Pogledajte prvi trailer dokumentarca o Anthonyju Bouradainu koji otkriva najveće i najteže trenutke poznatog chefa - Bon...

Pogledajte prvi trailer dokumentarca o Anthonyju Bouradainu koji otkriva najveće i najteže trenutke poznatog chefa

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

FILMOVI & SERIJE
14.6.2021.

"Roadrunner: Film o Anthonyju Bourdainu", premijerno je prikazan na festivalu Tribeca u New Yorku, i otkriva najveće i najteže trenutke poznatog kuhara, TV voditelja i svjetskog putnika koji je tragično oduzeo sebi život prije tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tony je bio jedan od dobrih momaka", rekao je Morgan Neville, režiser "Roadrunner", za Daily News.

Neville, koji je osvojio Oskara za "20 Feet from Stardom", dokumentarni film o backup pjevačima iz 2013. godine, kaže da ga je Bourdainov "punk rock stav o svemu" privukao da istraži njegov put.

"Imao je najbolji ukus za filmove, knjige i muziku", rekao je Neville. Pa dok je režiser prolazio kroz snimke koje će iskoristiti za kreiranje filma, zapisivao je svaki put kad je Bourdain spomenuo neku pjesmu i tako je napravio 19-satnu listu za reprodukciju, kako on kaže Tonyjeve muzike.

Također je odradio intervjue sa mnogima koji su bili dio njegovih poznatih kulinarskih emisija, sa Bourdainovim prijateljima, bratom i drugom suprugom. U dokumentarcu "Roadrunnera" vidjet ćete sve sretne trenutke, od Bourdaina koji se igra u bazenu sa svojom kćerkom, do njegovog uspona do slave i inspirativnih svjetskih putovanja. Ali film tematizira i njegove borbe, od ovisnosti o drogama do njegove stalne borbe da bude sretan i ispunjen pored pritiska slave. Kao mladić borio se s ovisnošću o drogama, ali je kasnije pronašao utjehu u terapiji i jiu jitsi. U dokumentarcu se vidi čovjek čije su se romantične ideje sukobile sa realnošću koja nije oslikavala njegovu viziju.

Iako su rani dijelovi dvosatnog filma energični i zabavni djelići kroz Bourdainov uspon, kraj je pomalo u tamnijem osvrtu gdje dok prijatelji i kolege razmišljaju o mjesecima koji su prethodili njegovoj smrti. "Volio bih živjeti kao normalna osoba, ali više ni sam ne znam što je to", kaže Bourdain u jednom trenutku filma.

Transcendirao je hranu kako bi pronašao vezu sa mjestima koja je pokrivao, a istovremeno ga je duboko voljela i kinematografija koja ga je podstaknula da hvata i kreira priče, ljude i gradske pejzaže na vizuelno uvjerljive i drugačije načine. Zadivljujući portret Bourdaina kao nezaustavljivog putnika i avanturiste, uistinu je dokumentarac koji vrijedi pogledati i koji će pokazati drugu stranu medalje i života poznatog kuhara. U nastavku pogledajte trailer.

***

Naslovna fotografija: @friendsofanthonybourdain
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno