TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 2.2.2021.

Drugi mjesec u godini je, osim Valentinova, sinonim za pripremu #mljac krofni.

Vjerujemo da ćete se složiti da okus toplih, punjenih, domaćih krofni se ne može mjeriti ni sa čim, stoga smo potražili pomoć food blogerice, Ivane Šteković, koja je za BONJOUR. čitatelje otkrila recept za savršene krofne koje će voljeti sve generacije.

Naima, Ivana, koja se krije iza profila @ivaninakuhinja uživa u simbiozi kuhanja i fotografije, a na svom Instagram profilu uz post o krofnama zaključuje da su upravo one svima omiljena slastica kojoj je nemoguće odoljeti. Ono što posebice volimo kod ove poslastice je činjenica kako ju u potpunosti možete prilagoditi vlastitom ukusu.

Osnova tijesta je tradicionalna, a Ivana se za ovaj recept odlučila na punjene sa domaćim džemom od malina. Vi se, naravno, uvijek možete poigrati sa detaljima i svojim krofnama dodati neki drugi namaz. Uživajte i dobar tek!

SASTOJCI:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 1 kocka svježeg kvasca (40 g)
  • 1 puna kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 2 kašike ruma
  • 1 cijelo jaje
  • 2 žumanjka
  • 550 ml mlijeka
  • korica jednog limuna
  • 100 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo

PRIPREMA:

U mlako mlijeko staviti šećer, razmrviti kvasac, promiješati i ostaviti da se kvasac aktivira. U dubljoj posudi prosijati brašno, dodati prašak za pecivo, so, vanilin šećer, narendanu koricu jednog limuna te promiješati. Dodati ulje, rum, žumanjke i jaje pa sipati mlijeko sa nadošlim kvascem i sve miješati mikserom sa nastavcima za tijesto. Zatim još rukama mijesiti tijesto na radnoj površini da postane kompaktno. Tijesto vratiti u posudu. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti oko sat vremena da se diže. Zatim tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i oblikovati loptice od tijesta težine 70 g. Redati ih na pobrašnjenoj površini i između svake loptice napraviti razmak jer će narasti. Formirane loptice prekriti i ostaviti da se diže oko 45 minuta.

U dubljoj šerpi zagrijati veću količinu ulja. Ulje je idealne temperature kad se oko drvenog štapića uronjenog u masnoću formiraju mjehurići.

Svaku krofnu pažljivo uzeti sa radne površine i stavljati u ulje tako da gornja dignuta strana sada bude okrenuta prema dolje. Šerpu odmah zatvoriti poklopcem i pričekati oko 1-2 minute. Skinuti poklopac i krofne okrenuti na drugu stranu, ali sada ostaviti otklopljeno. Pečene redati na papirni ubrus.

Po želji puniti pomoću šprice marmeladom, nutellom, itd. Posuti šećerom u prahu.

Sastojke po potrebi možete prepoloviti jer se od ove mjere dobije veća količina krofni.

Foto: @ivaninakuhinja

Nakon što isprobate ovaj recept, mnoštvo drugih, ukusnih recepata možete pronaći na instagram profilu @ivaninakuhinja, Facebook stranici, kao i na njenom blogu.

***

Naslovna fotografija: @ivaninakuhinja
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Ljetni ručak ispod 30min: Feta koja se pretvara u kremu i pasta koja to obožava

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Ljetni ručak ispod 30min: Feta koja se pretvara u kremu i pasta koja to obožava Ljetni ručak ispod 30min: Feta koja se pretvara u kremu i pasta koja to obožava

Zapečena feta, paradajz koji puca pod viljuškom i pasta koja sve povezuje – da, ovo je ta kombinacija.

Ako volite recepte koji izgledaju kao da ste se potrudili više nego što jeste, nastavite čitati. Glavna zvijezda današnjeg tanjira je President Somborska feta iz Lactalisove ponude - kremasta, slana i savršeno se topi u pečenju, stvarajući umak kojem ne treba mnogo više da zablista.

 



Ono što je najbolje? Ova kombinacija se ne pretvara da je nešto što nije. Ne pokušava da bude dijetalna, ali se osjeća lagano. Ne traži luksuzne sastojke. Možete je jesti toplu, ali i hladnu uz rukolu i mrvu limuna. 

Možete je ponijeti na piknik ili servirati na terasi uz čašu vina. Ukratko: ovo je recept koji ćete spremati više puta nego što sada mislite.

 

 

Zapečena pata sa feta sirom i cherry paradajzom


bonjour_ba_lactalis_012
 

Sastojci (za 2 osobe):  
 

  • 150 g paste (penne, fusilli, farfalle...)
  • 1 pakovanje Somborske fete (275g)
  • 250–300 g cherry paradajza
  • 3-4 čehna bijelog luka
  • Maslinovo ulje
  • Sušeni origano ili italijanski začini
  • Svježi bosiljak, menta, rukola (po želji)
     

bonjour_ba_lactalis_01

bonjour_ba_lactalis_02
 

Priprema:    

Zagrijte rernu na 200°C. Pripremite posudu za pečenje: U sredinu manjeg vatrostalnog posuđa stavite fetu u komadu. Oko nje rasporedite cherry paradajz. Dodajte bijeli luk, začine i prelijte sve s 2–3 kašike maslinovog ulja. Pecite 25–30 minuta dok feta ne omekša i cherry paradajz ne ispucaju i puste sok.


bonjour_ba_lactalis_03

bonjour_ba_lactalis_04


U međuvremenu skuhajte pastu po uputstvu na pakovanju.  Izvadite iz rerne, pa izgnječite fetu i paradajze u kremasti umak. Dodajte ocijeđenu pastu i po potrebi malo vode od kuhanja da povežete sos. Promiješajte, ukrasite svježim bosiljkom, rukolom i poslužite odmah.


bonjour_ba_lactalis_06

bonjour_ba_lactalis_08
 

Foto: Lactalis PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!