TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 3.11.2021.
Krostata sa šipkom naš je omiljeni vjesnik jeseni koji nam dopušta da na najslađi način iskoristimo šipak koji je trenutno u sezoni.
Ovaj desert ne zahtjeva previše posla ni namirnica, a izuzetno je osvježavajući i spaja hrskave bobice šipka sa kremastim punjenjem u prhkom tijestu.
Da će krostata sa šipkom postati vaš omiljeni desert, otkrijte kroz recept u nastavku.
Sastojci (za tijesto):
Upute (za tijesto):
Pomiješajte brašno, sol i šećer dok se sve ne promiješa. Dodajte hladni maslac i kockice margarina i mutite dok komadići smjese ne bude nalik na grašak.
Dodajte 1 žlicu hladnog mlijeka. Ponovno miješajte dok se tijesto ne sjedini. Po potrebi dodajte još 1-2 žlice mlijeka. Tijesto zatim stavite u hladnjak dok ne krene priprema ili iskoristite odmah.
Sastojci (za kremu):
Upute (za krostatu):
Zagrijte pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva. Pobrašnite radnu površinu i lagano razvaljajte koru za pitu. Zatim pažljivo stavite koru za pitu u kalup.
Utisnite koru u zarezane rubove kalupa, a zatim pritisnite po rubu kalupu da odrežete višak kore.
Vilicom nabodite dno kore, a zatim stavite u hladnjak da ostane hladno dok čekate da se pećnica zagrije.
Kad se pećnica zagrije, pecite koru oko 10 minuta, dok ne porumeni. Potpuno ohladite prije punjenja.
U međuvremenu očistite šipak i izmjerite 2 1/2 šalice. U zdjelu električnog miksera dodajte krem sir i šećer u prahu. Na manjoj brzini umutite šećer u kremu od sira, a zatim povećajte brzinu dok se ne uklone sve grudice.
Kada se kora ohladi na sobnoj temperaturi, na dno kore premazati krem smjesu i ostavite da se ohladi.
Stavite džem i gustin u zdjelu za mikrovalnu pećnicu. Dobro promiješajte, a zatim u mikrovalnoj peći 1 minutu da se rastopi i pomiješaju sastojci. Trebalo bi da ključa. Ako nije, peći u mikrovalnoj još 30-60 sekundi.
Dobro promiješajte, a zatim umiješajte šipak. Miješajte dok se dobro ne obloži. Raširite šipak po površini kolača. Ohladite 1 sat ili dok ne budete spremni za posluživanje.
***
Naslovna fotografija: aspicyperspective.com
Tekst: Marija Perić
TEKST: Ilda Lihić-Isović
Zamislite se na plaži okruženi kristalno čistim morem dok je oko vas gusta šuma... Sunce vam mazi obraze, a blagi povjetarac hladi dok se spremate za savršenu fotografiju. Ovo je samo mali dio onoga što možete doživjeti na prelijepoj lokaciji koju smo pronašli u mjestu Mali Lošinj.
Naime, vjerujemo da ste već imali priliku pogledati fotografije i stepenice koje su dodatno proslavile Mali Lošinj i potvrdile da je ovo neizostavno mjesto na mapi idealnih ljetnih lokacija u Hrvatskoj.
Inače, gradove koji leže unutar Kvarnerskog zaljeva vrlo često karakterizira arhitektura koja asocira na Beč, Austriju, ali sve to okruženo mediteranskim rastinjem – prekrasan spoj i drugačiji od bilo čega drugog.
Otkrili smo da se radi o uvali Čikat koja ima još mnogo malenih plaža, a zanimljivo je da ove stepenice pripadaju vili iz 20. stoljeća.
Dodatni razlog da posjetite ovo mjesto jeste i zanimljivost da je Lošinj poznat po dvije stvari: delfinima i kipu Apoksiomena koji je izronjen 1999. godine u podmorju otoka Lošinj.
Lavanda i smilje uz miris citrusa nešto je što ćete dugo nositi sa sobom kada posjetite ovo mjesto. Također, ovo je destinacija koju mnoge dame iz BiH često posjećuju, a jedna od njih je i Amina Efendić koja je nedavno sa fanovima podijelila fotografiju koja oduzima dah.
Ako tražite prekrasnu lokaciju za šetnju, Mali Lošinj ima mnogo prekrasnih šetnica koje nude prekrasan pogled na more.
Jedna od najpopularnijih šetnica je Lungo Mare koja se proteže uz more i nudi prekrasan pogled na obalu. Vjerujemo da smo vas uvjerili da je Mali Lošinj prekrasna lokacija koju ne biste trebali propustiti prilikom posjete Hrvatskoj.
***
Naslovna fotografija: @timotej
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!