4 jednostavne odluke uz koje ćete postati zdravija varijanta sebe već danas - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

4 jednostavne odluke uz koje ćete postati zdravija varijanta sebe već danas

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

POSAO & ŽIVOT
27.7.2021.

Često možemo čuti motivacijske rečenice poput toga da zdravije navike i sreću sami kreiramo, bilo da su to načini kako razmišljamo, djelujemo i reagiramo na svakodnevnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tačnije, naši svakodnevni izbori u ovom trenutku mogu izgledati trivijalno, ali sve te male odluke dodaju ili pridonose pozitivnom osjećaju kroz dan.

Upravo zbog toga izdvojili smo 4 odluke koje možete donijeti da biste vodili sretniji i zdraviji život već danas - bez obzira na to što vam se nađe na putu.

BUDITE BOLJI PREMA SEBI

Naše misli mogu biti često korak koji nas zaustavlja ili blokira. Stoga pokušajte trenirati svoj um da razmišlja pozitivnije. U smislu svaki put kad osjetite navalu negativnih misli ili prosto ne osjećate se dobro, fokusirajte se na nešto pozitivno u svom životu. Da, i ovo je stvar prakse i vježbanja.

Pokušajte ne biti toliko oštri prema sebi i ocjenjivati sebe. Jednostavno odlučite počastite se posebnom pažnjom, istom ljubaznošću, poštovanjem i suosjećanjem koje biste iskazali prijatelju. To znači voditi brigu o sebi i odvojiti vrijeme za ono što vas ispunjava. 

FOKUSIRAJTE SE NA ONO ŠTO VOLITE

U današnjem užurbanom tempu mnogo vremena provodimo u raznim poslovima i obavezama koje nam vremenom postanu teret. Važno je pronaći stvari koje nam donose radost i potrošiti vrijeme fokusirajući se na njih.

Vjerojatnije ćete biti uspješni ako imate dosljedne aktivnosti, hobije i zadatke koji vas čine sretnim. Najbolji način za to je imati karijeru, posao ili okruženje na poslu koji volite.

Kreirajte svoj radni kutak, obradujte se svaki dan sa novim buketom cvijeća, posluštajte omiljene pjesme dok radite, prošetajte, ponesite omiljeni ručak na posao… to su sve maleni detalji pažnje koji će vam učiniti dan sretnijim i pozitivnijim.

SUOČITE SE SA STRAHOVIMA

Najveći razlog zbog kojeg se ne mijenjamo ili se prepuštamo negativnim osjećajima je strah. Djeluje kao ogromna barijera koja sprečava kretanje naprijed. Većina ljudi zna čega se boji, ali ako ne znate, odvojite vrijeme da shvatite misli koje vas sprečavaju da radite stvari koje zaista želite.

Foto: unsplash.com

Ti strahovi mogu biti neuspjeh, izgledati glupo, strah da ste u centru pažnje, da vas odbiju ili slično, ali kakav god strah bio zamijenite ga pozitivnim samogovorom i uprkos tome idite naprijed.

NEMA PRESKAKANJA DORUČKA

Primamljivo je preskočiti doručak ako kasnite ili nemate naviku pripremati prijepodnevni obrok. Međutim, jedenje hranjivog doručka pojačat će energiju i spriječit će vas da se prepustite nezdravim grickalima.

Foto: unsplash.com

Čak i ako ne preskočite doručak, možda imate naviku natočiti si drugu ili treću šalicu kave, pogotovo ako se osjećate istrošeno. Preskočite kafu i umjesto toga popijte čaj ili brzo prošećite. Čak i mala količina aktivnosti stvara pozitivan presedan za dan pred vama - i to je zdraviji način.

***

Naslovna fotografija: @charmedbycamille
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno