6 navika koje trebate prestati ponavljati kako biste spriječili pucanje i ispadanje kose - Bonjour.ba - bh.lifestyle mag...

6 navika koje trebate prestati ponavljati kako biste spriječili pucanje i ispadanje kose

Tekst:

KOSA
10.5.2021.

Ako ste primijetili da vam ispada kosa ili da ju gubite samo na određenim mjestima, razlog možete potražiti i u svojim svakodnevnim navikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponekad kosi štetimo neadekvatnom prehranom, ali i vanjskim utjecajima koje itekako možemo kontrolirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci ističu da prosječna osoba dnevno gubi između 50 i 100 vlasi.
Ako prilikom vezanja, pranja ili češljanja primijetite učestalo pucanje i ispadanje kose, obratite pažnju na ovih 5 loših navika koje možda često ponavljate, a ovisno o stanju kose, kontaktirajte i stručnjake. 

KOSU PERETE PREVRUĆOM VODOM

Jasno je da vruća voda dehidrira vlasi što dovodi do suhe i lomljive kose sklone ispadanju. Imajte na umu da je uvijek korisnije kosu ispirati što hladnijom vodom.

PRETJERANO STILIZIRATE KOSU ELEKTRIČNIM APARATIMA 

Kosa i njen obrambeni sloj građeni su od proteina koje visoka temperatura uništava. Pretjeranim korištenjem pegle, figara ili sušila za kosu dobivate lomljivu i krhku kosu koja izgleda beživotno, no ako baš ne možete bez električnih pomagala, obvezno prije stiliziranja kosu posprejajte zaštitnim sprejem.

Foto: unsplash.com

NEZDRAVA PREHRANA

Za zdrav i lijep izgled kose prvenstveno je zaslužna bogata ishrana i sve što kosi dajemo iznutra, stoga je važno pripaziti na zdrave namirnice bogate bjelančevinama i vitaminima.

Foto: unsplash.com

PREČVRSTO VEŽETE KOSU

Ako su pundže, visoki rep i zategnuta kosa među vašim omiljenim frizurama, bilo bi dobro da se neko vrijeme “odmorite” od istih. Na mjestu gdje vežete gumicu dolazi do pucanja vlasi ali i ispadanja kose na rubu gdje se spajaju čelo i vlasište. Upravo ova navika može dovesti do alopecije, odnosno ćelavljenja, što trajno slabi folikulu i kosa na tom mjestu više uopće ne raste. Pokušajte kosu češće nositi raspuštenu ili vezati nisko gumicama od tkanine, ali i nemojte ju uvijek vezati na istom mjestu.

Foto: unsplash.com

KOSU IZLAŽETE PREJAKOM SUNCU

Kosa koja se prečesto izlaže velikoj količini UV zraka može izgubiti elastičnost i čvrstoću što dovodi do lomljenja i ispadanja, stoga ovog ljeta investirajte u slamnati šešir širokog oboda te koristite regeneratore koji sadrže UV zaštitu.

Foto: unsplash.com

PREČESTO KORISTITE ŠAMPON ZA SUHO PRANJE 

Ubrzan dnevni tempo, previše obveza, stresa i umora često nas navode da umjesto pranja kose posegnemo za šamponima za suho pranje. Tim postupkom ćemo uštedjeti vrijeme, ali ne i svoju kosu. Upravo se njihove čestice, uslijed prekomjerenog korištenja, mogu nakupljati na vlasištu, dovode do pojave peruti, zatvaranja folikule što onemogućuje rast kose..

***

Naslovna fotografija: @bel_pipsqueekinsaigon
Tekst: Ana Bošnjak  

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno