Zdrave lazanje spremne za samo 30 minuta? Obožavat ćete ih.
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETLazanje su jedno od najstarijih recepata s tjesteninom i jedno od kultnih jela koje su svijetu poklonili, očekivano… Talijani!
Mnoštvo gourmet delicija koje su s vremenom stekle status kultnih, dolaze upravo iz te zemlje, a recepti koji su osmislili stoljećima prije danas su popularni diljem svijeta. Na toj listi su naravno i lazanje koje radimo u mnogo varijacija i koje svaki put donose osmijeh na lice istinskog foodieja. Ako ste se danas zapitali što kuhati, na vama je samo da se zaputite do najbliže Mercator ili Konzum trgovine po sastojke, a recept za lazanje donosimo mi.
Međutim, to nije recept za bilo kakve lazanje. Znamo da ponekada želite izbjeći kombinaciju tjestenine i mesa, pogotovo na visokim temperaturama kada radije svi na stol stavljamo nešto lagano i osvježavajuće. Upravo takav recept donosimo danas. Belma Halilović je kreirala laganu i zdravu varijantu lazanja od tikvica koje će sigurno biti omiljena zamjena za klasični recept.
Dodajte u košaricu sve s liste sastojaka kako biste osigurali kombinaciju najboljih okusa i pratite jednostavne upute s kojima ćete u trenu imati ukusan i zdrav obrok.
Lazanje od tikvica
Sastojci
- 3 - 4 veće tikvice, narezane uzdužno na tanke trake (dužine oko 10 centimetara)
- 1 šolja svježeg sira Mila
- 1 šolja svježeg špinata, sitno sjeckanog
- 1 šolja sira mozzarella, narendanog
- 1 šolja parmezana, narendanog
- 2 šolje Garden Good Passate
- 2 češnja bijelog luka, sitno sjeckana
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- Maslinovo ulje Constanza
- Sol i biber po ukusu
Priprema
Za početak, zagrijte pećnicu na 180°C, a potom na tavi zagrijte malo maslinovog ulja i propržite bijeli luk dok ne omekša.
Zatim je potrebno dodati paradajz sos, origano, bosiljak, so i biber u luk koji je već omekšao. To se kuha na laganoj vatri oko 10 minuta, dok sos ne dobije gušću konzistenciju.
Nakon toga u posudi pomiješajte svježi sir, svježi špinat, pola količine mozzarelle i pola količine parmezana. Sol i biber dodajte po vašem ukusu.
U pleh za pečenje složite lazanje tako što ćete prvo premazati dno pleha s malo paradajz sosa, zatim posložiti sloj tikvica, a potom preko njih rasporediti polovinu smjese sa svježim sirom i špinatom. Nakon što ste sve posložili, prelijte s ostatkom paradajz sosa.
Ponovite slojeve tikvica, svježeg sira i paradajz sosa još jednom, a za kraj na lazanje dodajte preostalu mozzarellu i parmezan. Peći u zagrijanoj pećnici oko 30 - 35 minuta, dok lazanje ne postanu zlatno smeđe, a tikvice mekane.
Ostavite da se malo ohladi prije posluživanja. Ove lazanje od tikvica su bogate okusima, a tikvice pružaju laganu i osvježavajuću zamjenu za tjesteninu. Uživajte u ovom zdravom obroku!
Lazanje su slojevito jelo puno harmonično sjedinjenih okusa, a u ovom slučaju i puno zdravih i nutritivno bogatih namirnica. Složite svoje zdrave lazanje već danas i uživajte u laganom obroku stvorenom za tople ljetne dane koji još uvijek prate našu svakodnevicu.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba