Maštate li o putovanju u Veneciju? Uradite to što prije jer stižu nova pravila. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Maštate li o putovanju u Veneciju? Uradite to što prije jer stižu nova pravila.

Tekst:

Nevena Divčić

PUTOVANJA
14.4.2024.

Nakon što je UNESCO prošle godine najavio mogućnost dodavanja Venecije na listu svjetske baštine koja je u opasnosti, Venecija je objavila niz novih turističkih pravila za 2024. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Neka od pravila uključuju ograničenje broja osoba u grupama turista i probnu naplatu od 5 eura za ulazak u grad za dnevne posjetitelje. Od 1. juna, Gradsko vijeće Venecije će ograničiti pješačke ture na maksimalno 25 osoba po grupi, usklađujući ih tako s maksimalnom veličinom turističkih grupa u muzejima Venecije. 

 Venecija je jedna od destinacija koja se najviše ističe zbog prekomjernog turizma i njenih poteškoća s ogromnim brojem posjetitelja. No, putnici nastavljaju dolaziti u velikom broju koji premašuje kapacitet njene osjetljive infrastrukture, nerijetko se zadržavajući samo jedan dan. 


Foto: @alannapanday

 

Sve što trebate znati o novim turističkim pravilima Venecije za 2024. godinu

Venecija planira uvesti ulaznu taksu od 5 eura za dnevne posjetitelje od 25. aprila 2024. godine. Ulaznu taksu morat će platiti svi stariji od 14 godina.


Kada ovo stupa na snagu?

Dnevni posjetitelji će morati platiti ulaznicu tokom dana u 2024. godini. Od 25. aprila do 5. maja, svaki vikend u maju i junu, kao i prvih dva vikenda u julu. Ulaznica za dnevne posjetitelje će se primjenjivati samo od 8:30 do 16:00, a oni koji dolaze kasnije na večeru ili koncert neće je morati platiti. Oni koji noće u smještaju u Veneciji neće morati platiti, ali će i dalje morati se registrovati putem novog sistema.

 Svi posjetitelji, uključujući dnevne posjetitelje, morat će unaprijed rezervisati svoj posjet putem online platforme za rezervacije.To uključuje i one koji su oslobođeni plaćanja takse za dnevne posjetitelje. Tačnije, osobe koji borave u smještaju u gradu, osobe sa invaliditetom, osobe koje posjećuju Veneciju iz zdravstvenih razloga te studente koji borave u gradu.

 Prilikom rezervacije, posjetitelji će dobiti QR kod koji će moći skenirati na električnim kapijama smještenim na glavnim prilazima Veneciji, uključujući glavnu željezničku stanicu, kako bi dobili pristup gradu. Zvaničnici kažu da će također nasumično provjeravati QR kodove ljudi.


Foto: @ejlewis

* * *
Naslovna fotografija: @alisontoby

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno