Želite udomiti psa? Ovo su pitanja koja biste trebali odgovoriti prije velike odluke. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

Želite udomiti psa? Ovo su pitanja koja biste trebali odgovoriti prije velike odluke.

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

LJUBIMCI
23.3.2023.

Da li da nabavim psa? - ovo je odlično pitanje koje povlači sa sobom i neka druga pitanja koja u konačnici daju rezultat i odluku da li je nabavljanje psa dobar izbor za vas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega  morate znati da udomljavanje psa djeluje na vaš životni stil. Morat ćete uzeti u obzir svoje finansije, smještaj, slobodno vrijeme, raspored spavanja i još mnogo toga. Jednostavna lista prednosti i nedostataka u ovom slučaju možda i nije najbolji vodič. Ako odlučite da udomite psa prethodno iskustvo može biti više nego vrijedno, a mi vam savjetujemo da prvo postavite sebi sljedeća pitanja.

 


 

Prednosti udomljavanja psa
 

Počnimo sa dobrim razlozima da nabavite psa. Da, to su slatka krznena stvorenja stvorena da se maze, ali dobar razlog sigurno je i činjenica koju su dokazali naučnici, a to je da psi pomažu da živite duže. Psima su potrebne šetnje i izleti u park kako bi potrošili energiju, a vi ste ti koji slijede njihov tempo.

Osim toga, nauka pokazuje da psi ljude čine sretnijima, a i također održavaju društveni život aktivnijim.

Iako ovo sve zvuči idealno, postoje i neke prepreke u nabavljanju psa.

 

Kako će se pas uklopiti u vaš životni stil?
 

Vaš životni stil će se sigurno promijeniti sa psom. Kao što je gore navedeno, više vremena ćete provoditi na otvorenom u šetnjama i parkovima, održavajući svog psa aktivnim. Razmislite kako trenutno provodite slobodno vrijeme nakon posla ili subotom ujutro. Možda i nije najbolja ideja nabavka psa ako ne možete da zamislite kako biste našli vrijeme i posvećenost.

 Zatim razmislite o svom radnom rasporedu. Naime, psi mogu biti odličan izbor za ljude koji rade od kuće, imaju fleksibilan raspored rada ili su u penziji.

Pasmine pasa kojima je potrebno manje aktivnosti na otvorenom mogu biti prikladnije za život u gradu ili za ljude koji nemaju toliko vremena za duge šetnje. 
  

Da li mogu prilagoditi prostor za psa i imam li ja vremena da se posvetim dresiranju?
 

Smislite gdje će vaš pas spavati prije nego što ga dovedete kući. Pitajte ukućane šta misle o psima na namještaju (posebno na krevetu).

Koliko vremena ćete moći da posvetite treningu svaki dan? Psi se obično ne mogu fokusirati na duže treninge pa su kratke, fokusirane sesije tokom dana najbolje. Koliko ste spremni platiti za rad sa profesionalnim trenerom ako je potrebno?

 Obuka i socijalizacija su vjerovatno najodgovorniji zadaci, ali i najizazovnije stvari koje ćete raditi kao vlasnik psa.


 

Koliko košta pas?
 

Psi nisu jeftini—pogotovo ako odlučite da kupite čistokrvnu rasu. U tom slučaju svakako savjetujemo da posjetite i neka skloništa za pse i pomognete novom krznenom prijatelju. Međutim, i kada besplatno udomite psa prva godina posjedovanja kućnih ljubimaca obično je najskuplja zbog pregleda kod veterinara i vakcinacija.

 


 

Također, cijene variraju u zavisnosti od toga da li je vašem psu potrebna sterilizacije/kastracije, posebna vrsta ishrane jer možda ćete morati eksperimentirati s različitim dijetama kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašem štenetu. Teško je planirati bilo koji od ovih izazova, tako da je ušteđevina prije udomljavanja dobra ideja.

 

Odabir hrane za psa i da li odabrati štene ili odraslog psa?
 

Ono čime hranite psa direktno djeluje na dužinu njegovog života i kvalitet njegovog života. Naravno, morate pronaći hranu koja odgovara vašem životnom stilu, rutini i budžetu i koju će oni sigurno jesti, ali ulaganje u zdravu ishranu će se u velikoj mjeri isplatiti.

 

 

Štenci imaju tendenciju da zahtijevaju više posla od odraslih pasa, uključujući vrijeme treninga, strožiji raspored hranjenja te češće vježbanje. Vaš je posao da ih naučite prvim koracima u svijetu i da, prvih nekoliko mjeseci je uistinu izazovno. Socijalizacija, kućni trening i osnovne komande trebale bi se naučiti u ovom vremenskom periodu. Štenci možda nisu najbolji izbor za nekoga ko je zauzet i ne može posvetiti dovoljno vremena.

 

 

 

Ako ste zadovoljni odgovorima na sva pitanja na ovoj listi onda je vrijeme da potražite svog krznenog prijatelja, a ako i niste baš sigurni naš savjet je da od prijatelja, poznanika provedite vrijeme sa njihovim psom ili preuzmete brigu o njemu kada su oni na odmoru kako biste stekli osjećaj života sa psom što će vam dati super info da li ste spremni na sljedeći korak.***
Naslovna fotografija: @shepelevich

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno