TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 19.1.2023.
Baylan Istanbul je foodie lokacija s dugom tradicijom koja nerijetko ukrade pažnju zanimljivom ponudom jedinstvenih jela.
Gourmet lokacija koja je otvorila vrata 1923. godine i dan danas je na radaru turista zbog kultne slastice Kup Griye čiji recept potpisuje Harry Lenas, najstariji sin osnivača slastičarnice Baylan. Riječ je o kombinaciji sladoleda od vanilije i karamele s posebnim nadjevom od meda, badema, karamele i krokanta, a za dodatnu dozu osvježenja servira se uz nešto obilniju količinu šlaga.
Složili bismo se da zvuči kao prava #mljac slastica, ali i energetska bomba koja s razlogom u gourmet svijetu nosi epitet jedne od najpoznatijih slastica ovog mjesta. Kup Griye odnosno u prijevodu „spaljeni pehar“ tradicionalno se servira u čaši, a slastica je ime dobila zbog karameliziranog šećera koji je zvijezda ovog deserta.
Kup Griye idealan je za tople ljetne dane kada želite zasladiti nepce slatkastim i kremastim okusima. Stoga sljedeći put kada zalutate ulicama Istanbula ne zaboravite posjetiti ovo mjesto.
* * *
Naslovna fotografija: @paylastikcaguzel_
TEKST: Adelisa Mašić
Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.
Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.
Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.
Kako napraviti mini snack board?
Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.
Možeš uključiti:
• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade
Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.
Zašto snack night?
Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.
Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.
Za kraj
Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.
I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.
Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!
Foto: @foodfotoaestetic
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!