Znamo 7 fantastičnih lokacija za nezaboravne fotografije kada putujete u Srbiju - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Znamo 7 fantastičnih lokacija za nezaboravne fotografije kada putujete u Srbiju

Tekst:

Bonjour.ba/PR

PUTOVANJA
29.5.2024.

Fotografiranje spada među najvažnije aktivnosti na svakom putovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni putnici biraju destinaciju na koju će putovati upravo zbog fotogeničnosti prostora i potencijala za dobru fotografiju.

Bez obzira koliko ste vješti u fotografiranju, volite li više pametni telefon ili fotoaparat, znate li dobro odabrati kadar, fokus ili kombinaciju boja, velika je šansa da ćete na svom putovanju dati sve od sebe da destinaciju što bolje snimite i putem društvenih mreža podijelite svoj doživljaj s prijateljima ili poznanicima.

Ako ništa drugo, fotografirat ćete za svoju kolekciju uspomena s putovanja. Iako svatko ima svoj ukus kad se radi o odabiru lokacija koje su atraktivne za fotografiranje, ipak postoje univerzalni favoriti koji će se naći kod velikog broja putnika i foto entuzijasta.

To su mjesta gdje se velika količina ljepote kondenzirala na mali vizualni prostor, mjesta velike važnosti, mjesta koja na neki način simboliziraju i utjelovljuju destinaciju koju ste posjetili. Upravo se kao takva često nalaze ispred objektiva zadivljenih posjetitelja. U nastavku vam donosimo 7 takvih lokacija u Srbiji.

Vjerojatno ste neka od njih, ako ne i sve, već vidjeli na društvenim mrežama putnika ili prijatelja, a mi se nadamo da ćete uskoro i sami doći na neka od njih po svoju foto uspomenu!


Uvačko jezero

Ovo se prekrasno jezero naziva i Sjeničkim jezerom, po obližnjem gradu. Radi se o umjetnom jezeru koje vijuga meandrima kojima je prije njegovog nastanka protjecala rijeka Uvac. Uvačko je jezero prvo u nizu jezera koja su izgrađena na rijeci Uvac (jugozapadna Srbija) za potrebe proizvodnje električne energije.

Voda iz ovog jezera otječe u Zlatarsko jezero, koje je drugo u nizu, a iz Zlatarskog u Radoinjsko jezero. Sva tri jezera popularna su izletišta koja turisti posjećuju zbog vožnje čamcem, kupanja, pecanja, šetnje... Jezero je prebogato raznim vrstama ribe, a svud se okolo pruža prelijep pogled.

Nekoliko vidikovaca koji su sagrađeni na obalama kanjona Uvca, među kojima je najpoznatiji vidikovac Molitva, omiljena su mjesta za posjetu i fotografiranje upečatljivih meandara koje ćete sigurno prepoznati kad ih vidite.


Foto: Oksana SkendžićKalemegdan

U Beogradu ćete dobra mjesta za fotografiranje naći na svakom koraku! Budući da se radi o kulturnom i ekonomskom centru Srbije, logično je da sve pršti od vizualno atraktivnih lokacija koje će super ispasti kroz objektiv fotoaparata ili mobitela.

Jedna od takvih lokacija svakako su Beogradska tvrđava i park Kalemegdan, s koje se pruža pogled na ušće Save u Dunav. Najpoznatija točka cijelog kompleksa je Pobjednik, spomenik slavnog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.

Plato kraj spomenika najbolje je mjesto za fotografiranje panorame spajanja dvije rijeke, obje važne za svakodnevni život Beograđana. Prošetajte kroz park do platoa i vjerojatno najpoznatije beogradske razglednice!


Foto: Aleksandar MatićGolubačka tvrđava

Krajolikom istočnog dijela Srbije dominira Dunav, možda i najvažnija rijeka Europe. Na tom je području Nacionalni park Đerdap, u sklopu kojega se smjestio fascinantan kompleks pod nazivom Golubački grad. Smješten na visokim liticama, na mjestu gdje se Dunav sužava i gdje se ulazi u Đerdapsku klisuru.

Sastoji se od tri dijela – prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada, koji uključuje i citadelu. Ako je vrijeme lijepo, a nebo upečatljive plave boje, fotografska kombinacija moćnog Dunava, tvrđave i neba spada među najbolje prizore koje možete vidjeti i zabilježiti u čitavoj Srbiji. Osjećat ćete se kao da ste na ulazu u neku fantasy priču ili na početku srednjovjekovnog romana, pred početak neke velike bitke ispred tvrđave koja, u stvarnoj povijesti, nikada nije bila osvojena.


Foto: Oksana SkendžićBanjska stena

Banjska stena jedan je od najpoznatijih vidikovaca u Srbiji. Prizor je to koji ste sigurno vidjeli kod brojnih putnika, u magazinima, na društvenim mrežama, jer se radi o vidikovcu koji se nalazi na 1065 metara nadmorske visine, s nezaboravnim pogledom na jezero Perućac, kanjon rijeke Drine i područje Osata u Bosni.

Naziv vidikovca dolazi od Banjskog vrela koje je izbijalo u njegovom podnožju. Vrelo je bilo kraškog porijekla, sa stalnom temperaturom vode od 4 stupnja Celzijusa. Ime je dobilo od turske riječi banja koja označava mjesto s toplom vodom. Pogled s vidikovca užitak je u svako doba godine, a fotografije koje ćete napraviti spadat će u sam vrh izbora najbolje outdoors fotografije vaše privatne putničke kolekcije.


Foto: Đorđe PatrovićHram svetog Save

Smješten na beogradskom Vračaru, Hram svetog Save najveći je srpski pravoslavni hram, najveći na Balkanu te četvrti najveći na svijetu. Pravo je remek djelo arhitekture, izgrađen u srpsko - bizantskom stilu, s prepoznatljivom kupolom na visini od 70 metara i četiri zvonika na visini od 44 metra.

Impresivni eksterijer hrama završen je 2004. godine, a za savršenu beogradsku fotografiju morate u kadar uhvatiti prilaz s vodopadima koji se nalaze odmah do veličanstvene sakralne građevine. Prizor je još upečatljiviji kada ga noću obasja umjetno osvjetljenje, tako da nećete pogriješiti ako hram posjetite u bilo koje doba dana.


Foto: Dragan BosnićKopaonik

Nacionalni park Kopaonik spada među najomiljenije destinacije u Srbiji. Popularan je u toplije doba godine, kada brda i doline obuku zeleno ruho, a svjež zrak ublaži naporne vrućine, ali i zimi kada se pretvara u omiljenu zimsku destinaciju na kojoj se može uživati u višednevnom skijanju kroz šumu snijegom prekrivenih borova.

U podnožju skijališta nalazi se nekoliko vrhunskih hotela, a općenito je Kop popularan i kod ljubitelja outdoors aktivnosti, kao i kod onih koji vole dobru zabavu. Vjerojatno najbolji pogled na Kopaonik pruža se s Belih stena, koje su same po sebi prirodni fenomen vrijedan promatranja i fotografiranja.

Popularna je opcija i Pančićev vrh, najviši na Kopaoniku, do kojeg vozi žičara i s kojeg je također u kadar moguće uhvatiti centar resorta. 


Foto: Ivana VijatovićĐavolja varoš

Ovaj jedinstveni i slikoviti prirodni fenomen smjestio se na jugu Srbije. Radi se o oko 200 kamenih figura na južnim obroncima planine Radan, koje nastaju i nestaju djelovanjem korozije i drugih prirodnih sila. Upravo je zbog tog prevrtljivog karaktera kompleks dobio naziv „Vražjeg grada“, jer postoji uvjerenje da su stupovi zapravo vragovi koji se bore za prevlast.

Uz to, vjetrovi koji pušu kroz figure stvaraju neobične zvukove koji ponekad podsjećaju na mrmljanje, urlanje i škripanje. Sve to doprinosi mistici cijelog područja. Najbolje fotografije Đavolje varoši nastaju na vidikovcu s drvenom ogradom, s kojeg se pruža najbolji pogled na figure. Žuta boja kamenih stupova, plava boja neba i zelena okolnog raslinja recept su za savršenu razglednicu s juga Srbije. 


Foto: Ivana VijatovićViše informacija pročitajte na web stranici Turističke organizacije Srbije.

* * *
Naslovna fotografija: Branko Radičević
Autor teksta: Turistička organizacija Srbije

Povezani članci

Najpopularniji članci