Quo Vadis, Aida: Od brojnih pohvala na premijeri, preko Oscara do 3 nagrade na dodjeli Europskih filmskih nagrada - Bonj...

Quo Vadis, Aida: Od brojnih pohvala na premijeri, preko Oscara do 3 nagrade na dodjeli Europskih filmskih nagrada

Tekst:

Emina Smaka

FILMOVI & SERIJE
13.12.2021.

Vijest o velikom priznanju Jasmili Žbanić i njenom filmu ,,Quo Vadis, Aida“, te glavnoj glumici filma Jasni Đuričić, je preplavila društvene mreže širom BiH i ispunila nas ponosom jer je naša država predstavljena u ovakvom svjetlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Po ko zna koji put u posljednje 2 godine, Jasmila je pokazala kako se snovi zaista ostvaruju.
Zajedno sa svojim timom, napravila je veliki korak za bh. kinematografiju, ispričala važnu priču te predstavila BiH kao zemlju umjetnosti i kulture.
Naime, na 34. dodjeli Europskih filmskih nagrada, film redateljice Jasmile Žbanić, je odnio pobjedu u 3 kategorije. Film je proglašen najboljim za 2021. godinu, Jasmila je proglašena najboljom redateljicom, a Jasna najboljom glumicom.
 

Kako je sve počelo?

,,Quo Vadis, Aida“ je prvi put prikazan prošle godine, u 10. mjesecu u Srebrenici, zatim širom Bosne i Hercegovine, te je svaki put naišao na emotivne reakcije gledatelja i gledateljki.
Ulogu u filmu imaju Jasna Đuričić, Emir Hadžihafizbegović, Izudin Bajrović, Johan Heldenberg, Rejmond Tiri, Boris Ler, Dino Bajrović, Emina Muftić, Dražen Pavlović, Alija Aljević, Ermin Sijamija...

Svjetska premijera je održana na 77. Venecijanskom film festivalu, te je dobitnik nagrade publike na 50. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, te nagrade za najbolji strani film u Goteborgu. Bitno je spomenuti da je bio nominovan za najbolji strani film i režiju na 74. dodjeli BAFTA.
 


Međutim, jedno od najvećih priznanja koje je prethodilo ovom značajnom uspjehu, je nominacija za najbolji strani film na ovogodišnjoj dodjeli Oscara.
 


Film je prikazan i na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, gdje se prije prikazivanja crvenim tepihom prošetao veliki dio ekipe. Među njima bila je i Jasna Đuričić koja je odnijela simpatije gledatelja kako svojom energijom tako i elegantnim i sofisticiranim kombinacijama dostojnih bilo kojeg svjetskog crvenog tepiha.
 

Vjerujemo da ćemo još pisati o uspjesima ovog filma, a do tada još jednom bravo za Jasmilu i cijeli tim koji je kreirao ovaj film.
Veselimo se i dalje pratiti projekte te priče ove sjajne ekipe! 

* * *
Naslovna fotografija: @quovadisaida

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno