Imamo recept za kremaste i hrskave kolačiće koji osvajaju na prvi zalogaj
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETOvi kolačići popularni su širom svijeta, a svojom jednostavnošću mnogima su među omiljenim i neizbježno je da na stolu vidite veliki izbor keksića i kolačića, a da rukom ne krenete upravo ka njima.
Krešenti kolačići su spoj prhkog tijesta i orašastih plodova, uz kremasti nadjev koji sve spaja u jednu novu kremastu harmoniju. Njihova priprema je veoma jednostavna, u različitim dijelovima svijeta postoje i drugačiji pristupi receptu gdje njegova suština u svakom ostaje ista.
Maleni, sočni i hrskavi keksići u kojim uživaju svi, a naročito tokom praznika! Upravo su krešenti idealan izbor za vašu prazničnu trpezu sa kojim možete biti sigurni da nema greške i da će svi poželjeti imati recept.
Ovi kolačići su savršen izbor za sve ljubitelje slastica koje spajaju prhko tijesto, lješnjake i kremasti nadjev. Priprema je jednostavna, a rezultat vrijedi svakog truda. Tajni sastojak? Ok, ovo ne morate čuvati kao strogu tajnu, dopuštamo vam da recept podijelite s voljenima!
Prilikom odabira orašastih plodova koje dodajete u svoj miks za kolačiće, obavezno birajte proizvode u čiju svježinu ste sigurni. Ovo će doprinijeti maksimalnom uživanju u punoći okusa i aromi svih sastojaka.
Sastojci
- 200g maslaca
- 150g šećera
- Vanilin šećer
- 350g brašna
- 1 jaje
- 2 žumanceta
- Korica limuna
- Rum šećer/aroma ruma
- 2 bjelanceta
- 150g Perfect Day lješnjaka
- Krem namaz po želji
Priprema tijesta
U većoj zdjeli izmiksajte omekšali maslac s običnim i vanilin šećerom dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte jedno cijelo jaje i dva žumanca, pa nastavite miksati dok se sve dobro ne sjedini.
Postepeno dodajte brašno, koricu limuna i rum šećer ili aromu ruma. Umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30 - ak minuta da se stegne.
Priprema nadjeva
Umutite dva bjelanca u čvrst snijeg, a zatim pažljivo umiješajte mljevene lješnjake. Po želji možete dodati malo šećera u prahu da nadjev bude slađi.
Izvadite tijesto iz frižidera i razvaljajte ga na debljinu od oko 5 mm. Modlicama ili čašom izrežite oblike po želji. Na polovini izrezanih oblika nožem napravite male otvore ili rupice (za gornji sloj).
Na pleh obložen papirom za pečenje poredajte osnovne oblike (bez otvora), premažite ih nadjevom od lješnjaka i poklopite oblicima s otvorima. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 12 do 15 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju.
Kada se kolačići ohlade, između slojeva možete dodati krem namaz (čokoladni, lješnjak ili neki drugi). Po želji ih možete posuti šećerom u prahu za dekoraciju.
Za koga vi jedva čekate pripremiti ovu prazničnu poslasticu?
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba