TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 2.2.2021.
Drugi mjesec u godini je, osim Valentinova, sinonim za pripremu #mljac krofni.
Vjerujemo da ćete se složiti da okus toplih, punjenih, domaćih krofni se ne može mjeriti ni sa čim, stoga smo potražili pomoć food blogerice, Ivane Šteković, koja je za BONJOUR. čitatelje otkrila recept za savršene krofne koje će voljeti sve generacije.
Naima, Ivana, koja se krije iza profila @ivaninakuhinja uživa u simbiozi kuhanja i fotografije, a na svom Instagram profilu uz post o krofnama zaključuje da su upravo one svima omiljena slastica kojoj je nemoguće odoljeti. Ono što posebice volimo kod ove poslastice je činjenica kako ju u potpunosti možete prilagoditi vlastitom ukusu.
Osnova tijesta je tradicionalna, a Ivana se za ovaj recept odlučila na punjene sa domaćim džemom od malina. Vi se, naravno, uvijek možete poigrati sa detaljima i svojim krofnama dodati neki drugi namaz. Uživajte i dobar tek!
SASTOJCI:
PRIPREMA:
U mlako mlijeko staviti šećer, razmrviti kvasac, promiješati i ostaviti da se kvasac aktivira. U dubljoj posudi prosijati brašno, dodati prašak za pecivo, so, vanilin šećer, narendanu koricu jednog limuna te promiješati. Dodati ulje, rum, žumanjke i jaje pa sipati mlijeko sa nadošlim kvascem i sve miješati mikserom sa nastavcima za tijesto. Zatim još rukama mijesiti tijesto na radnoj površini da postane kompaktno. Tijesto vratiti u posudu. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti oko sat vremena da se diže. Zatim tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i oblikovati loptice od tijesta težine 70 g. Redati ih na pobrašnjenoj površini i između svake loptice napraviti razmak jer će narasti. Formirane loptice prekriti i ostaviti da se diže oko 45 minuta.
U dubljoj šerpi zagrijati veću količinu ulja. Ulje je idealne temperature kad se oko drvenog štapića uronjenog u masnoću formiraju mjehurići.
Svaku krofnu pažljivo uzeti sa radne površine i stavljati u ulje tako da gornja dignuta strana sada bude okrenuta prema dolje. Šerpu odmah zatvoriti poklopcem i pričekati oko 1-2 minute. Skinuti poklopac i krofne okrenuti na drugu stranu, ali sada ostaviti otklopljeno. Pečene redati na papirni ubrus.
Po želji puniti pomoću šprice marmeladom, nutellom, itd. Posuti šećerom u prahu.
Sastojke po potrebi možete prepoloviti jer se od ove mjere dobije veća količina krofni.
Foto: @ivaninakuhinja
Nakon što isprobate ovaj recept, mnoštvo drugih, ukusnih recepata možete pronaći na instagram profilu @ivaninakuhinja, Facebook stranici, kao i na njenom blogu.
***
Naslovna fotografija: @ivaninakuhinja
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Bonjour.ba
Koliko toga može stati u tri minute? Dovoljno da se zaboravi na stresan mail, da se napravi kratka pauza za sebe, ili da se pronađe mali trenutak uživanja usred svakodnevne gužve.
Upravo u tim kratkim ritualima krije se posebna snaga, u vremenu koje posvetimo sebi, bez obzira koliko ono kratko trajalo.
Za Eminu Tsiligkros, koju pratimo zbog kreativnog i autentičnog pristupa životu, tri minute su i dovoljno za savršen obrok. Fini-Mini nudle, bilo u praktičnim pakovanjima ili u zdjelicama, dokaz su da i mali trenuci mogu postati užitak.
Emina Tsiligkros sa Eminom Smakom, glavnom urednicom Bonjour.ba portala
Odmah na početku nam je otkrila svoj favorit: Fini-Mini nudle s piletinom, čiji slatko-slani Teriyaki Chicken okus odmah osvaja svaki zalogaj.
U razgovoru s nama priznaje: “Uvijek pojedem dvije vrećice, a možda i više… začine pola-pola da budu ni preljuti ni bez ukusa.”
Dok Emina miješa začine u svoj instant obrok, smijeh i spontanost ulaze u kadar, a priprema? Gotova za samo tri minute.
Klasična instant magija u vrećici
Fini-Mini nudle dolaze u single pakovanju 75 g sadržanom u 5 pack pakovanju od 375 g za više gušta u jednom potezu. Sve što vam treba, nudle i začini, dovoljno ih je preliti sa 300 mL kipuće vode, sačekati tri minute i imate spreman obrok.
Okusi? Tu je Kokošji, blagi i aromatični, Goveđi, savršen za dane kada vam se baš ne da kuhati i Povrtni za one koji vole laganiji obrok.
Rezultat je jednostavan, aromatičan obrok bez nereda i stresa.
Kao što Emina objašnjava, brzinska priprema ne znači kompromis: “Najviše vremena dnevno trošim na rad, crtanje i slikanje, pa kad imam tri minute, nudle su savršene.”
Čašice koje mijenjaju pravila igre
Ako tražite praktičniji oblik užitka, Fini-Mini nudle u čašici nude instant obrok bez dodatnog kuhanja. Samo otvorite poklopac do pola, dodajte začine i prelijte kipućom vodom do oznake. Nakon četiri minute, možete uživati u aromatičnom obroku.
Spicy Beef donosi pikantnu kombinaciju goveđeg mesa i začina, Teriyaki Chicken slatko-slanu harmoniju sočne piletine i umaka, dok Curry očarava aromatičnim bogatstvom začina.
Emina kroz igru komentira: “Ako bi bila nudla, bila bih haotična, sa puno čili – ali zabavna i zanimljiva.” I doista, ove čašice spajaju praktičnost i karakter, baš kao i ona.
Kada instant postane kulinarska avantura
Instant nudle ne moraju ostati samo klasičan snack, one mogu postati baza za kreativne mini kulinarske projekte. Zamislite hrskave salate s prženim nudlama, noodles a la wok s povrćem ili brzinski stir-fry za užurbane dane.
Sve što vam treba su Fini-Mini nudle, malo mašte i tri do četiri minute za pripremu. Kao što Emina napominje, najbitnija stvar je uživanje: “Jedina zavrzlama u glavi bit će s čime jesti kašikom, viljuškom ili štapićima.”
Vaš mini trenutak gušta
Tri minute, mali ritual, a velika doza ukusa i inspiracije. Fini-Mini nudle spajaju brzinu, jednostavnost i kreativnost u jednom obroku koji možete prilagoditi svom raspoloženju i fantaziji.
Ako želite vidjeti kako Emina Tsiligkros kombinuje okuse, miješa začine i uživa u svakom trenutku, ne propustite pogledati cijeli razgovor i kulinarsku avanturu na linku ispod.
U tri minute možete otkriti cijeli svijet malih užitaka i možda se zaljubiti u instant gušt.
Upetljajte se u vrijedne nagrade
Ovaj Fini-Mini trenutak sa Eminom Tsiligkros samo je uvod u ono što nas tek čeka, a do tada ne propustite posebnu Fini-Mini nagradnu igru jer ako pokažete da imate petlju, možete osvojiti super nagrade.
Zato, pridružite se igri jer Fini-Mini trenuci uvijek najbolje izgledaju kad ih dijelimo zajedno.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto i video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!