TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 26.9.2023.
S jedne strane rafting i vožnja kanuom za čisti adrenalin, s druge planinarenje i luksuzan smještaj okružen tišinom prirode. Nama se ovo čini kao savršen spoj!
Ovu oazu adrenalina i duševnog mira, pronašli smo na adresi Glavatičevo bb u blizini Konjica, a sigurni smo da će i vas posebno osvojiti spoj divlje prirode i moderno uređenog resorta. Ovdje se kameni zidovi malih kućica sljubljuju s prirodom unatoč modernom dizajnu i uređenju interijera prema svjetskim trendovima.
Sigurni smo da će ova lokacija poslužiti kao idealan bijeg od stvarnosti, onda kada vam zatreba nešto drugačiji odmor. Ovaj resort vam pruža razne adrenalinske avanture, a na kraju dana, nakon veslanja i pješačenja, možete se ugodno smjestiti na terasu ispred kućice i uz čašu dobrog vina nazdraviti životu i okruženju koje vam pruža majka priroda.
Predlažemo da rezervirate svoj termin dok nam jesenski dani još uvijek poklanjanju dovoljno topline i želju za sportskim aktivnostima koje uključuju vodu, a kada počnu kiše i temperature padnu ispod 15 stupnjeva, gdje se možete radije zamisliti u društvu knjige ili voljene osobe, nego na lokaciji u srcu prirode poput ove?
Pogledajte još fotografija Outdoor Bosnia - Adventure Resorta
* * *
Naslovna fotografija: @outdoor_bosnia
TEKST: Ada Ćeremida
Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.
Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella.
Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.
Sastojci:
Krema od limuna:
100 ml soka od limuna
150 g šećera
3 jaja
50 ml vode
1 kašičica gustina
50 g maslaca (opcionalno)
Krema i slojevi:
250 g mascarponea
300 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
300 ml toplog mlijeka
2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)
Korica limuna i svježa menta za dekoraciju
Priprema:
Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne.
Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom.
Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu.
Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
Foto: @julia_kunchevskaya
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!