TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 26.1.2022.

Štrudla s makom desert je koji povezuje generacije i nerijetko ga pravimo za cijelu obitelj, i to tijekom blagdana i posebnih dana u godini.



Ovaj desert je izuzetno ukusan i povezuje sve zanimljive sastojke u slastan kolač kojim će svi ukućani biti oduševljeni. Danas vam donosimo nešto drugačiji recept Dajane Švrake Milutinović za štrudlu s makom koja će biti izuzetno ukusna, ali i fotogenična. Otkrijte recept u nastavku.


Sastojci (kora):

  • 500 g lanenog brašna
  • 100 g zobenih mekinja
  • 50 g kokosovog brašna
  • 5 datulja
  • Sok od 2 naranče
  • Mala kašika kokosovog ulja


Priprema (kora):

Pomiješajte sve sastojke u multipraktiku i prebacite masu na papir za pečenje. Poravnajte tijesto pa preko postavite još jedan papir za pečenje te razvaljajte tijesto. Ako vam sok od naranče bude malo (zavisi od veličine), možete dodati malo vode da se tijesto lijepo odvaja i lomi.

 

Foto: @dashinasuperhrana



Sastojci (punjenje):

  • 70 g natopljenih indijskih oraha
  • 250 g maka
  • Aroma vanilije
  • 100 g grožđica
  • 2 kašike meda
  • Sok od 2 naranče


Priprema (punjenje):

Pomiješajte sve sastojke u multipraktiku i namažite punjenje preko tijesta. Zatim zavijte tijesto te pecite 15 minuta na 150°C. Da bi se lijepo rezala, nije potrebno da se dugo peče.

 

Foto: @dashinasuperhrana

***
Naslovna fotografija: @dashinasuperhrana


Bonjour

Mjesto u BiH gdje vrijeme stoji, a um se resetira – znate li gdje je?

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Mjesto u BiH gdje vrijeme stoji, a um se resetira – znate li gdje je? Mjesto u BiH gdje vrijeme stoji, a um se resetira – znate li gdje je?

Lukomir je jedno od "onih" mjesta. Selo koje ne viče „dođi“, ali kad jednom dođete više ga ne zaboravljate.

Smješteno visoko na obroncima Bjelašnice, ovo je najviše stalno naseljeno selo u BiH… mjesto gdje vrijeme uspori, signal nestane, a vi, po prvi put nakon dugo vremena, osjetite tišinu koja vas ne plaši.
 

 

U Lukomiru još uvijek postoji redoslijed: dan počinje kafom na pragu, a završava pogledom u planinu.

 

 

Put do Lukomira

Do Lukomira se ne dolazi slučajno. Put vodi preko vijugavog makadama, kroz pejzaže koji se mijenjaju kako raste nadmorska visina i taman kada pomislite da ste sve vidjeli, otvori se pogled koji ne staje. 

 

 lukomir_2_bonjour_ba

Foto: @blokkdennis  
 

Kuće sa krovovima od lima, drvene kapije, šarenilo cvijeća, vjetar koji nosi miris planine… a tu su i nane s maramama koje sjede na pragovima, vunene čarape što se suše na štriku, dim koji izlazi iz kućica i najavljuje ručak, i onaj neobjašnjivi mir kao da ste zakoračili u nečiju uspomenu.

 

lukomir_1_bonjour_ba
 

Foto: @iddavanmunster

Ovdje nema kafića sa chic interijerom. Nema wi-fi šifre, ali ima klupa ispred kuće, domaćina koji vas pozdravlja kao da vas zna i hladan sok od zove ili mente koji će, vjerovatno, biti nešto najbolje što ste probali.

 

 

Šta nikako ne želite propustiti?

Pita. Kratko i jasno. Kad se pita iznese na sto, sve stane. Domaća jufka, sir s Bjelašnice, a toplina dolazi direktno iz pećnice i iz pogleda domaćice koja vas mjeri da vidi treba li još jedan komad. (Treba, uvijek treba!)
 

 

Praktični savjeti:

Kada ići? Najljepše u kasno proljeće i ranu jesen.

Kako stići? Makadamski put zahtijeva oprez. Organizovani izleti su plus.

Šta ponijeti? Gotovinu, planinarsku odjeću i puno prostora u memoriji telefona.

Šta ostaviti? Očekivanja i brzinu.

Foto: @balkan.fanatic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!