Biseri su u trendu: Sve o historiji bisernog nakita i najljepši modeli dostupni u BiH - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

Biseri su u trendu: Sve o historiji bisernog nakita i najljepši modeli dostupni u BiH

Tekst:

Emina Smaka

HIGH STREET
3.4.2023.

Kada govorimo o historiji bisera, teško je odrediti tačan pronalazak istih, no ono o čemu možemo govoriti je historija bisernog nakita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Danas se riječi klasika i elegancija u modnom izražavanju koriste bez dobrog obrazloženja ili činjenica. Kada govorimo o pravoj klasici i profinjenosti ta polemika nikako ne može proći bez bisernog nakita. Vječna klasika

 


 

Zbog čega smo hiljadama godina opčinjeni biserima? 

Biseri oduvijek imaju upečatljiv statusni simbol. U starom Rimu su biseri bili tako dragocjeni da je Julie Cezar donosio zakon koji kaže da bisere mogu nositi samo vladajuće klase

Znamo da su se milenijumima nosili kao oblik nakita zahvaljujući fragmentu bisernog nakita pronađenom u sarkofagu perzijske princeze koji datira iz 420. godine prije Krista.

 

Foto: Kari Pearls

nakit pronađen u sarkofagu perzijske princeze

 

Kako nastaju biseri? 

Biser se formira tako što iritant, kao što su komadići kosti, ljuštura ili koralja nađu u ljušturi kamenice. To je proces nastanka bisera. Ovo je prava teorija za razliku od one u koji mnogi vjeruju, da biseri nastaju od pijeska, zbog tog procesa su biseri tako dragocjeni.  

Za kreiranje samo jedne biserne ogrlice potrebno je 100.000 kamenica koje će proizvesti biser. Upravo njihov raritet, a i neodoljiv izgled su ono što ih čini tako posebnim. 

Biseri danas 

Na svu sreću, mnogi od nas mogu uživati u 'biserima' zahvaljujući vještačkoj proizvodnji od sasvim drugih materijala. Biserni nakit je jedan od najpopularnijih i danas pa ne čudi što ih uvijek možemo naći u high street dućanima. Naravno govorimo o vizualnoj kopiji bisera. 

Stoga smo i sami zavirili u dućane dostupne u BiH kako bismo pronašli najljepše modele za proljeće i ljeto. Izabrali smo 10 modela u kombinaciji sa srebrnim i zlatnim detaljima. Koji će pronaći mjesto do vaše košarice? 

 

10 komada bisernog nakita iz high street dućana 

 

ZARA 19,95 KM

ZARA 25,95 KM

ZARA 35,95 KM

ZARA 25,95 KM

Stradivarius 11,95 KM

Stradivarius 19,95 KM

Stradivarius 19,95 KM

Stradivarius 32,95 KM

Stradivarius 32,95 KM

Parofis 43,00 KM

* * *
Naslovna fotografija: @ch.phr8ph

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno