Kako da pravilno njegujete kožu u hladnijem periodu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kako da pravilno njegujete kožu u hladnijem periodu

Tekst:

Nevena Divčić

ZDRAVLJE I NJEGA
15.11.2023.

Napolju je sve hladnije, a u zatvorenom sve češće pojačavamo grijanje i biramo tople prostorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ove promjene osjetimo i vidimo i na svojoj koži. Vanjski sloj, lipidna barijera, koja se sastoji od masnih spojeva, pomaže spriječiti ulazak bakterija i toksina u tijelo. Osim što sprječava gubitak vode, lipidna barijera također pomaže u održavanju mekoće i glatkoće kože.

Oštećenje lipidne barijere može dovesti do problema poput suhe kože, crvenila, svraba i povećane osjetljivosti na iritantne tvari. Pomenute niske temperature i česti prelazi između toplote i hladnoće - negativno se odražavaju na lipidnu barijeru naše kože. Kako je možemo zaštiti i njegovati u ovom periodu? 


Foto: Pexels.com

Temperatura vode

Nekoliko stručnjaka tvrdi da vrela voda, bilo da riječ o njezi lica ili tuširanju, može oštetiti barijeru kože. Preporuka je prelazak na kraće, hladnije tuševe, ali i korištenje sredstva za čišćenje i njegu bez mirisa. Kožu tijela i lica hidratizirajte dok je još vlažna, kako biste pospješili zadržavanje vlage.


Pravilna njega kože

Prilikom odabira hidratantnih krema za lice i tijelo izbjegavajte mirise, parabena i metilizotiazolinon, koji mogu dodatno iritirati suhu kožu. Koliko god da je to izazovno trudite se odoljeti trendovima i birajte proizvode u skladu sa svojim potrebama i tipom kože.

Ključ je u korištenju proizvoda redovno, to jeste, u redovnoj njezi kože i stvaranju rutine koja vam odgovara. Već smo nekoliko puta naglasili koliko je važno da njegujemo kožu u skladu s promjenama u okruženju, a to se naročito odnosi na sve hladnije dane koji su pred nama.


Foto: Pexels.com

Hidratacija

Usko je vezana za pravilnu njegu kože, ali koliko god dobro odabrali proizvode za njegu i kreirali idealnu jutarnju i večernju rutinu njege kože, nephodno je da proces hidratacije krene iznutra.

Osim unosa dovoljno vode u organizam, važno je da pazimo i na ishranu. Voće i povrće, na primjer, sadrže visok postotak vode, što također doprinosi hidrataciji tijela.

* * * 
Naslovna fotografija: @nina.gornicka

 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno