Blogerica Iva otkrila nam je kako napraviti ove preslatke kolačiće u obliku jaja
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETUkusnim, hrskavim kolačićima se možete uvijek počastiti, a posebice za Uskrs ako ih tematski ukrasite.
Zapazili smo da se Instagram blogeri poprilično vesele dolasku blagdana uz pripreme ukusnih slastica, a moramo priznati da nas je posebno obradovala činjenica da iz godine u godinu na blagdanskom stolu možemo primijetiti neke nove, inovativne slastice koje nagovještavaju blagdane.
Točnije, uz malo kreativnosti u kombinaciji sa sastojcima koje već vjerovatno imate doma, dobit ćete preslatko ukrašenu slasticu kojoj će se svako obradovati, a činjenica da se oblici ovih preslatkih kolačića prave ručno je uistinu dodatan motiv da se što prije zaputite do kuhinje.
Iva nam je otkrila da recept može biti bilo koji za prhke keksiće koje vi volite, ali možete se poslužiti i njenim receptom za koji smo sigurni da će uspjeti.
PRHKI KEKSIĆI U OBLIKU JAJA BY @iwaiva
Sastojci:
- 1 jaje
- 300 g glatkog brašna (može i 200 g brašna, 100 g gustina)
- 100 g omekšalog maslaca ili 80 g masti
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 80 g šećera u prahu
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke, oblikujte u kuglu i stavite u frižider na pola sata da se tijesto stisne.
Na kuhinjsku plohu stavite oštro brašno i na njemu razvaljajte tijesto debljine pola centimetra i nožićem oblikujte nepravilne oblike slične "jajima na oko".Pecite 7-8 minuta na 190° C na papiru za pečenje. Za ukrašavanje pomiješajte 1 bjelanjak sa cca 170 g šećera u prahu, dugo miksajte i pred kraj dodajte 1 žlicu limunovog soka. Dio smjese dodajte u vrećicu za zamrzavanje, odrežite joj špic i obojite keksiće bijelom smjesom po cijeloj površini. Pustite da se osuše pola sata. U drugi, manji dio, dodajte malo jestive žute boje i pomoću vrećice ponovite postupak i napravite žutanjak. Osušite preko noći.
Nakon što isprobate ovaj #mljac recept, ideje za nove slastice pronađite i klikom na njezin Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: @iwaiva
Tekst: Ilda Lihić-Isović