TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 10.11.2021.
Mjesto za koje fanovi kažu da je dnevna doza najboljeg toza u Banja Luci je Picola caffetteria.
Kako i sam naziv otkriva radi se o malom kafiću koji je nezaobilazno mjesto svih ljubitelja dobre kafe i simpatičnih interijera.
Bašta ispred samog kafića idealna je za duga, ljetna ispijanja kafe, a atraktivan interijer uređen u industrijskom, vintage stilu osigurava ušuškan prostor koji rado posjećuju ovo mjesto i tokom hladnijih mjeseci.
Ako ipak želite prvu jutarnju kafu provesti ovdje društvo će vam praviti i mačak Draško po čemu je ovaj kafić i poznat.
Drveni stolovi, mnoštvo šarenih jastuka i naslonjača razmješteni po cijelom lokalu daju prostoru poseban šarm i atmosferu.
Pored svojih signature kafa, u ponudi imaju i super ponudu cijeđenih sokova i limunade sa kojima će svako druženje postati upravo – savršeno.
Piccola caffetteria možete posjetiti svaki dan od 7 do 22h u ulici Pave Radana 2, Banja Luka.
***
Naslovna fotografija: @piccolacaffetteria.bl
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Zapečena feta, paradajz koji puca pod viljuškom i pasta koja sve povezuje – da, ovo je ta kombinacija.
Ako volite recepte koji izgledaju kao da ste se potrudili više nego što jeste, nastavite čitati. Glavna zvijezda današnjeg tanjira je President Somborska feta iz Lactalisove ponude - kremasta, slana i savršeno se topi u pečenju, stvarajući umak kojem ne treba mnogo više da zablista.
Ono što je najbolje? Ova kombinacija se ne pretvara da je nešto što nije. Ne pokušava da bude dijetalna, ali se osjeća lagano. Ne traži luksuzne sastojke. Možete je jesti toplu, ali i hladnu uz rukolu i mrvu limuna.
Možete je ponijeti na piknik ili servirati na terasi uz čašu vina. Ukratko: ovo je recept koji ćete spremati više puta nego što sada mislite.
Zapečena pata sa feta sirom i cherry paradajzom
Sastojci (za 2 osobe):
Priprema:
Zagrijte rernu na 200°C. Pripremite posudu za pečenje: U sredinu manjeg vatrostalnog posuđa stavite fetu u komadu. Oko nje rasporedite cherry paradajz. Dodajte bijeli luk, začine i prelijte sve s 2–3 kašike maslinovog ulja. Pecite 25–30 minuta dok feta ne omekša i cherry paradajz ne ispucaju i puste sok.
U međuvremenu skuhajte pastu po uputstvu na pakovanju. Izvadite iz rerne, pa izgnječite fetu i paradajze u kremasti umak. Dodajte ocijeđenu pastu i po potrebi malo vode od kuhanja da povežete sos. Promiješajte, ukrasite svježim bosiljkom, rukolom i poslužite odmah.
Foto: Lactalis PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!