Zbog popularnog deserta ova slastičarnica u Istanbulu je must visit lokacija - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Zbog popularnog deserta ova slastičarnica u Istanbulu je must visit lokacija

Tekst:

Ana Rotim

GOURMET
19.1.2023.

Baylan Istanbul je foodie lokacija s dugom tradicijom koja nerijetko ukrade pažnju zanimljivom ponudom jedinstvenih jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Gourmet lokacija koja je otvorila vrata 1923. godine i dan danas je na radaru turista zbog kultne slastice Kup Griye čiji recept potpisuje Harry Lenas, najstariji sin osnivača slastičarnice Baylan. Riječ je o kombinaciji sladoleda od vanilije i karamele s posebnim nadjevom od meda, badema, karamele i krokanta, a za dodatnu dozu osvježenja servira se uz nešto obilniju količinu šlaga.

 


Složili bismo se da zvuči kao prava #mljac slastica, ali i energetska bomba koja s razlogom u gourmet svijetu nosi epitet jedne od najpoznatijih slastica ovog mjesta. Kup Griye odnosno u prijevodu „spaljeni pehar“ tradicionalno se servira u čaši, a slastica je ime dobila zbog karameliziranog šećera koji je zvijezda ovog deserta.  

Kup Griye idealan je za tople ljetne dane kada želite zasladiti nepce slatkastim i kremastim okusima. Stoga sljedeći put kada zalutate ulicama Istanbula ne zaboravite posjetiti ovo mjesto.

 

* * *
Naslovna fotografija: @paylastikcaguzel_ 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno