Previše razmišljate o sitnicama? Uz ovih par trikova možete se osloboditi te navike. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Previše razmišljate o sitnicama? Uz ovih par trikova možete se osloboditi te navike.

Tekst:

Marija Perić

POSAO & ŽIVOT
30.8.2021.

Način na koji razmišljamo i vidimo svoju ulogu u ovom svijetu bitno utječe na našu svakodnevicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi naš život bio ispunjen, pun lijepih trenutaka i iskustava, bitno je da znamo živjeti u sadašnjosti i doživjeti stvari onakve kakve jesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No jedan od izazova uistinu sretnog i zadovoljnog života može postati pretjerano razmišljanje o sitnicama. Bilo da analizirate nešto što se dogodilo, ili nešto što ste napravili ili rekli, postoje načini na koje se možete nositi sa ovakvim iskustvima.

Ovi savjeti pomoći će vam u tome na kreativan i provjeren način gdje ćete svaki put kad se dogodi nešto što vas tjera na razmišljanje - znati reagirati.

Korisne savjete otkrijte u nastavku.

Fokusirajte se na sadašnjost i ostavite prošlost u prošlosti

Puno puta izvor pretjeranog razmišljanja može biti događaj iz prošlosti. Težina prijašnjih odluka koje su možda završile povoljno ili nepovoljno za vas može značajno opteretiti vašu svakodnevicu. Pokušajte stvari iz prošlosti prihvatiti, ponesite lekciju sa sobom, ali događaje ostavite iza sebe. Jedino tako će današnja vi moći ostvariti svoj potencijal i postići ciljeve koje je zamišljala.

Prepoznajte izvor emocije

Ljutnja, usamljenost, sreća, uzbuđenje samo su neke emocije koje mogu potaknuti stvari na koje možete utjecati. Prepoznajte što čini da se osjećate na određeni način i što vas tjera da pretjerano razmišljate o nekoj svojoj emociji ili načinu na koji ste reagirali. Nedostatak sna, nepravilna i neraznolika prehrana, dehidriranost, burnout i stres na poslu samo su neki od uzročnika tzv. overthinkinga kojeg možete i sami kontrolirati. Već danas se osvrnite na svoju rutinu i otkrijte postoji li nešto što možete unaprijediti kako bi vaš život i misli imali zasluženi mir i sklad.

Pažljivo razgovarajte sami sa sobom

Način na koji pričate sa sobom, od opomene do pohvale itekako može utjecati na vas. Ukoliko ste napravili neki propust, nipošto nemojte biti grubi prema sebi jer svima je poznato da dok god živimo, griješimo. Također, suprotno od toga, ako je vaš dan bio uspješan i postigli ste neki maleni ili veliki uspjeh nagradite sebe pozitivnom riječju ili malenim ritualom koji će vas razveseliti. Sve ove stvari pomoći će vam da posložite misli i da se pretjerano razmišljanje ne događa tako često.

Pokrenite se i mijenjajte stvari koje možete kontrolirati

Ako je uvijek negdje u pozadini vaših misli neka sitnica koja vas kopka i čini da se osjećate kao da nemate kontrolu nad svojim mislima i životom, mijenjate ju ako možete. A ako ne možete, tada je vrijeme da započnete duži, ali itekako vrijedan proces prihvaćanja koji će osloboditi vaše misli i pomoći vam da osnažite.

Zapišite svoje osjećaje

Neopterećeno zapisivanje misli i osjećaja djeluje oslobađajuće jer na neki način svoje misli uspijevate prenijeti na papir. Tako ćete ih izbaciti iz sebe i moći ćete, kada vidite svoj tok misli, lakše razumjeti zašto su se neki osjećaji javili. Ovakav način zapisivanja djeluje umirujuće na čovjeka i čini da napravite nešto umjesto da pretjerano razmišljate i brinete se o više mogućih ishoda za svaku situaciju.

***

Naslovna fotografija: @mikutas
Tekst: Marija Perić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno