mogu uključivati džempere, kapute ili dodatke. Ako želite možete koristite i kesice sa patentnim zatvaračem za odlaganje zimske odjeće ispod vašeg kreveta.

GDJE MOŽETE STAVITI SPAKOVANU ZIMSKU ODJEĆU?

Uvijek čuvajte zimsku odjeću na hladnom, čistom, suhom i tamnom mjestu. Hladno i suho su dva najvažnija faktora za čuvanje odjeće, a zanemarivanje bilo kojeg od tih čimbenika može oštetiti odjeću. Ukoliko imate kuću potražite mjesta za skladištenje izvan garaže ili potkrovlja jer promjene temperature u tim područjima mogu biti previše velike. Međutim, postoji mnogo mogućnosti za spremanje zimske odjeće, čak i kada nemate dodatni ormar. Izdvojite dodatni prostor ispod kreveta ili složite stare kofere da biste stvorili improvizovani sto.

Koristite ove savjete i budite sigurni da će vaša zimska odjeća biti zaštićena tijekom toplijih sezona.

***

Naslovna fotografija: @emmahill
Tekst: Ilda Lihić-Isović

POSAO & ŽIVOT , 1.4.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@emmahill

Podijeli:

Posljednje objavljeno