TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 29.9.2014.
Posljednjih dana svi pričaju o knjizi koja će vam dočarati kako je to danas hodati u cipelama jedne Parižanke.
Knjizi koja će vam otkriti tajne neodoljivih Parižanki, nasmijati vas, ali i pokazati kako je to kada se sukobe emocije s jedne strane i društveni standardi s druge. Naime, četiri pariške mame, Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret i Sophie Mas, odlučile su napisati knjigu koja će vam dati uputu, kako i sam naslov kaže, Kako biti Parižanka bez obzira gdje ste.
Čitajući knjigu, otkrit ćete da se one ponekad ponašaju snobovski, da su nepredvidljive, ali ne i nerealne. Pomalo gunđala, ali voljne pregovarati, ali i ujedno nježne i romantične. Knjiga sadrži i mnoštvo modnih i beauty savjeta, kao i mini vodič – popis savršenih destinacija za prvi spoj, kasni izlazak, savršenu kavu ili mamurluk.
Leandra Medine
Uostalom, kako bi knjiga i mogla ne biti zanimljivo društvo u poslijepodnevnim satima, kada četiri Parižanke koje su zauzele zavidno mjesto u modi, glazbi i filmu, otvoreno govore o tome kako je biti danas Parižanka, kako se one odijevaju, zabavljaju i s kojim se predrasudama susreću.
Foto: manrepeller.com, instagram.com
TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:
Medena torta je omiljeni desert o kojem se često priča, a gotovo svi su barem jednom uživali u njenom savršenom okusu. Sada vam donosimo recept, tako da je možete pripremiti kad god poželite i podijeliti njenu neodoljivu slast s onima koje volite.
Foto:Foto: @storytellingwithdiana
Sastojci:
Krema:
Foto: @storytellingwithdiana
Priprema:
U šerpi s debljim dnom otopite med, dodajte šećer i sodu bikarbonu. Uz stalno miješanje, zagrijavajte dok smjesa ne poprimi zlatnu boju. Maknite šerpu s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite smjesu da se malo ohladi (da se jaja ne zgrušaju), zatim umiješajte 2 jaja i dodajte brašno. Umijesite glatko tijesto, pa ga stavite u frižider na 1 sat.
Ohlađeno tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u tanku koru i izbockajte viljuškom. Pecite kore u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 4 minute. Nakon pečenja, izrežite kore na željeni prečnik, a ostatke sačuvajte i izmrvite u mrvice za posipanje.
Za kremu, pomiješajte kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smjesu. Slažite tortu tako što ćete svaku koru premazati pripremljenom kremom. Ostatke tijesta izmrvite i pospite po torti kao dekoraciju.
Torta se treba hladiti nekoliko sati u frižideru, a idealno preko noći. Prije posluživanja, tortu možete ukrasiti dodatnim medom ili prema vlastitim željama.
***
Naslovna fotografija: @gladisheva
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!