TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 29.9.2014.

Posljednjih dana svi pričaju o knjizi koja će vam dočarati kako je to danas hodati u cipelama jedne Parižanke.

Knjizi koja će vam otkriti tajne neodoljivih Parižanki, nasmijati vas, ali i pokazati kako je to kada se sukobe emocije s jedne strane i društveni standardi s druge. Naime, četiri pariške mame, Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret i Sophie Mas, odlučile su napisati knjigu koja će vam dati uputu, kako i sam naslov kaže, Kako biti Parižanka bez obzira gdje ste.

01

Čitajući knjigu, otkrit ćete da se one ponekad ponašaju snobovski, da su nepredvidljive, ali ne i nerealne. Pomalo gunđala, ali voljne pregovarati, ali i ujedno nježne i romantične. Knjiga sadrži i mnoštvo modnih i beauty savjeta, kao i mini vodič – popis savršenih destinacija za prvi spoj, kasni izlazak, savršenu kavu ili mamurluk.

02
Leandra Medine


Uostalom, kako bi knjiga i mogla ne biti zanimljivo društvo u poslijepodnevnim satima, kada četiri Parižanke koje su zauzele zavidno mjesto u modi, glazbi i filmu, otvoreno govore o tome kako je biti  danas Parižanka, kako se one odijevaju, zabavljaju i s kojim se predrasudama susreću.


Foto: manrepeller.com, instagram.com

FOTO: ime i prezime


Bonjour

Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept.

TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:

Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept. Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept.

Medena torta je omiljeni desert o kojem se često priča, a gotovo svi su barem jednom uživali u njenom savršenom okusu. Sada vam donosimo recept, tako da je možete pripremiti kad god poželite i podijeliti njenu neodoljivu slast s onima koje volite.



Foto:Foto: @storytellingwithdiana 


Sastojci:

  • 450 g pšeničnog brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g meda
  • 2 jaja
  • 1 kašičica sode bikarbone

Krema:

  • 800 g kisele pavlake (25-30% masnoće)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 g vanilin šećera



Foto: @storytellingwithdiana



Priprema: 

U šerpi s debljim dnom otopite med, dodajte šećer i sodu bikarbonu. Uz stalno miješanje, zagrijavajte dok smjesa ne poprimi zlatnu boju. Maknite šerpu s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite smjesu da se malo ohladi (da se jaja ne zgrušaju), zatim umiješajte 2 jaja i dodajte brašno. Umijesite glatko tijesto, pa ga stavite u frižider na 1 sat.

Ohlađeno tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u tanku koru i izbockajte viljuškom. Pecite kore u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 4 minute. Nakon pečenja, izrežite kore na željeni prečnik, a ostatke sačuvajte i izmrvite u mrvice za posipanje.

Za kremu, pomiješajte kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smjesu. Slažite tortu tako što ćete svaku koru premazati pripremljenom kremom. Ostatke tijesta izmrvite i pospite po torti kao dekoraciju.

Torta se treba hladiti nekoliko sati u frižideru, a idealno preko noći. Prije posluživanja, tortu možete ukrasiti dodatnim medom ili prema vlastitim željama.

 

***
Naslovna fotografija: @gladisheva

FOTO: ime i prezime


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!