TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 1.12.2020.

Zapazili smo da se BONJOUR.ba fanovi poprilično vesele dolasku blagdana uz pripreme ukusnih slastica.

Ono što nas posebice raduje jeste činjenica da iz godine u godinu na blagdanskom stolu možemo primijetiti neke nove, inovativne slastice koje nagoviještavaju blagdane i snježnu sezonu.

Tako smo na Instagram profilu @mojratoric uz #DoYouBONJOUR otkrili savršenu, jestivu dekoraciju u obliku šišarika koja je jednostavno preslatka. Također, recept koji vam donosimo u nastavku naše simpatije je ukrao i zbog činjenice da ga je lagano napraviti uz nekoliko jednostavnih sastojaka koji se kriju u gotovo svakoj ostavi.

Sastojci za 6 komada:

  • 200 g čokoladnog biskvita (napraviti čokoladni biskvit po želji, iskoristiti ostatke od pripreme torte ili kupiti gotovi biskvit)
  • 2 pune kašike lješnjak namaza
  • čokoladne pahuljice

Priprema:

Biskvit i namaz sjediniti onako kao kad pravite smjesu za #cakepops, dobivenu smjesu formirati u oblik šišarke. Važno je da su stabilne kako bi se u njih mogle zabosti pahuljice. Pahuljice redati od vrha ka dnu. Posuti ih šećerom u prahu. Uživajte!

Foto: @mojratoric

Nakon što isprobate ovaj recept, ideje za nove slastice pronađite i klikom na njezin Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: @mojratoric
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin!

TEKST: Ada Ćeremida

Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin! Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin!

Začinsko bilje je nova zamjena za cvijeće – jednako lijepo, a dvostruko korisno.

Urbanim balkonima udahnuta je nova doza šarma sve više ljudi zamjenjuje tradicionalno cvijeće mirisnim začinskim biljem koje ne samo da izgleda prelijepo, već i oplemenjuje svakodnevna jela.

Sadnja začina postaje kreativan način da se balkon pretvori u estetski privlačan, ali i funkcionalan kutak. Uz nekoliko tegli i malo sunca, vaš vanjski prostor može postati najdraže mjesto u domu.

 



Birajte začine koji vole vašu klimu
Ne vole sve biljke isto sunce i istu vlagu zato se odlučite za one koje će zaista uspijevati na vašem balkonu. Mediteranske biljke poput ružmarina, timijana i origana obožavaju puno sunca i suvlju zemlju, dok peršun, menta i vlasac više vole sjenovita mjesta i vlažniji supstrat.

 

 



Tegle neka budu i praktične i dekorativne
Umjesto plastike, birajte glinene, keramičke ili metalne saksije koje će izgledati efektno i ujedno pružiti biljkama potrebnu prozračnost.

 



Počnite skromno i sadite pametno  

Ne morate odmah zasaditi mini farmu odaberite 3 do 5 biljaka koje zaista koristite u kuhinji. Menta i bosiljak možda zvuče kao savršen duo, ali menta je invazivna i najbolje uspijeva kada ima vlastitu teglu. Grupirajte začine sličnih potreba kako biste olakšali njegu.

 



Redovno berite: zbog zdravlja biljke i ukusa  

Povremeno odrezati listić bosiljka ili grančicu ružmarina ne služi samo kuhanju redovna berba podstiče rast i grmolik izgled biljke. Ako ih pustite da rastu bez orezivanja, začini brzo počinju cvjetati i gube svoj intenzivan okus.

 



Iskoristite vertikalu: mali balkon, veliki efekat  

Ako imate malo prostora, igrajte na visinu. Zidni nosači za saksije, viseće tegle ili jednostavna ljestva-polica omogućit će vam da kreirate slojevit, vizualno atraktivan kutak. Osim funkcionalnosti, ovakav raspored daje posebnu estetsku dinamiku, idealno za vaš balkon, ali i za društvene mreže.
 

 

Foto: @ellosofficial


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!