Posvađali ste se? Ovih 6 savjeta mogu olakšati i ubrzati pomirenje - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Posvađali ste se? Ovih 6 savjeta mogu olakšati i ubrzati pomirenje

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

LJUBAV & BRAK
15.4.2023.

U svakoj vezi se događaju neke nesuglasice ili svađe koje mogu povrijediti obje strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To, naravno, nije prevelik problem ukoliko se radi na tome. Sa druge strane ukoliko se razlozi nesuglasica potisnu emocionalna intimnost može oslabiti, a ljutnja može rasti.

 

Foto: unsplash.com

 

Upravo zbog toga naglašavamo važnost određenih koraka nakon nesuglasica koji mogu vratiti osjećaj povezanosti i čak ojačati vaš odnos.

 

Pokušajte ne zauzimati stav: „Želim da on/ona napravi prvi korak i izvini se“

 

Bilo zbog ega ili tvrdoglavosti mnogi zauzmu upravo ovaj stav. Pa ako oboje čekaju da druga osoba krene prva, to bi moglo potrajati.

 

Foto: unsplash.com

 

Pokušajte to posmatrati ovako: ako čekate da vaš partner napravi prvi korak, oboje gubite. Nije važno ko je započeo nesuglasicu, bitno je da se ona završi.

 

Dajte prostora jedno drugom

 

Možda će vam trebati malo vremena da razmislite, oporavite se ili odljutite. Možda ćete morati da ne budete u blizini svog partnera dok većina vaših negativnih osjećanja ne prođe i to je u redu.

 

Foto: unsplash.com

 

Ako vaš partner kaže da mu je potrebno malo vremena nasamo, poštujte to. Ne shvatajte to lično.

 

Objasnite partneru kako se osjećate

 

Ako niste sigurni kako da počnete razgovor pokušajte sa „izvini“. Nakon što ste imali trenutak da se smirite, obratite se svom partneru i dajte mu do znanja da ste spremni da krenete naprijed.

 

Foto: unsplash.com

 

Prvi korak u razgovoru neka bude u cilju objašnjenja o tome kako se svako od vas osjećao tokom svađe. Samo nabrajanjem nekih osjećaja i ne ulazeći u detalje, to pomaže da oboje počnete razumjeti koje su emocije bile prisutne u nesuglasici.

 

Izbjegavajte izjave sa "ti uvijek". Tačnije, fokusirajte se na rečenice sa "ja", ne "ti"

 

Jedna od stvari u nesuglasicama parova je često veliki problem što partneri ne slušaju jedni druge. Dok jedna osoba govori druga samo čeka da dođe na red da progovori i tako se formiraju dva monologa, umjesto dijaloga.

 

Foto: unsplash.com

 

Na ovaj način vaš partner se ne osjeća kao da ga krivite ili pretpostavljate šta mu se dogodilo. Kada objašnjavate stvari iz svoje perspektive, manje je vjerovatno da će se vaš partner braniti, a verovatnije će slušati.

 

Odustanite od potrebe da budete u pravu

 

Prihvatite odgovornost za to kako ste učinili da se vaš partner osjeća. Za dobrobit veze, odustanite od potrebe da iznesete svoju poentu po svaku cijenu. Često, kada smo usred svađe, toliko se trudimo da prenesemo svoju poentu da u suštini zaboravimo na stranu druge osobe.


 

Foto: unsplash.com


 

Kada ste oboje smireniji, vrijeme je da saslušate šta vaš partner ima da kaže.

 

Izvinite se i ponovo ostvarite odnos u kojem ste oboje uživali. Napravite plan za budućnost.

 

Iskreno izvinjenje može uvelike pomoći u popravljanju vaše veze. Na kraju, navedite korake koje planirate da preduzmete kako biste smanjili vjerovatnoću da će se to nastaviti dešavati u budućnosti. Razmislite šta ste naučili o sebi i svom partneru.

 

Foto: unsplash.comAko vam argumenti počnu izmicati kontroli ili niste u mogućnosti da efikasno popravite svoju vezu nakon nesuglasica, razmislite o savjetovanju za parove. Fokusirajući se na popravljanje vaše veze nakon svađe, možete održati vezu zdravom i snažnom.
 


***
Naslovna fotografija: @aloprofile

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno