Jelena Jugović Tuncel o najljepšoj ulozi, najvećem izazovu i o posebnoj moći mame blizanaca - Bonjour.ba - bh.lifestyle...

Jelena Jugović Tuncel o najljepšoj ulozi, najvećem izazovu i o posebnoj moći mame blizanaca

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

MAME RULZ
2.6.2023.

Influenserica i bivši model Jelena Jugović Tuncel poznata je po svojim zanimljivim i humorističnim sadržajima koje rado dijeli na Instagramu često u pratnji svoje svekrve i preslatkih blizanaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prije 5 godina postala je bogatija za još jednu ulogu – onu najljepšu, postala je majka blizancima Kaline Deniz i Aleksandra Merta što nam je bio divan povod da je kontaktiramo i u razgovoru saznamo neke pojedinosti, izazove, ali i zanimljive anegdote koje ima mama blizanaca. Oni su na vrhu njene liste prioriteta, ali su i njena pokretačka snaga i inspiracija.

 Najvažniji ključ za jednu porodicu je dobra komunikacija...“, kaže nam u intervjuu koji nam je dala za MAME RULZ, a kojeg možete pročitati u nastavku.

 

Budući da je bila trudnoća sa blizancima, možete li se prisjetiti kako je period trudnoće prošao za vas? Koje su vaše omiljene uspomene/trenuci tog perioda?

 

Trudnoća sa mojim blizancima je period kojeg se rado sjećam. Uzbuđenje, radost i sama spoznaja da nosim dvije bebe grijala mi je srce. Bliznačka trudnoća spada pod rizičnu trudnoću tako da sam većinu vremena provodila odmarajući, razmišljajući o periodu koji nas čeka.

 


 

Omiljene uspomene kao i većini trudnica su zasigurno odlasci na ultrazvuk, to je u mom slučaju bilo na svake dvije nedjelje. Redovno sam vodila dnevnik o njihovom rastu i razvoju prateći priču slikama sa pregleda. I danas volim kad zajedno sa mojim blizancima prelistavamo stranice tog perioda.


 

Koji je bio možda najveći strah ili izazov kojeg ste se pribojavali kada ste saznali da ste trudni sa blizancima?

 

Najveći izazov i pitanje koje mi se vrtilo konstantno kroz glavu: da li ću ja to sve moći da postignem?! Prvi put mama, dvije bebe koje trebaju istu pažnju i posvećenost.

 


 

Generalno kroz moje iskustvo, iskustvo drugih mama blizanaca i knjige koje su pisane o ovoj temi, uvijek mame imaju istu dilemu i ‘brigu’ da li su jednoj i drugoj bebi  podjednako ljubavi dali?!


 

Kažu da je blizanačka povezanost i ljubav magična stvar. Da li dijelite to mišljenje i koji biste trenutak izdvojili kao poseban za njihovu povezanost?

 

Povezanost između njih postoji od prvog dana. Kad su bili kroz mali, kad ih stavimo u jednu bešiku plač bi odmah stao. Danas su oni najbolji prijatelji koji se beskrajno vole , a ponekad i posvađaju.

 


 

Osjete se, jako im je bitno da su u istoj grupi u vrtiću. Iako su dječak i djevojčica i svako ima svoje drugare, oni znaju da su tim. To mi uvijek i kažu pa mami bude srcu toplo od tolike povezanosti i ljubavi. Uvijek brane jedno drugo.


 

Postoji li neki savjet o blizanacima ili općenito o majčinstvu za koji biste voljeli da ste znali prije?

 

Voljela bih da sam znala da svaka majka nabolje poznaje svoje dijete i da sam malo više imala povjerenja u sebe. Sa blizancima je jako važno da shvatite iako oni dolaze na ovaj svijet kao tim da su dva različita karaktera, dvije različite osobe i da ih tretirate tako. 

 


 

Kaline Deniz i Aleksandra Merta su sada već veliki, imaju 5 godina. Kako biste ih vi opisali? Koliko su slični ili različiti?

 

Mert i Kalina imaju pet godina i još uvijek su dio vrtića, za godinu dana krenuće u pravu školu. Oni su karakterno skroz različiti. Mert je jako osjećajan i to zna pokazati, dok Kalina je neko ko je organizator i vođa svih akcija koje zajedno prolaze. Sličnost im je fizička veća neko karakterna.
 


 

Ja ih vidim kao dvije potpuno različite osobe koje se uklapaju i slažu isključivo iz te ogromne povezanosti sa kojom su došli na ovaj svijet. 


 

Na šta ste najviše ponosni kada ih vidite kako odrastaju?

 

Ponosna sam na to što su dobra djeca. Uvijek vole da pomognu jedno drugom, također slična je situacija i kad smo sa drugarima u parkiću. Imaju empatiju i to mi je jako bitno. Trudim se da odrastaju uz ljubav, poštovanje i uvažavanje različitosti.

 

Kakav je Metin tata, a kakva ste vi mama? Ko će prije popustiti, a ko je ipak malo strožiji?

 

Metin je dobar otac, ima tu dozu strogosti i granice zbog toga ga djeca jako poštuju. Ja sam neko ko je jako predat djeci i shvatila sam vremenom da zdrava granica mora postojati.

 


 

Trudimo se Metin i ja kao partneri da budemo podrška jedno drugom u svim odlukama što se tiče naše djece. Najvažniji ključ za jednu porodicu je dobra komunikacija koja se gradi od samog početka.Trenuci koje posebno cijenite sa porodicom i ne biste da nikada prođu?

 

Naši vikendi su nešto što je za mene dragocjeno. Zbog obaveza i brzog Istanbulskog života, poslova, vrtića i njihovih hobija, vikend je naše vrijeme i tada uživamo u svakom smislu te riječi.

 


 Šta ste naučili o sebi uz svoje mališane? Osvrćući se unazad, da možete učiniti nešto drugačije u majčinstvu, šta bi to bilo?

 

Naučila sam da ne postoji nešto što ne mogu, dali su mi tu moć od kad sam postala njihova mama. Naučili su me disciplini, organizovanju i bezuslovnoj ljubavi.

Da mogu da vratim vrijeme samo bi sebi rekla: "Ne brini, sve možeš." 

 


 

Koji savjet biste dali svim budućim mamama?

 

Svim budućim mama, vašim čitateljkama želim reći samo bez straha, možete sve. Mi žene zapravo i spoznamo našu pravu snagu i izdržljivost kad postanemo mame.

Sto se tiče mama blizanaca, nema potrebe da brinete oko pitanja da li ste podjednako dali ljubavi i pažnju vašim bebama jer baš vi ste izabrani da budete mama dvije bebe istovremeno.


 

***
Naslovna fotografija: @jelenajugovictuncel

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno