Poruke koje možete poslati umjesto ghostinga ako ne želite da se vaš dejt ponovi - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Poruke koje možete poslati umjesto ghostinga ako ne želite da se vaš dejt ponovi

Tekst:

Nevena Divčić

LJUBAV & BRAK
13.11.2023.

Ok, najbolje je da ovo odradimo brzo kao kada skidamo flaster.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nažalost prvi dejt, a ponekad ni više pokušaja boljeg upoznavanja, ne rezultiraju ostvarivanjem konekcije kojom smo zadovoljni i koju želimo održati u svom životu na istom nivou.

Nakon što je u dejtingu kontrolu preuzeo online svijet, isto je postalo izazovnije nego ikad prije. Inspirisani modernim vezama kreirali smo pojmove kojim lakše objasnimo prijateljima šta se dešava s osobom koju smo spomenuli prije nekoliko dana. Jedan od tih pojmova je ghosting, koji nas je inspirisao da pronađemo rješenja za izazove dejtinga.

 Ghosting Wikipedia definiše kao "praksu iznenadnog prekida svake komunikacije i izbjegavanje kontakta s drugom osobom bez ikakvog očiglednom upozorenja ili objašnjenja i ignorisanja bilo kakvih naknadnih pokušaja komunikacije." Doslovno je izvedenica iz engleskog jezika od riječi ghost (duh) i teško da postoji neko od nas ko nije bio ghosted ili ko isti nije priredio drugima.


Šta napisati tako da izbjegnemo neprijatnosti?

Ovisno o tome da li se radi o prvom dejtu ili više njih, poruke prilagodite vašoj dosadašnjoj komunikaciji i odnosu u kakvom ste bili do ovog momenta. Nemojte zaboraviti biti ljubazni, kulturni i obazrivi. Imajući to na umu, ako ste duže komunicirali u poruci možete naglasiti i neku lijepu osobinu ili momente koje smatrate da ta osoba treba nastaviti gajiti.

 Primjeri poruka 

"Hej (popunite imenom i uobičajenim pozdravom). Želim ti se zahvaliti na (večeri) sinoć/jučer. Iskreno, nisam osjećao/la da smo kliknuli kao što sam očekivao/la, ali cijenim vrijeme koje smo proveli zajedno."

Nakon nekoliko dejtova mogli biste poslati poruku po uzoru na ovu:

"Htio/htjela sam ti reći da sam uživao/la provodeći vrijeme s tobom. Drago mi je što smo se vidjeli i proveli vrijeme zajedno. No, moram biti iskren/a s tobom i reći da trenutno ne osjećam dublje povezivanje i ne vidim nastavak naše veze. Zaslužuješ nekoga ko će cijeniti sve što donosiš u odnosu, a ja ne želim da se osjećaš kao da kradem tvoje vrijeme. Hvala ti na svim lijepim trenucima koje smo proveli zajedno i želim ti sve najbolje u budućim ljubavnim i životnim avanturama."

Ako shvatite da ne želite iste stvari i jednostavno niste kompatibilni možete pojednostaviti poruku:

"Nakon nekoliko dejtova, shvatio/la sam da imamo različite želje i očekivanja u vezi, osjećam da trenutno nismo usklađeni na način koji mi odgovara. Želim ti sve najbolje u potrazi za nekim ko će ti bolje odgovarati."

Ako shvatite da niste spremni za vezu ili ne želite jednak nivo ozbiljnosti veze pokušajte to iskomunicirati ovako:

"Razmišljao/la sam o našoj situaciji i shvatio/la sam da trenutno nisam spreman/a za ozbiljnu vezu. Iskreno, mislim da bi bilo fer da ti to kažem na vrijeme. Hvala ti na razumijevanju!"

* * *
Naslovna fotografija: @where_is_sonya_

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno