Bh. food blogerica otkrila nam je recept za mekane i sočne krofne koje uvijek uspijevaju
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETDrugi mjesec u godini je, osim Valentinova, sinonim za pripremu #mljac krofni.
Vjerujemo da ćete se složiti da okus toplih, punjenih, domaćih krofni se ne može mjeriti ni sa čim, stoga smo potražili pomoć food blogerice, Ivane Šteković, koja je za BONJOUR. čitatelje otkrila recept za savršene krofne koje će voljeti sve generacije.
Naima, Ivana, koja se krije iza profila @ivaninakuhinja uživa u simbiozi kuhanja i fotografije, a na svom Instagram profilu uz post o krofnama zaključuje da su upravo one svima omiljena slastica kojoj je nemoguće odoljeti. Ono što posebice volimo kod ove poslastice je činjenica kako ju u potpunosti možete prilagoditi vlastitom ukusu.
Osnova tijesta je tradicionalna, a Ivana se za ovaj recept odlučila na punjene sa domaćim džemom od malina. Vi se, naravno, uvijek možete poigrati sa detaljima i svojim krofnama dodati neki drugi namaz. Uživajte i dobar tek!
SASTOJCI:
- 1 kg glatkog brašna
- 1 kocka svježeg kvasca (40 g)
- 1 puna kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat soli
- 2 kašike ruma
- 1 cijelo jaje
- 2 žumanjka
- 550 ml mlijeka
- korica jednog limuna
- 100 ml ulja
- 1 kesica praška za pecivo
PRIPREMA:
U mlako mlijeko staviti šećer, razmrviti kvasac, promiješati i ostaviti da se kvasac aktivira. U dubljoj posudi prosijati brašno, dodati prašak za pecivo, so, vanilin šećer, narendanu koricu jednog limuna te promiješati. Dodati ulje, rum, žumanjke i jaje pa sipati mlijeko sa nadošlim kvascem i sve miješati mikserom sa nastavcima za tijesto. Zatim još rukama mijesiti tijesto na radnoj površini da postane kompaktno. Tijesto vratiti u posudu. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti oko sat vremena da se diže. Zatim tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i oblikovati loptice od tijesta težine 70 g. Redati ih na pobrašnjenoj površini i između svake loptice napraviti razmak jer će narasti. Formirane loptice prekriti i ostaviti da se diže oko 45 minuta.
U dubljoj šerpi zagrijati veću količinu ulja. Ulje je idealne temperature kad se oko drvenog štapića uronjenog u masnoću formiraju mjehurići.
Svaku krofnu pažljivo uzeti sa radne površine i stavljati u ulje tako da gornja dignuta strana sada bude okrenuta prema dolje. Šerpu odmah zatvoriti poklopcem i pričekati oko 1-2 minute. Skinuti poklopac i krofne okrenuti na drugu stranu, ali sada ostaviti otklopljeno. Pečene redati na papirni ubrus.
Po želji puniti pomoću šprice marmeladom, nutellom, itd. Posuti šećerom u prahu.
Sastojke po potrebi možete prepoloviti jer se od ove mjere dobije veća količina krofni.
Foto: @ivaninakuhinja
Nakon što isprobate ovaj recept, mnoštvo drugih, ukusnih recepata možete pronaći na instagram profilu @ivaninakuhinja, Facebook stranici, kao i na njenom blogu.
***
Naslovna fotografija: @ivaninakuhinja
Tekst: Ilda Lihić-Isović